Mennyi ideig lehet a lefejt anyatejet a hütőben tárolni fagyasztás előtt? (tudásbázis)
Én 100ft-os boltban vettem kis müanyag tárolókat,szinte fillérekért!
Érdemes az ilyen helyekre is benézni!
köszi.tényleg nem volt egyszerű se lelkileg se testileg.azt nem is írtam hogy mivel csak keveset szopizott-a mellem is kezdett begyulladni az elején szóval rögtön el kellett dönteni fejünk vagy tápizunk-nem nagyon gondolkoztunk.igazából a fejés mellett az is szólt hogy azt mondta a védőnő ha sikerül kiüríteni e mellett akkor nem kell dokihoz mennem-ezért fejtem ezerrel.aztán úgy maradtam :D
örülök ha segíteni tudtam.
A családom jön a hétvégén, megkértem őket, hogy nézzék meg a Tesco-t műanyag doboz ügyben. Remélem szerencsével járnak. :-)
Köszönöm még egyszer a tippet!
én a tescokban találtam pici téglalap alakú átlátszó műanyag edénykét-2 dl volt,és huszasával hordtuk haza.szerintem a zacsi meg az anyatejgyűtő műanyag edények drágák-utóbbi valami 5-6 ezer ft volt és kevés volt benne.
amit én vettem sima fagyasztóba(fagyasztóba,mikrózható) való volt-és jó volt a teteje nem folyt ki belőle a tej.meg vettem olyat is-ebbe fejtem gyűjtöttem amit ki lehetett főzni-rá volt írva-ebből csak 6-8 db-ot vettem.és ha kiürült kifőztem.amit amúgy is csinálnom kellett a sok cumisüveg miatt-meg a fejőt is mindig ki kellett tisztítani.
hát nem készültem erre-de nem szopizott csak 1-2 hétig tejem meg rengeteg volt-úgyhogy sajnáltam volna elapasztani
Ében, hát nagyon köszönöm a kimerítő válaszodat, ebből tényleg rengeteget lehet tanulni.
Már csak egy kérdés: tetszik ez a műanyag edényes megoldás, sokkal környezetkímélőbb! Milyen edényeket vettél?
A valódi eltarthatóság nagyban függ a fertőtlenítés milyenségétől és a fagyasztó berendezés minőségi állapotától.
Az anyatej olvasztását és melegítését szobahőmérsékleten végezze el. Ez megoldható meleg vízbe merítve (a zacskóban, vagy a zacskó tartalmát egy sterilizált műanyag edénybe, cumisüvegbe helyezve), vagy az elektromos bébiétel melegítő legalacsonyabb fokozatával. Ne használjon hozzá mikrohullámú sütőt. Mindig csak annyi anyatejet olvasszon ki, amennyit utána azonnal felhasznál. Felmelegítés előtt az anyatejet fel kell rázni, hogy a zsíros és vizes része összekeveredjen.
Mielőtt a babának adná, bizonyosodjon meg arról, hogy a tejnek nincs-e kellemetlen illata vagy íze – amennyiben ilyet tapasztal, nem szabad felhasználni. A felmelegített, de el nem fogyasztott anyatejet ki kell önteni, nem tárolható tovább.
:)
az anyatej fagyasztóládában vagy fagyasztószekrényben, -19-24°C-on maximum 6-12 hónapig tartható el.
szobahőmérsékleten
szobahőmérsékleten:
+19-22 °C 10 óra
hűtőszekrény polcán (nem az ajtajában):
+0-4 °C 3-4 nap (La Leche Liga szerint 8 nap)
hűtőszekrényen belül lévő fagyasztó rekeszben:
változó 2 hét
hűtőszekrénnyel egybeépített fagyasztó külön ajtóval:
változó 3-4 hónap
különálló fagyasztószekrény/-láda:
-19-24 °C 6-12 hónap
de még ezt is találtam:
az anyatejet normál hűtőszekrényben lezárt edényben vagy zacskóban 3-4 napig lehet eltartani (de kizárólag a higiéniai szabályok teljes betartásával!). Itt rendkívül fontos, hogy a hűtő hőmérséklete 2 és 4°C között legyen (de maximum 6°C-on)
Ha a már lefagyasztott anyatejet felengedem szobahőmérsékletre, akkor is eláll 1 napot szobahőmérsékleten, két napot hűtőben?
Válasz:
Akkor már nem. Nem tekinthető csíramentesnek. Jobb lenne, ha vízfürdőben fölmelegítés után még aznap fölhasználnád.
én találtam mást is a neten!
Teljesen steril körülmények között tárolt anyatej ( tiszta kézzel fejve, tiszta edényben) szobahőmérsékleten egy napig, hűtőben két napig, nem nyitogatott fagyasztószekrényben fél-egy évig felhasználható marad. A tárolt tej nem valami bizalomgerjesztően néz ki, erre készülj fel: elválnak az összetevői, felül a zsír, alul az egyéb, kicsit szürkés és néha enyhén szappan szagú. A felengedésnél a legjobb, ha a tárolóedényt meleg vízfürdőbe állítod, és időnként összerázogatod, hogy az edény falára tapadt fehérje és zsírcseppek is belekerüljenek a tejbe. A fölengedett tejet forralni nem kell, sőt, nem is javasolt, mert így tönkremennek benne az értékes fehérjék.
igen.sok helyen megnéztem én is.vettem anyatejgyűjtő zacskókat-azon is voltak infók.de drága volt-szóval maradtam az egyszerű ételes műanyag edénykéknél-csak jó alaposan elmostam elöblítettem és abban fagyasztottam-mondjuk most van vagy száz darab-és abban fagyasztok ételt. párom nem finyás-szóval elhasználjuk.
talán csak annyi még hogy picit erősebbre állítottam a hűtőt,jobban hűtsön és oda tettem a lefejt tejet ahol a legjobban hűtött.
azokat is műanyag edénykébe gyűjtöttem-fél literesek is voltak, mert volt hogy annyit tudtam egyszerre lefejni.ezeket ki lehetett forralni.
az enyém nem szopizott és fél évig a hűtőből(fagyasztóból) kapta az anyatejet.
sokszor trükköztem vele-pl. a reggeli fejést nem mindig kapta meg -az nagyon híg volt.vagy ha a 3dl ből csak 2 dl kapott azért az összes zsírt leszedtem a tetejéről.mert a hűtőben szépen felrakódik a tetejére és kanállal leszedtem róla.
nekem mindig egy nappal előre volt lefejve a tej-szóval úgy 2 liter mindig volt bent-sose lett semmi baj belőle hogy az egy naposat kapta.de kipróbáltam a két naposnak se volt semmi baja-egyszerűen megkóstoltam!viszont a fagyasztott és felengedett tejnek szerintem rémes az íze-mint a szappan.de az enyém ugyanúgy megitta mint a frisset.
Most 2 üvegben van a hűtőben, az egyik 170 ml, azt tegnap fejtem, a másikban a 70 ml, azt az előbb fejtem. Szeretném lefagyasztani őket, csak félek, hogy nem szabad. :(
Ti biztosak vagytok ezekben, ugye?
Bocsánat, ha úgy tűník kételkedem, csak a neten erről semmit sem találtam. :(
További ajánlott fórumok:
- Bolti mustár és majonéz: Felbontás után hűtőben kell tárolni?
- Hűtőben kell tárolni a Nurofen szirupot?
- Tápszert lehet előre elkészíteni és hűtőben tárolni?
- Főtt tojást, héjában, héja nélkül hűtőben hány napig lehet tárolni, megenni? Mennyi idő alatt romlik meg?
- Meddig lehet a mélyhűtőben anyatejet tárolni?
- Anyatejet hűtőből kivéve meddig lehet tárolni?