Mennyibe kerül egy Római Katolikus keresztelő? (tudásbázis)
Minek akartok keresztelőt ha nem gyakoroljátok a vallást?- ezt még nem kérdezte meg a plébános.
A katolikus vallású embernek mindig is kellett egyházadót fizetni. Ebből tartják fenn a egyházközséget.
majd a pap ad ki igazolást, de hogy mi alapján, azt nem tudom, még nem beszéltünk a pappal, csak a plébánián valakivel, de hát kiakadtunk mi is.
én úgy tudtam nem középkorban élünk, és nem kötelezhetnek adó fizetésre. :-(
megátkoznak :D
nálunk az alapján, h hány fő a család... fejenként egy ezres, de ha többet szánsz az se baj ...jó mi?
semmit nem tesz, legfejjebb kijelenti h akkor nem keresztel
akkor te, ok, van másik templom-.--
Ezen kiakadtam ...kitől kell érni igazolást a nemi életről ? .. ))
vagy a papnak kell magát igazolni ,hogy nem él házasságon kívűl nemi életet?..))
nevetséges, ha ez tényleg így van ...
Hát annakidején engem sem a lakóhelyemen kereszteltek, hanem anyék elvittek máshová...ha nagyon kötekszik elvileg ez a megoldás van...
De azt az egyházi izét valószínűleg másutt is kérik...
myrus, ez nonszensz... igazolás a nemi életéről? és ezt ki állítja ki? :D nektek még h.lyébb papotok van mint itt... ez is lentebb adott már, mert nem sok keresztelése volt, mert a szomszéd városban mindenféle kekeckedés nélkül megkeresztelték a gyereket..
egyházadó elég rég óta van, kb 1000 éve, de ezt hülyeségnek tartom manapság... akik nagy templomosok azok fizessék ha jól esik.. visszamenőleg nem kérhet, és elő sem írhatja, csak ajánlhatja... persze van ahol előírják :S
Hát elvileg úgy van hogy a vallásos ember tudja, hogy minden évben hozzá kell járulni az egyházhoz (de ezt nem kötelező befizetni)...de ezt pl. mi sem szoktuk befizetni, és amikor a nagymamám temetése volt akkor is ki kellett az adott évre fizetni.
vagy most unokatesóméknak is ki kellett keresztelőkor...azt hiszem főre van megadva, hogy mennyi pénz...
mondjuk ez az egész pap függő is, nálunk harmadszorra egyezett bele a keresztelőbe, és előírta azt is hogy unokatesóméknak 3 misén részt kellett venni....de ennél kötekedősebbek is vannak...
persze h olyan, de mire föl kell fizetni? mi sose fizettünk, persze megvagyunk keresztelve, de nem vagyunk olyan templomisták, sorry.Meg sose köteleztek egyházadó fizetésre...
De azért a gyereket is szeretnénk keresztelni.
És fura, érdekes, mert akikkel eddig beszéltem, senki se mondta h nekik kellett fizetni utólag, visszamenőleg..stb.
Az tényleg igaz, hogy ki kell fizetni az egyházadót, nem tudom mennyi most és hogyan állapítják meg. Mi nem túl régen voltunk keresztelőn, és ott egy évre visszamenőleg kellett ezt a pénzt kifizetni.
Keresztszülő meg bárki lehet, ha olyan a vallása mint a tiétek...
el vannak ezek szállva maguktól... az hogy valakit megkeresztelnek, az egy kezdő lökés.. sztem teljesen mindegy, hogy a keresztszülő volt e bérmálkozó...hagy döntse el majd a gyerek, akar e továbblépni...
egyházadót kell fizetni, ami nálunk nincs megszabva, adománynak veszik, DE személyenként ezrest elvárnak...hát köszi...
A kisebb gyerek még nincs megkeresztelve, járni kellene előtte fejtágításra, csak azt nem veszik bele, hogy mikor... ők könnyen vannak, ott élnek a templomba. de nekünk munkánk is van ám...
Nekem is csak névadóm volt, de nem kellett megkersztelkednem ahhoz hogy a gyerekeimet megkereszteljék :)
Külön pénzt nem kért a pap egyiknél se, de hogy mennyi adományt adtunk az passz, mert nem én intéztem :) Családom tagjai mentek oda a keresztelő után az atyához... De szerintem olyan 5-10000Ft-ot
Minde templomban ki kell függeszteni az "térítési díjakat" egyházi utasítás.
Bemész egy templomba és körülnézel.
További ajánlott fórumok:
- Római katolikus hitoktató vagyok - miben segíthetek?
- Református keresztelő katolikus szülők gyermekének. Lehetséges?
- Tudnátok ajánlani olyan "laza" katolikus papot Pest megyében, aki hamar és különösebb vizsga, stb. nélkül keresztelne felnőttet?
- Hol, és hogyan kell intézni a keresztelőt? (A keresztszülők és az apa katolikusok, én református vagyok, és nem vagyunk összeházasodva.)
- Katolikus keresztelőjén mibe illik öltöztetni a fiamat?
- Katolikus keresztelő, evangelikus keresztszülők