Melyik olcsóbb: ha magad kevered ki a színeket vagy előre kikevert színt veszel? (tudásbázis)
Márciusban volt az első ráta, akkor a festő elmondta az árakat. Aztán maradtam a tisztasági festésnél.
1 hónap múlva a fürdőm lesz teljesen felújítva (kád, csap kicserélve...ablak sajnos csak jövőre), de ide már színes falfesték kerül. Ahol a berendezést vettem, találtam színes falfestéket. Egyszer kell csak festeni, annyira jól tapad, s egy kanna 70m2-re elég, ára 4450Ft. A fürdőszobára egy kanna elég lesz és olcsóbban megúszom, mintha festővel csináltatnám meg.
Jövőre is ezt a módszert választom, amikor az egész lakás újra ki lesz...mostmár színesre festve.
Én csak és kizárólag a kevert színre szavazok.Beflangálok a barkácsáruházba,vagy beviszem magammal a színmintát,vagy kiválasztom a kódot a színkártyákból,és megmondom,hogy mennyit szeretnék.Olyan 1000 Ft/l-rel kell számolni,de olyan szép napfénysárga lett a szobánk,hogy na.Anno koliban így lett narancs és vérvörös a fal.No meg ha elfogy,akkor elég csak a színkód,színminta és jöhet is a következő vödörrel:)
Próbálkoztam pasztával is,de a végeredmény siralmas.
A pasztellt te is ki tudod keverni, DE (:D) ebben az esetben nagyon figyelned kell a végleges szín arányaira, mert ha elfogy a festék, akkor újra kell keverni. Ilyenkor alap, hogy számolsz egy négyzetmétert, amit majd be szeretnél mázolni, aztán szorzod, mert hát ugye elsőre nem igazán takar a festék (ha az alap falszín elüt az újtól, akkor még fehérrel is ajánlott elsőre kifestened, mintegy alapozásként). Ezután választasz egy jó minőségű fehér diszperzitet, megnézed, hogy a gyártó szerint mennyi kell belőle négyzetméterenként, majd újra számolsz, hogy bőven elég legyen a kétszeri színfestésre, így elvileg megúszod a szín újrakeverését.
Ezután jön a paszta. A sárga sohasem lesz sárga, az csak a paszta neve. Halvány vajszín lesz belőle. Ugyanez áll a pirosra is - az gyerekszoba rózsaszínű lesz a végén... Szóval válogatsz némi kis színt, általában 2-3-féléből már össze tudsz hozni egy jobb kinézetűt. Szintén megnézed, hogy milyen arányokkal lehet keverni, kicsit megszorzod, mert általában a gyártók szeretnek nagyot mondani, és bevásárolsz.
Ezután kevergetsz, kavirnyálsz, színmintákat húzogatsz, megvárod, míg megszárad, majd még mindig kevergetsz, mert nem az, amire te gondoltál, majd egy nap után már végre látod az alagút végét. Ekkor kifestesz, majd még egyszer, és végül gyönyörködsz a munkádban, ami nem az igazi, de mégis a tiéd. :D
Az ára olcsóbb, mint a keverté, de szerintem bonyolult. Ha megteheted, hogy néhány ezressel többet költs rá, akkor inkább ne kísérletezz, bár ha elég vállalkozó szellem lapul benned, akkor hajrá. Kevert színeket lehet készen is kapni, lehet igény szerint színskála alapján kevertetni, van olcsóbb és drágább is, van, amihez alapozó kell és van, ami egyszeri húzásra is fed. Egy jobb festékboltban szerintem készséggel segítenek eldönteni, hogy mi a számodra megfelelő. :)))) Én a helyedben "biztosra" mennék, azaz ismertebb, bevált márkával kezdenék.
Olcsóbb, ha magad kevered. DE: nem tudsz élénk színeket keverni -> ha vajsárga falat szeretnél, akkor meg tudod magad is oldani, de ha élénk színt akarsz, akkor inkább kevertesd. Ez utóbbi biztosan drágább, de ha számít a végeredmény, akkor megéri.
Pasztából egyébként megvan a maximum mennyiség, amit a diszperzithez keverhetsz, ha többet teszel bele, az lehet, hogy színben erősít, de a festék minősége szempontjából gyengít.
További ajánlott fórumok:
- Sminkeled az arcod minden nap? Ha igen, milyen színeket használtál?
- Lehet-e kapni kereskedelmi forgalomba, előre elkészített, cukrozott, kikevert Rama margarint?
- Aki vakon születik az úgyanúgy álmában látja a színeket formákat mint mi?
- Majdnem 4 éves gyermek nem ismeri a színeket!
- LG KP500-as telefonomnak megtörtem a kijelzőjét, semmit nem mutat, csak szétfolyó színeket. :( Meg lehet még javíttatni?
- Milyen idős korban ismerik fel a szineket?