Mézes diós szelet recept
A Mézes diós szelet hozzávalói:Tészta:
40 dkg liszt
1 tk szódabikarbóna
12,5 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 ek méz
2 tojás
1 kk őrölt fahéj
Krém:
5 dl tej
2 tasak vaníliás pudingpor
15 dkg margarin
10 dkg cukor + 10 dkg (a karamellhez)
Tetejére :
20 dkg dió
8 dkg cukor
3 ek méz
8 dkg vaj
Tetejére:
olvasztott étcsokoládé
A Mézes diós szelet elkészítési módja:
A krémhez 2 dl tejet simára keverünk a pudingporral, a többi tejet felforraljuk a cukorral, hozzáöntjük a pudingos tejet és sűrű krémmé főzzük. Ha a krém kihűlt kihabosítjuk a margarinnal. 10 dkg cukrot karamellizálunk, majd sütőpapírra kiöntve megdermesztjük és egy késes aprítóval szilánkosra aprítjuk. A diót darabosra vagdaljuk. A cukorból sötét karamellt készítünk, majd hozzáadjuk a mézet, összeforraljuk és hozzákeverjük a diót, végül a vajat. Addig kevergetjük amíg a vaj felolvad, azután félretesszük hűlni. A tésztához összemelegítjük a vajat a mézzel és a cukorral. A lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával és a fahéjjal, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a tojást és a vajas mézes keveréket. Jól összegyúrjuk és 15 percig letakarva pihentetjük. A sütőt 180 °C - ra előmelegítjük. A tésztát kétfelé osztjuk és 20 x 30 cm - es lapokká nyújtjuk. Az egyik lapot vajazott, liszttel behintett tepsi hátán 10 - 12 perc alatt megsütjük, majd a tepsire sütőpapírt helyezünk ráfektetjük a másik tésztalapot és eloszlatjuk rajta a karamellás diót és ezt is megsütjük. Az egyik tésztalapra rákenjük a vaníliás krémet, megszórjuk az apróra tört karamellel és ráfektetjük a diós tésztalapot. Egy éjszakán át pihentetjük, másnap a sütemény tetejére olvasztott csokoládét csurgatunk és tetszés szerint szeleteljük.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Fanoli, 2017. nov. 3. 07:02
A mézes diós szelet elkészítési módja és hozzávalói.