Luca macskája recept
A Luca macskája hozzávalói:A tésztához:
1,5 dl kristálycukor
10 dkg ugyanennyi áttört tehéntúró, vagy mascarpone sajt
5 dl tej
5 dkg élesztő
1 csipet só
1,8 liter finomliszt
1 maréknyi mazsola
10 dkg Rama
A lekenéshez:
1 darab tojás
A Luca macskája elkészítési módja:
Az élesztőt elmorzsoljuk, a Ramát a langyos tejben feloldjuk és a kettőt összekeverjük. Hozzáadjuk a mascarponét, vagy a túrót (utóbbit, ha nagyon száraz, kis tejföllel krémesebbé kell tenni), a kb. 2 evőkanálnyi langyos tejben elkevert sáfrányt, a cukrot és a sót. Legvégén adjuk hozzá a lisztet, amivel alaposan kidolgozzuk úgy, ahogy a kelt tésztát szokás. Letakarva, langyos helyen kb. 40 percen át kelesztjük. Ezután ujjnyi vastag, kb.15 centi hosszú nudlikat sodrunk belőle. Bal oldalról fölül, jobb oldalról alul tekerjük fel a tészta közepéig. Így olyan lesz, mint egy fekvő S betű. Mindegyik kunkor közepére 1 szem mazsolát nyomunk, majd a süteményeket Ramával kikent, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és kb. 20 percen át meleg helyen kelesztjük. A tetejüket felvert tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb hőfokon (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 25 percig sütjük
A luca macskája (Lucikatt) tipikus svéd karácsonyi sütemény, rendszerint advent és újév között készítik el.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: bd8f0b56fe, 2016. febr. 8. 11:46
A luca macskája elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.