Lemondás az örökségről, infó, tapasztalat érdekel és a menete! (beszélgetés)
A gyámügy helyesen járt el,abban az esetben ha tehermentes az ingatlan.
Személy szerint én lemondónyilatkozatot anyával irattam alá,gyerekeimre is kihatóan,mert nagy adósság van rajta,na meg a viszonyunk sem valami jó,söt car.
Kérdeznék!Fontos!
Kiskorú gyermek, és édesapjának testvére örököltek.
/ A kisgyermek édesapja meghalt/. A kiskorú anyukája vissza akarta utasítani a gyermekre eső örökséget, a nagybácsi javára./ költségekkel járna hozzájutni, és ehhez képest aránytalanul kicsi az értéke/.A gyámhatóságon nem engedélyezték a nyilatkozattételt.Helyesen jártak el?
Az a személy, aki a törvényes öröklés szabályai alapján lenne jogosult az öröklésre, az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben lemondhat az örökléséről. Ez a lemondás vonatkozhat az egész örökségre, de akár annak meghatározott részére is.
A lemondás egyben a kötelesrészről való lemondást is jelenti - hacsak a felek a szerződésben erre vonatkozóan eltérően nem állapodtak meg -, továbbá kiterjed mindarra a vagyonra is, amellyel utóbb - a lemondást követően - a lemondó hányada (pl. az örökhagyó vagyonszerzése folytán) növekszik. A lemondás azonban csak akkor hat ki a lemondó leszármazóira is, amennyiben a létrejött megállapodás így rendelkezik, vagy ha a lemondás a kötelesrészt elérő mértékű visszteher (ellenérték) fejében történt. Az öröklésről való lemondás tehát történhet ingyenesen, de történhet visszterhesen is. Az öröklésről való ingyenes lemondás esetében illetéket nem kell fizetni. Ha viszont a lemondás ellenérték fejében történik, úgy az nem mentes az illetékfizetés alól, de az ellenérték alapulvételével nem öröklési, hanem ajándékozási illetéket kell fizetni.
A törvény lehetőséget biztosít az örökös számára, hogy az öröklés megnyílta után az örökséget visszautasítsa. A visszautasítás joga mind a törvényes, mind a végrendeleti, mind pedig a szerződéses örököst megilleti. Az örökség visszautasítását nem szabad összekeverni az örökségről való lemondással. A visszautasítás az örökhagyó halálát követően történik, míg lemondás csak az örökhagyó életében lehetséges, arról az örökhagyóval kötött szerződés rendelkezik. Emellett a lemondás az örökség egy részére is kiterjedhet, míg az örökség visszautasítására főszabályként - egyetlen kivétellel - csak az egész örökség tekintetében kerülhet sor. Az az örökös (vagy hagyományos), aki az öröklés megnyílta után az örökséget (hagyományt) visszautasítja, nem kötelezhető öröklési illeték fizetésére .
Ahogy néztem,van a lemondás,és a visszautasítás.
Ha valaki javára teszem a lemondást,akkor arra száll,ha nem jelölök meg senkit,akkor az örökhagyóra száll vissza és mikor meghal,akkor ebben az esetben nem 3,hanem csak 2 felé megy az örökség,mivel én nem tartok rá igényt.
De lemondani csak addig lehet,mig él az örökhagyó,mert neki is alá kell írnia a papírt.
Halála után visszautasítani lehet,de mivel nekem vannak gyerekeim,igy az övék lesz az,amit visszautasítok,ha viszont lemondok,a gyerekeimnek nem lesz hozzá semmi köze.
Válaszoltam!:)
Ezt a gyámügyes dolgot abból gondoltam,hogy a kisebbik lányom ajándékba kapott valami földet.Mi írtuk alá a papírt,de a gyámügy is kapott határozatot.
Csak ha a halála után visszautasítom,akkor az én részem,a 2 lányomra száll,csak pont ez lenne a lényeg,hogy se ők,se én ne kapjam meg.Azt meg csak éltében lehet igy megoldani.
14 éve szervezkedem,hogy ezt megtegyem,úgy gondolom itt az ideje.
További ajánlott fórumok:
- A védőnői szolgálat lemondása - ott, ahol ez nem szokás
- Többszöri randi lemondás, adjak meg esélyt?
- Szállás foglalása, lemondása
- Minden párkapcsolat nagyobb lemondással jár a női részről?
- Bajok a lemondással ...
- Milyen esetben utasítja vissza az állam/köztársasági elnök a magyar állampolgárságról való lemondási kérelmet?