Magánnyugdij pénztári mizériák (beszélgetés)
Nem tudom mi jöhet még? Egyik nap majd azt halljuk, hogy most egy évig nem kapunk fizetést, mert az államnak ez így jó, de egyszer vissza kapjuk valamikor?
GAZDASÁG / MAKROGAZDASÁG
Goldman: Lehet, hogy fordítva sül el Orbán nyugdíj terve
2010. 10. 22. 14:42|Utolsó módosítás: 2010. 10. 22. 15:15|Gazdaság » Makrogazdaság
Minden egyéb változatlansága mellett: A rokkantsági nyugdijat az állam fizeti, ha minden feltétel teljesül, akkor megállapítják a rokkantsági nyugdij összegét, ami csak addig jár, amig a rokkant nem végez valamilyen kereső tevékenységet. Amint valami jövedelemre tesz szert, a rokkantnyugdij megszűnik.
Egyébként is évente felülvizsgálják, hogy teljesülnek-e a feltételek.
aki magánnyugdíjpt-tag, és mondjuk 5 év múltán rokkant lesz (nem munkaképes) neki ki honnét fizet ellátást?
(minden egyéb változatlansága mellett)
Persze, hogy nem egy biztosítás, de ha már úgyis vonják, akkor már ne az állam herdálja el. Rosszul gazdálkodni én is tudok vele. :)
Családomból többen is és én is pénzügyi területen dolgozunk. Már csak ezért is kénytelen vagyok legalább nagy vonalakban tájékozottnak lenni. (Nem vagyok képben aktuáli BUX, és egyéb indexek tekintetében.)
vagy egy huszáros vágással még tovább emelik a nyugdíjkorhatárt
egy darabig lesznek tüntetések, sztrájkok, de ők bírják tovább (mindig)
Költségvetésbe, kell a hiány megtartásához.
Másból nemigen tudnák fedezni a kieső adóbevételeket.
Az öngondoskodás az nagyon szép gpndolat egyébként. Éppen ideje lenne már megtanítani az emberekkel, hogy semmi sincs ingyen. Ezt akkor kezdték el felfogni, mikor a vizitdíjat bevezették (amivel nem érettem egyet). Csak az emberek nagy részénél itt kezdett valami leesni. Minden éremnek két oldala van. Persze, hogy a szociális hálóba kapaszkodik mindenki, hiszen amíg a levonások kötelezőek, joggal várunk ellátást azokért cserébe. Hanem akik adóznak, pont átpotyognak ezen a hálón, nemde? Hol lehet szorítani? Ahol van látható jövedelem. Vagyis azok, akik nem vagtában élnek bele a világba, nem kapnak esélyt az öngondoskodásra, mer éppen megélnek. Takarékoskodni nagyon nehéz.
Hosszútávon biztosan nem tartható fenn a jelenlegi állapot, ezért nekem nagyon szimpatikus, hogy azok érvényesthetnek most némi kedvezményt, akiknek van jövedelmük hozzá. Mielőtt valakit megsértenék, tisztában vagyok vele, hogy sokan nem tehetnek róla, hogy nincs jövedelmük, noha próbálkoznak. De Ti is tudjátok, hogy sokan páréves távlatban gondolkodnak, GYES-ből gondolják fenntartani a családot, és kapaszkodnak-kapaszkodnak, mert nekik jár alanyi, meg szociális, meg "mittom" én milyen jogon ez az. Hosszú és rögös út lesz.
Az átlépésre meg lesz a törvény, attól nem kell félni. Az államnak kell a pénz. Törvényt meg olyat hoznak amilyet akarnak.
Annak is örülhetünk, ha hagynak választást. Simán megléphetik, hogy kötelező és kész.
De, ennél humánusabbak lesznek. Maradhatsz magánnyugdijpénztár tag, de utalni nem fognak nekik. Fizess plusszban, ha akarsz!
Na, ez csak az én tippem, szeretném, ha nem jönne be.
Én is minden évben megkapom a magánnyugdíjpénztártól a számlakivonatomat és mindig elkeseredek. Marha jól jött a válság nekik is, rá lehet fogni, hogy az miatt nincs jóformán semmi a 12 év alatt befizetett pénzemből.
Azért ha belegondolunk, hogy azt a sok magánnyugdíjpénztárat a több ezer dolgozójával mi tartjuk fenn és még rosszul is bánnak a pénzünkkel. A számlakivonatomat elnézve nem igazán sokat örökölnek utánam a gyerekeim (és elolvasva a 97-ben hozott összetákolt törvényt nem is egyértelmű, hogy mi lesz két év múlva, ha elkezd az első magánnyugdíjpénztáras korosztály nyugdíjba menni. Az egyik ismerősöm érdeklődött mivel két év múlva nyugdíjba megy, azt mondták neki, hogy 20 évig kap életjáradékot, ő mondta, hogy egy összegben szeretné felvenni, azt mondták neki utánanéznek lehetséges - e. Kérdezem én maga a nyugdíjpénztár számára sem világos mi is lesz?
További ajánlott fórumok:
- Évgyűrűk magánnyugdíjpénztárnál lett olyan akinek 0ft-nál több a reálhozam?
- Mikor kezdik visszafizetni a magánnyugdíjpénztári reálhozamot? Ki mit hallott?
- Hogy lehet most feleannyi a magánnyugdíj-pénztári hozamom, mint egy évvel ezelőtt?!
- Aki magánnyugdíjpénztári tag volt 1990-es években és fizette a 1,5%-2%-ot az az összeg is beleszámít a nyugdíjba?
- Anyukám magánnyugdijpénztári tag, lehetőség van visszalépni a régi tb nyugdijrenszerbe!Ti mit tennétek?!Várom a válaszokat!
- Valaki tudna nekem segiteni Budapest bankkal kapcsolatban? Meg tudom valahol nézni a magánnyugdijpénztári egyenlegemet?