Mazsolás zsemle recept
A Mazsolás zsemle hozzávalói:1 kocka élesztő
0,25 l tej
50 dkg liszt
1 tojás
10 dkg puha vaj vagy sütőmargarin
10 dkg cukor
csipetnyi só
10 dkg mazsola
Tetejére
1 tojássárgája
0,5 dl tej
1 tojássárgája
0,5 dl tej
A Mazsolás zsemle elkészítési módja:
A mazsolát válogassuk át, mossuk meg, öblítsük le, és hagyjuk megszáradni papírkéztörlőn. Mérjük ki a hozzávalókat. A tejet melegítsük fel langyosra, az ujjaink között szétmorzsolt élesztőt oldjuk fel benne. A lisztet, cukrot, vajat vagy sütőmargarint, tojást, valamint az élesztős tejet alaposan dolgozzuk össze (kézzel is elvégezhető), adjuk hozzá a mazsolát is. A tésztát letakarva, meleg, huzatmentes helyen 45 percig kelesztjük. A tésztát gyúrjuk át, deszkán nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra, és 4-5 cm átmérőjű pohárral, vagy kör alakú szaggatóval szaggassunk belőle köröket, amelyeket kézzel golyóvá formálunk. A kilógó mazsolákat nyomjuk bele a tésztába. A tésztagolyókat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, letakarva kelesszük újabb 15 percig. A zsemlék tetejét kenjük meg ecsettel tojássárga és tej keverékével, majd 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt süssük készre.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: hpkati, 2010. nov. 23. 21:06
A mazsolás zsemle elkészítési módja és hozzávalói.