Májgaluska székelyesen recept
20 perc
A Májgaluska székelyesen hozzávalói:
15 dkg. máj ( borjú, sertés, vagy szárnyasmáj),
1 db. tojás,
3 dkg. teavaj,
( vagy 1 evőkanál olaj),
3 púpozott evőkanál zsemlemorzsa ( vagy búzadara),
1 mokkáskanál só
csipetnyi boirsikafű
3 szál lestyán ( főleg levél),
1 kis fej vöröshagyma,
A Májgaluska székelyesen elkészítési módja:
A vajat felforrósítjuk, belerakjuk a lereszelt vöröshagymát, az ihen finomra vágott lestyán levelet és kissé átpiritjuk. Tűzről levéve hagyjuk kihűlni. Ledaráljuk ( vagy elkaparjuk) a májat, hozzá adjuk az elkevert tojást, csipetnyi borsikafüvet ( ami helyettesithető őrölt fehér borssal is), a sót , a piritott hagymás masszát és az egészet összedolgozzuk, majd folyamatosan hozzákeverjük a zsemlemorzsát, mindaddig, amig nem túl folyós masszát kapunk. Ekkor forró, enyhén sós vízbe - vagy közvetlenül a levesbe - szaggatjuk a galuskáűkat.galuskákat
A vaj helyettesithető olajjal, a lestyán petrezselyemmel, a só, ételízesitővel, a borsikafű őrölt borssal. Ritkán majorannával is készítik lestyán helyett. Minden változat finom.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2008. okt. 31. 03:49
A májgaluska székelyesen elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.