Mennyi alapanyagot vegyek, ha 70 főre kell főznöm paprikás krumplit? (tudásbázis)
de a 6-os hozzászólásban ott a válasz erre a kérdésre..;)
És írtam is, hogy attól függ milyen étkűek.
Megkérdeztem közben, nemrég volt egy 85 fős buli, minden családdal volt gyerek, volt, akivel kettő vagy három is.
30 kilóból csinálták a krumplit és maradt ki.
Viszont volt süti, sok.
Én egyből felhívtam volna a legközelebbi közkonyhát (iskola vagy közétkeztetési cég) és a bevált "tudom, hogy szokatlan, de segítséget kérek" mondattal biztosan minden részletet megmondanak.
Valaki ezt írta régebben, kimásoltam:
"Csont nélküli hús: 10-15dkg/fő
Csontos hús: 15-20dkg/fő
Húsból gulyásnak, vagdaltnak 8-10dkg/fő
Hal 20-25dkg/fő
Csirke 25-30dkg/fő (egy nagyobb csirke 4 főnek elég)
Köret burgonya 20-25dkg/fő
Köret zöldség-főzelékféléből 15-20dkg/fő
Köret rizs 5dkg/fő
Tészta száraztésztából 12-14dkg/fő
Főzelék hüvelyesből 10-12dkg/fő
Főzelék zöldségekből 25dkg/fő
Levesbetét rizs, tarhonya 1,5dkg/fő
Levesbetét tojásos tésztából 1dkg/fő
Rántás személyenként 1dkg lisztből és 1dkg zsírból készítsünk, de több személy esetén ez a mennyiség csökken, pl :4 személy esetén 2,5dkg liszt és ue. zsír elég a rántáshoz. Becsináltakhoz, mártásos húsra 1kg húshoz 3dkg rántást számítunk.
Levesből személyenként kb. 2,5-3dl
Mártás személenként 1dl
Főzelék személyenként 2,5dl
Húsból 2 szelet/fő
Palacsinta 3db/fő
Rántotta 2tojás/fő
Ezek a mennyiségek csak tájékoztató jellegüek. A mennyiségek változhatnak attól hogy kik fogyasztják az ételt, gyerek, felnőtt, nő, férfi, nehéz fizikai munkát végzők stb.
Ezt egy régi szakácskönyvemből másoltam neked ki. De éttermekben is hasonlóan számolnak.
Rántott húsnak pl. ahol dolgoztam 10-12dkg-os nyers szeletet használtunk, pörkölt féleségekébe adagonként 8-10dkg húst számoltunk."
72 adagra kb így nézne ki a dolog.
36 kg burgonya
12 kg vöröshagyma
12 db paprika
3 kg paradicsom
120 dkg füstölt szalonna
36 ek fűszerpaprika
12 ek majoranna
12 db babérlevél (vagy 1 ek őrölt)
30 gerezd fokhagyma
12 kg lángolt kolbász
240 dkg virsli (5 pár)
só ízlés szerint
12 dl napraforgó olaj
Innen lestem, itt 12 adagra írták a receptet, csak beszoroztam mindent hattal.
Hű bakker ez aztán kihívás :) Én szívesen bevállalnám :)
Nézd meg a szakácskönyvbe hány személyre milyen arányokat írnak. Ha pl. 4 főre 2 kg krumpli kell, akkor fejenként fél kilóval kell számolni. 70 fő 35 kiló krumpli. Én valahogy így számolnám ki az arányokat, de persze más lehet az íz ekkora mennyiségben. Kipróbálnám, ennyi embernek még sosem főztem.
Én 25 kiló krumplit vennék a biztonság kedvéért.
Nem tudom milyen étkűek, de én 40 főre főztem 25 kilót, meg nem mondom talán 2 és fél kiló hagymával. Meg 3 nagy szál kolbászt tettem bele, házit, nem tudom megmondani mekkora nagy szál, nagyobb mint a bolti u alakban felakasztott kolbászok.
Ezek jó munkásemberek voltak. Elfogyott. Meg 6 kiló kenyér volt hozzá és uborka, az hordóból, sok fogyott.
További ajánlott fórumok:
- Főzési alapanyagok
- Magas vérnyomásra természetes alapanyagbol létezik e olyan szer amivel csökkenthető?
- Ki, hogy oldja meg a gluténmentes élethez szükséges alapanyagok finanszírozását?
- Kicserélnék pár alapanyagot a konyhában az egészségesebb életmódért. Mit ajánlatok?
- Ételekkel, élelmiszerekkel, sütés-főzési alapanyagokkal kapcsolatos kérdések, megjegyzések
- Hogy kell elkészíteni a paprikás krumplit?