Meddig áll el a házi készítésű tojáslikör? (beszélgetés)
Bakker...A mienk karácsony-másnapig sem húzza ki...
Na jó,hát ti is tudjátok,hogy milyen gyorsan párolog,na...(És hijjjába a zárt üveg!!!)
Köszi a receptet!
Milyen rumot ajánlasz?Jó az olcsóbb is vagy minőségit?
Nézd, mindegyik jobb, ha összeérik, de mint ahogy írtam, nálunk nem igazán megy az érlelés.:)
Kivétel ez a kétéves, amiről valahogy elfeledkeztünk. És komolyan nagyon finom lett.
Leírom a mi csokilikőr receptünket, mert azt kipróbáltuk és nagyon fincsi volt!
Hozzávalók:
o,5 liter tej,
5o deka cukor,
15 deka csokoládé,
2 kanál kakaó,
o,5 liter rum.
A tejet és a cukor felét felforraljuk. A maradék cukorba beletesszük az összetört csokit és kakaót. A forró tejből erre a krémre öntünk egy keveset. Összekeverjük, rázzuk, hogy az alapanyagok jól egybeolvadjanak. Majd ezt a krémet öntjük a többi tejre. Amikor kihűlt a folyadék, akkor keverjük bele e rumot.
Na ez az, amit írtam én is, hogy a barátnőmnek ez az érlelős receptje van!
Nem szeretem az ilyen macerás dolgokat! Én türelmetlen vagyok!
Á, nálunk bort is készítenek a férfiak. Rengeteget dolgoznak vele, és nagyon vidáman.:)
Ráadásul a pincét is rendben tartják a bor miatt.
Az anyukám receptjében az áll, hogy három(!) hétig kell érlelni, közben naponta összerázni. És ő úgy is csinálta, évről-évre.
Nekünk nem igazán jött ez be, már csak azért sem, mert az összerázások után sűrűn kóstolgattuk, hogy, na, érik-e?:)))
Ebből az következett, hogy ünnep elött néhány nappal gyorsan-gyorsan kellett készíteni még egy adagot.:)
Pálinkából elég vad íze van! Én nem tenném:) Én most készülök tojáslikört készíteni az alábbiak szerint:
6 tojás sárgáját 6 evőkanál cukorral és 6 csomag vaníliás cukorral kikeverem, ebbe beleteszek fél liter főzőtejszínt és fél liter rumot. bevált recept, még sosem romlott meg:) Nálunk pár hónap volt a leghosszabb idő, míg a hűtőben volt, egyáltalán nem romlott meg:)
Ugyan ezt meg lehet csinálni ha az ember hozzáad jófajta kakaóport (pár evőkanállal) még a tojás+cukor szakaszban, abból kiváló csokilikör lesz:)
Amíg meg nem isszátok :D :D
Az alkohol tartósítja, így elég sokáig, de ha hűtőben tartod, semmi baja nem lesz ☺
Köszi a receptet.
Ezt nem kell sokáig érlelni?
Pálinkából is meg lehet csinálni.Az az egy alkohol ami van itthon:)
Én is így készítem, azzal a különbséggel, hogy soha nem forralom fel a tejet semmilyen likőrhöz.
Most tartós tejet használok ugyan hozzá, de régebben nem, és akkor sem főztem fel. Illetve, egyszer igen, de akkor kicsapódott, amikor hozzáadtam a szeszt.
Sziasztok!
Ez a recept olyan elismerést váltott ki belőlem, hogy biztos, hogy szerepelni fog a karácsonyi listámon!!! :D
Köszi, hogy megosztottad velünk ezt a finomságot!
Akárhogy is fogod csinálni, rossz nem lehet!!
Amikor először kínáltak meg vele, igen csak húztam a számat... Nagyon finom! Bevallom, én még az ujjam hegyével is kitörölném a kispoharat, olyan finom! (Természetesen társaságban nem teszem...) Természetesen a rum kissé más ízt fog neki adni, mint a tisztaszesz.
Köszi a receptet!
Asszem ilyesmit csinált a barátnőm és csak azért nem kértem el tőle a receptet, mert úgy emlékszem, azt mondta, hogy sokáig kellett állni hagyni!
Megromlani biztosan nem fog....
Megtaláltam Anyósom tojáslikőr receptjét is, amiről emlékszem, hogy a családban vitte a pálmát. Kicsit változtattam rajta: megbolondítottam egy kevés narancskivonattal és fele annyi cukorral készítettem, mint azt az eredeti recept írta. Meg is kaptam érte a családi elismerést: ezentúl Húsvétra készíthetem én a tojáslikőrt.
Éva Mami tojáslikőr receptje:
6 nagyon friss, tanyasi tojás sárgája
fél liter tej
1 vanília rúd
25 dkg cukor
3 dl 96 fokos tiszta szesz
kevés narancskivonat
A tejet felforralom a hosszában felhasított vanília rúddal. Közben a cukrot habosra keverem a tojások sárgájával, lassan, folyamatosan keverve hozzáadom a forró tejet, a végén hozzákeverem a tiszta szeszt és pár csepp narancskivonatot.
Behűtve kínálom.
Megelőzendő a „honnan vegyek 3 dl tiszta szeszt, meg milyen drága az” kommenteket jelzem, hogy készíthető vodkával, vagy fehér rummal, de akkor célszerű kevesebb tejet használni (ha csak nem akarunk egy túlságosan könnyű, alacsony alkohol tartalmú itókát kapni), vagy cseréljük a fél liter tejet 2 dl tejszínre.
Fenti adagot nyugodtan lehet felezni, nálunk sosem készül kevesebb, mert nagy a vendégjárás és mindig elfogy (már el is fogyott, pedig hol van még a Húsvét hétfő...).
A recept:
5 tojássárgája,
12-13 dkg porcukor
2oo g habtejszín
1 dl fehér rum
vanília aroma
Habverővel a tojássárgáját és a porcukrot krémesre keverjük. Hozzáadjuk a tejszínt, majd 7 percig verjük. Beleöntjük a rumot meg az aromát, és további 3 percig keverjük robotgép habverőjének a legmagasabb fokozatán.
Az elkészítése kb. 25 percet vesz igénybe.
További ajánlott fórumok:
- Házi készítésű pizza sütésekor a tepsit olajozni, zsirozni és lisztezni is kell?
- Legjobb barátnőmnek névnapra házi készítésű ajándékot szeretnék.Van ötleted?
- Házi készítésű pizzát lehet lefagyasztani? Valakinek van tapasztalata?
- Milyen házi készítésű pakolást ajánlanátok festéstől lestrapált, kiszáradt hajra?
- A házi készítésű joghurtot mibe lehet tenni?
- Mi a véleményetek ( tapasztalataitok) a házi készítésű szappanokról?