egyik nyáron Krétán voltam kb 2 és fél hétig, és ott mediterrán diétás "menza" volt, természetesen nem olyna,mint itthon :)
nagyon finomakat főztek, persze mindig zöldség volt a húshoz, ill. rengeteg saláta közül választhattunk, és a 3 főétkezés elég volt egész napra, nem is kívántuk a csokikat, egyéb nassolni valókat :)
tudtok olyan oldalt, ahol receptek is vannak? ha igen, megköszönném, ha belinkelnétek.
én itt vagyok kinn olaszban és tényleg sok a tészta. de mindig salival eé az adagok enm akkorák hogy lecsorog a tányérodról. És elárulhatom itt nállunk nem a durumtészta dívik, hanem a hagyományos fehér. csak töltve csavarva vagy ahogy el tudjátok képzrlni, és sok sok taláta. J a ás az étkezés végét mindenki gyümölccsel fejezi be.
A rosttartalma magasabb (a tojásos, finomlisztből készülteké gyakorlatilag 0 g/100 g, a durumtésztáé 3 g/100 g), és a benne lévő keményítő összetétele is más, a felszívódása jóval lassabb.
A spanyolokról nem tudok. Az olaszok tésztafogyasztása viszont szerintem nem összevethető pl. a magyarokéval: a durumtészta tudtommal több rostot tartalmaz, és teljesen máshogyan szívódik föl, ha zöldségekkel eszik, mintha édes vagy zsíros dolgokkal van leöntve (azért én szeretem a túrós csuszát is ).
Örülök, hogy végre egy ilyen, igazi táplálkozástudományi értéket közvetítő cikk is felkerült (nagyon kevés van belőlük itt a hoxán, mindig csak így méregtelenít ez, úgy méregtelenít az, így fogyaszt, zsírt éget stb., amik sokszor nem fedik a valóságot.).
A zsírszegény étrendhez hasonlóan a mediterrán diéta is segít megelőzni a szív és érrendszeri megbetegedéseket-állítja az amerikai Szív Szövetség. Tanulmányaik megerősítették, hogy az olívaolajban gazdag konyha, szemben a más telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételekkel meghosszabíthatják életünket és teljesebb egészségesebb életet élhetünk.