Finom flodni recept
A Finom flodni hozzávalói:tészta: 25 dkg sima liszt, 25 dkg rétesliszt, 25 dkg vaj (vagy 15 dkg vaj, 10 dkg zsír), 10 dkg porcukor, 3 tojássárga, 1 dl fehérbor, 1 mk. sütópor, csipet só
Almás töltelék: 80 dkg alma, 2 ek. méz, 1 citrom leve, 1 mk. fahéj, 1 mk. őrölt szegfűszeg
Mákos töltelék: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1,5 dl fehérbor
Diós töltelék: 20 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1,5 dl fehérbor
+ 2,5 dl sűrű szilvalekvár, 1 tojás
A Finom flodni elkészítési módja:
A tésztához a száraz anyagokat összevegyítjük. A hideg vajjal és a tojássárgákkal összemorzsoljuk (késes robotgéppel a legkönnyebb), majd a hideg borral gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket. Az almát meghámozva lereszeljük és a levét kinyomkodjuk. A citromlével, mézzel, fűszerekkel és a borral megpároljuk. Ha így túl leves lenne, tegyünk hozzá 1-2 ek. zsemlemorzsát, vagy kekszmorzsát. 1,5 dl fehérbort lábasba öntünk, hozzáadjuk a mazsolát és a cukrot, majd addig melegítjük, míg a cukor felolvad. Ráöntjük a dióra és kihűtjük. A mákkal ugyanígy járunk el. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk. Egy 25x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, vagy zsírozzuk, lisztezzük. Beleterítjük az egyik tésztalapot, megkenjük a lekvár felével, majd megkenjük a diós töltelékkel.Tészta következik, lekvár, mák, tészta, alma és végül a 4. tésztalappal befedjük. Villával megszurkáljuk, tojással lekenjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük fel.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: bd8f0b56fe, 2016. jan. 31. 11:11
A finom flodni elkészítési módja és hozzávalói.