Lehetséges valahogy utánanézni 35 évvel ezelőtti újságnak, híreknek? (tudásbázis)
Igazán szívesen. Bátorság! :D
Írtam, h a megyei könyvtárakban biztos van. Nálunk csak az évet kellett megmondani, és hozták az egész év összes bekötött példányát, a szükségest átnéztem, mondtam, h ebből kérek másolatot és ennyi. Nagyon segítőkészek voltak. Lehet, h nem egy adott nap volt csak arról az eseményről szó, nyugodtan átnézegetheti.
Általában nagyobb kapacitású könyvtárakban tárolják az archívumokat. Jómagam is nézegettem a napilap egy 20 évvel ezelőtti híreit kerestem benne.
Budapesten az Országos Széchenyi Könyvtár, de vidékeken nem tudom hol őrizgetnek a nyomtatott példányokból egyet. Nagy segítséget nem kapsz, Neked kell elboldogulni úgy, hogy megadod egy időszakaszt, a többit nem tudom, mert azóta nagyot változott a világ.
tényleg nem írtam le. :) hipnózison gondolkodom...
háát... ez olyan dolog, amit igazából semmi nem tud más megvilágításba helyezni... legfeljebb hozzáadódhat pár részlet. de köszönöm.
most csak én nem találom, vagy tényleg nem írtad le konkrétan miről van szó??? ha ennyire megvisel, én megfontolnám egy pszichológus segítségét is...
Jó ötlet, h utánajársz. A múltkor láttam egy kisfilmet az egyik BBC csatornán, ott egy tűzoltó totál depressziós volt már hosszú ideje, nem igazán tudták, miért. Aztán sikerült rávenni, h beszéljen, és akkor elmondta, min ment keresztül. A kollegája meghalt, és ő meg volt győződve, h miatta, mert ha ő nem úgy tesz ahogy tett, akkor talán a kollega életben maradt volna (nem maradt volna, de ő erre gondolt) és h milyen szörnyű, h most miatta szenved az elhunyt felesége. Nagy nehezen rávették, h menjen el a feleséghez és mondja el mit érez, és h amit tettek felsőbb utasításra tették, tehát nem az ő hibája, és ennek tudatában lehet, ha feleség is megnyugszik és nem őt hibáztatja. Végül elment a feleséghez és ott tudta meg véletlenül, h mikor ez az eset történt, a feleségnek már volt egy külső kapcsolata és válófélben volt a férjétől azóta pedig boldogan él az akkori pasival. Ezt is traumaként élte meg a tűzoltó, de tovább tudott lépni és megnyugodott. A lényeg, h ha az ember utánanéz, lehet, h más megvilágítást kap az egész dolog. Persze, lehet, h a Te esetedre ez nem áll, de gondoltam, leírom
huszonéve kínoz a dolog, poszttraumás stresszt okozott nálam, és évente 1-2x feljönnek a dolgok úja és újra és újra... most azt gondoltam, valamerre lépnem kell... talán többet kell tudom, hogy megnyugodjak... de nem vagyok ebben biztos... :/
Komárom megye volt akkor (most már Komárom-Esztergom megye)
A megyei könyvtárakban sztem mindenütt megvannak a régi újságok. Mi nemrég egy közel 80 éves és egy másik, több mint 50 éves újságból akartunk másolatot kérni, nem tudtuk az újság nevét csak azt h az akkori helyi, megyei lap. Simán mindjárt meg is találták mindet, bekötve, ha jól emlékszem 50 Ft/oldal-ért lemásolták a kívánt számokat, v ha Neked csak oldal kell, akkor azt. Mi ugyan tudtuk, melyik napi hírek kellenek, de mivel egy nagy bekötött könyvről van szó, addig lapozgatsz míg rá nem találsz :-) Sok sikert!
nekem az lenne a kérdésem: miért pont MOST jutott eszedbe, hogy ilyen lázasan kutakodj?
vagyis melyikben történt sz eset?
ha meg nem tudod az újság nevét, a napilapokat klrd ki....melyik megyében élsz?
persze, elmész az illetékes levéltárba, megmondod az újság nevét és az évfolyamot, ők pedig előkeresik neked az archívumból...
Más " tipusú " újságot megtaláltam ami igencsak régi ( barkácsolás ).
Miért ne lehetne megtalálni a neten amit keresel?
Abba az időszakba ha más nem is igazán volt ( pletyka ), minden megyének volt napilapja. Vagy régiónak. Jó néhány országos még talán ugyan azon a néven van.
Melyik megyéről van szó ?
Azért azt is szem előtt kell tartanod, hogy az újságírók sok esetben nem az igazat írják. Saját tapasztalat. A megkérdezésem nélkül elképzelt tényeket írtak rólam. Ez 1989-ben történt, de mivel nem veszélyeztette a "jó hírnevemet" nem tettem semmit, csak kicsit bosszantott a dolog.
Szóval nem mindig 100%-ban hihető amit az újságok írnak :((
A korabeli úságokból biztosan van az Országos Széchényi Könyvtárban és a megyei könyvtárakban, ugyanis minden újságnak kötelező egy példányt, az úgynevezett köteles példányt eljutattni a könyvtáraknak. Én Székelykeresztúron megelent 1914-es úságot olvastam el, 35 évvel ezelőttit biztos több helyen is találsz. Ha nem tudod akkor milyen úságok voltak a régióban azt is könnyen kiderítheted. A megyét gondolom tudod, egyszerűen hívd fel a megyei könyvtárat és kérdezd meg, hogy ebben az időszakban ( legalabb 1-2 hét intervallumot adj meg, mert akkor nem biztos hogy gyorsan lehoztak a hírt)ebben a régióban megelent satótermékek érdekelnek s be kell-e jelentkezz, illetve kérdezd meg hogy kaphatsz-e másolatot.Ha találsz érdekes cikket jegyezd le a szerzőjét, az országos úságírók szövetsége segítségével biztos tudsz elérhetőséget kapni, mármint lehet többet tud, mint amennyit megírt
Nézd...ha bánt az a dolog, akkor tenned kell róla. Valami mély oka biztosan van, és megkönnyebbülsz talán, ha utánajársz.
Lehet, hogy igazad van...
Miért ne tudhatnád meg a részleteket? A nagy volnalakban tudni más, mint ha beleolvashatsz a történetbe.
Én bátorítalak. A megyei Levéltárban legalább meg tudjk mondani, milyen újságok léteztek akkor, de talán tárolják is a régi példányokat. Ez egy telefonhívással kiderül.
Tudni szeretném, mit írtak róla... De most elbizonytalanodtam, van-e értelme... :/ Végülis egy ilyen újságcikk a tényeket írja csak le. Lehet, hogy semmit nem adna hozzá ahhoz, amit nagy vonalakban már úgyis tudok...
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
Próbálok minél többet megtudni.
mert nem tudok megnyugodni... :/
De ha nem tudom, milyen újság volt akkor? Csak azt tudom, hogy a sztori olyan, amit szerintem megírtak...
kereséssel próbálkozom, de eddig semmi. :S
További ajánlott fórumok: