Melyik név hangzik jobban? (tudásbázis)
az jó! :) ha nme tartod meg a lánykori neved teljes egészében, akkor ez így a szép! :)
Nekem eleve kötőjeles vezetéknevem van, uhogy kissé hosszú lenne, ha a férjemé is bmiylen formában elé kerülne :) Ezért se venném fel, meg amúgy is már sokáig használtam a sajátom, maradjak hát az :)))
Keresztesi E ? erre nem gondoltál ?
kérdésedre: Keresztesi-Hajós E.
Keresztesi-Hajós E.
Modern és mégis férjezett név.
Én is így vettem fel a férjem nevét.
A Keresztesiné H. E. sokkal jobban hangzik szerintem.
De én né nem lennék. 3 hét múlva lesz az esküvőnk, én nagyon sokáig vaciláltam, megtartani a saját nevemet vagy felvenni ugy, hogy x-né y.z. De végül marad a sajátom, mert ezentúl már akkor már bárhol várnék mindenki úgy szólítana, hogy X-né bejöhet. Utálom ha valakit a vezetéknevén szólítanak. Ugyhogy én maradok Y. Z.
Ahány ember, annyiféle választ fogsz kapni...
Lehet, hogy picit hosszú mindkét változat, de ezek a neveitek, ebből kell építkezni, ezen kár keseregni (amúgy egyáltalán nem vészesen hosszú).
A kötőjeles valóban nagy divat lett mostanában, az olyan nőknek való, akik valamennyire meg akarják őrizni autonomiájukat és a -né-t (valamiért) alárendeltnek érzik. Hátránya, hogy nem egyértelmű, ez férjezett név-e, vagy az illető saját neve ilyen kettős, kötőjeles.
A -né -pártiak pedig büszkén viselik így, mert ezzel egyértelmű idegenek számára is, hogy ők férjnél vannak, viszont látszik belőle a saját (teljes) leánykori név is, tehát ettől sem kell megválniuk. (mint a régebben szokásos Keresztesi A-né, na abból nem lehetne tudni még a keresztnevedet sem)
Sok ismerősöm jött avval is,hogy hát hosszú,de hát a kettő közül akármelyiket választom mindenféleképpen hosszú.
Nehéz eldönteni. :(:(Olvastam valahol,hogy a kötőjeles a divatos, modern, a -né forma pedig a klasszikus, a hagyományos.
Keresztesi-Hajós E.
Én is sokat vaciláltam, hogy né legyek, vagy kötőjeles. A mai napig örülök, hogy a kötőjeleset választottam. Nekem a né, egy picit alárendelt...így viszont benne van a saját nevem is, és a szerelmem neve is. Ez számomra jelképezi azt, hogy egyenlőek vagyunk és imádjuk egymást :)
Keresztesi-Hajós E.
Én ezt választanám. né nem akartam soha lenni :)
Mondjuk az én csak szimplán a vezetéknevét vettem fel a férjemnek.
Keresztesi E. vagy Keresztesi-Hajós E.
Az egyik kicsit hosszú, a másik meg még hosszabb.
További ajánlott fórumok:
- Melyik az a házimunka, amit a legjobban utálsz? Amit szívesen kihagynál az életedből? Melyiket szereted a legjobban?
- Beszélgessünk könyvből feldolgozott filmekről, melyik tetszett jobban?
- Melyik játék tetszik neked jobban itt a Hoxán?
- Szerintetek melyik hajszín áll jobban kép alapján?
- Szerintetek melyik táska néz ki jobban?
- Melyik filmben hangzik el az általam linkelt zene?