Meggyes rácsos recept
A Meggyes rácsos hozzávalói:1 dl tej
2 dkg éleszto
20 dkg porcukor
50 dkg lisz
25 dkg vaj vagy margarin
só
1 citrom reszelt héjja
1 tojás sárgája + 1 tojás
kb. 1 dl tejfol
1 kg meggy
10 dkg dió
1 mk. orolt fahéj
diónyi vaj
a tepsihez és deszkához liszt
2-3 ek. zsemlemorzsa
A Meggyes rácsos elkészítési módja:
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjuk az élesztovel és 1 kk. porcukorral, felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadunk 10 dkg porcukrot, csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját, az élesztos tejet és annyi tejfolt, hogy kozepes keménységu, rugalmas tésztát kapjunk. 1 nagyobb cipót és 1 kisebb cipót formálunk belole, konyharuhával letakarjuk. Szobahomérsékleten fél óráig pihentetjuk. Megmossuk, szárazra toroljuk, és kimagozzuk a meggyet. A diót durvára megvágjuk. A maradék cukrot osszekeverjuk a fahéjjal. Kivajazunk, -lisztezunk egy kozepes méretu tepsit. A nagyobb tésztacipót, lisztezett deszkán, téglalap alakúra kinyújtjuk. A tepsibe fektetjuk, a széleken a peremét 2 centire felmagasítjuk. Az alját villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával és a dió felével. Megrakjuk a meggyel, megszórjuk a fahéjas porcukorral, és megszórjuk a maradék dióval. A kisebb cipóból kisujjnyi vékony rudakat sodrunk, "berácsozzuk" vele a sutemény tetejét. A széleken kissé lenyomkodjuk, Letakarjuk, meleg helyen 30 percig kelni hagyjuk. Kozben s sutot elomelegítjuk 180 fokra. A rácsos tetejét megkenjuk a felvert tojással, és 30-35 percig sutjuk. A tepsiben hagyjuk kihulni. Deszkára csúsztatjuk, kockákra vagy rombuszokra vágva kínáljuk.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: cherry41, 2013. jún. 27. 13:26
A meggyes rácsos elkészítési módja és hozzávalói.