Málnaszörp készítése (beszélgetés)
Málnalekvár
Hozzávalók:
2 kg málna,1 kg cukor (jelen esetben nálad a lecsepegett málna)
nátriumbenzoát
Elkészítés:
A málnát kb a fele cukorral jól összekeverem egy edényben, kicsit állni hagyom,hogy egy kis levet engedjen,majd elkezdem főzni,közben folyamatosan kevergetem,mikor már kezd olyan sűrű lenni amilyenre szeretnénk a lekvárt hozzákeverjük a többi cukrot és készre főzzük,forrón üvegekbe töltjük,a tetejére késhegynyi nátriumbenzoátot teszünk. Egy ládába plédet teszünk,belerakjuk a kész lekvárokat és betakarjuk
őket.Kb. 2 napig benne hagyjuk majd polcra tesszük.
1 kg málnához 1 késhegynyi borkősavat és 1 mokkáskanálnyi nátrium benzoátot (vagy szalicilt) keverünk,a gyümölcsöt összezúzzuk,és kilónként 6 dl vizet öntünk hozzá.Az egészet egy tüllzacskóba (vagy tiszta,fölöslegessé vált párnahuzatba) öntjük,a zacskót felakasztjuk,alá megfelelő méretű tálat teszünk,és így hagyjuk kicsepegni 1 napig.Nyomkodni nem szabad,a gyümölcsnek magától kell kicsepegni.
Mikor kicsepegett,minden liter lébe 1 kg cukrot keverünk (addig keverjük,míg teljesen elovad).Utána nátriumbenzoátos vagy szaliciles vízzel kiöblített üvegegbe öntjük,és jól lezárjuk az üveget.
Így készül a nyers szörp még: ribizliből,szamócából,meggyből,szederből,sárgabarackból.
A visszamaradt gyümölcshúsból lekvárt készíthetünk.
Borkősav és nátriumbenzoát élelmiszerboltokban,patikákban kapható.
Ma sikerült majdnem 6 kg málnát szednem, és szeretnék belőle finom szörpit csinálni!
Nincs valakinek bevált receptje?
További ajánlott fórumok:
- Új igazolvány készítésénél miért fontos, hogy milyen középiskolát végzett valaki?
- Kecskesajt készítése
- Házi fagyi készítése (ötletek, receptek)
- Rántás készítése indukciós főzőlapon
- Milyen szakácskönyvet ajánlanátok teljesen kezdőknek, amiben az alapok (pl. rántás készítése) is részletesen le vannak írva?
- Hogyan kezdjek hozzá egy kutyház készítéséhez?