Lehet tenni valamit a szülés utáni depresszió elkerülésének érdekében? (tudásbázis)
Nem tudom az én problémám is ide tartozik-e,de nekem egy év után jött ki.8 hónapos terhesen új helyre költöztünk,senkit nem ismertem.Ez az elejétől frusztrált,hogy nincs kihez szólnom,idegen a környezet.Minden nap egyformán monoton,mindig hulla fáradtan,pedig az édesanyám 2-3-szor is jött- jön néhány órára minden héten.A férjemre sajnos nem számíthatok,max.néha bevásárol.De nem beszélget velem,magánakvaló.Szóval kezdtem megőrülni a bezártságtól.Irigyeltem azokat,ahol családostul sétáltak lent,vagy több apuka is lement egyedül a gyerekkel,hogy az asszony tudjon kicsit pihenni,vagy a házimunkát ellátni.1 éves kora körül nagyon megkínlódtunk a rágófogakkal,s ha a gyerek aludt,akkor sem tudtam azonnal pihenni, csináltam a házimunkát.Így állandóan fáradtan sokat sírtam,s a férjemmel házisárkány voltam.
De már túlvagyok rajta,a tesóm segített,sokat beszélgettünk,azóta picurral többet kimozdulok ide-oda.Ha beszélgetni nem is tudok senkivel (ez hiányzik nagyon),de legalább érnek élmények,s a legfőbb,hogy ez a kisfiamnak is jó.
Sajnos, ez nem így működik :( Kiválóan el lehet látni 3 gyereket is depi mellett. Nem azt mondom, hogy folyton a sötét gondolatok járnak az ember fejében, tényleg kizökkent kis időre a napi rutin, de nem folyamatosan. Nekem pl. mindig akkor kezdődik elölről, mikor szoptatok.
És mindemellett NAGYON örülök a babámnak - és szeretgetem, és boldog vagyok tőle. De a rossz gondolatok folyton itt ólálkodnak körülöttem. Akinek nem volt még ilyenje, az örüljön! Ne is akarja megérteni, jobb, ha egyszerűen elfogadja, hogy van, akinek van, és baromi nehéz tenni ellene. Leküzdeni nem nagyon lehet, csak túlélésre játszani. Aztán, ha már nem dolgoznak úgy a hormonok, akkor elmúlik magától.
És, igen, való igaz, hogy a kialvatlanság és az egyedüllét sem segít - de az alap (nálam legalábbis) nem ez.
Kémia. Nem függ össze a gyerekkel - vagy, ha ingen, akkor csak azzal, hogy annyira édes, s annyira szereted, hogy összeszorul a gyomrod, ha arra gondolsz, hogy nem lesz mindig ilyen - sőt, nem lesz mindig. És hiába nem akarsz rá gondolni.
Amúgy én majnéziumot szedek most, az valamit segít. meg, ha nem zárkózik az ember magába. Társaságba megy, ilyenek. Ha teheti.
Sziasztok!
Én is elég vacakul éltem meg ezt a két és fél évet, volt, hogy legszivesebben elindultam volna a gyerekkel együtt a Dunának... Nekem anyukám meghalt, az anyósom nem akar segíteni, mert úgy látja, hogy nem jól nevelem a Bambit (túl sokat szoptatom, és hasonló rémes vétségek:-S ),egy szomszéd van, aki átjön, de ő meg gyerektelen tanárnő, és bár az, hogy néha szóval tart, meg bíztat, meg foglalkozik a gyerekkel, és néha - hetente kb 1x- lemehetek a gyerektől egyedül a boltba, már az is sok segítség, de azért néha idegesítő, mert néha úgy gondolja, hogy mindent jobban tud.
Nagyon dühít, hogy az ember legalább 40 emberrel él együtt egy panelban, és rá se nyitják az ajtót. A park tele van kutyát sétáltatókkal, az egyedüli gyerekeseknek meg nem segít senki. A kutyások amúgy be is vallják, hogy nekik embergyerekhez már nincs türelmük.
Ez a 2.5 év nekem arra volt jó, hogy nagyon sok illúziómtól megszabaduljak, igaz sírva (pl. hogy "minden ember segít, ha van mellette egy bajbajutott"), és hogy rájöjjek, hogy lehet, hogy sok a szakmai és nem szakmai jótanács, de az a fontos, amit én jónak gondolok a gyerekemnek, és csak akkor leszek nyugodt, ha azt teszem vele, amit én jónak látok. És ez minden mással is így lesz. És legszivesebben társadalmi mozgalmat indítanék a kismamák támogatására, csak félek, hogy a túlbuzgó támogatók majd megadják a módját, hogy hogyan taszítsák még mélyebbre szegény annyákat a "segítségükkel". Mert annyi "okos" ember van... És bőven elég lenne, ha kitakarítanának, meg főznének, és ringatnák a gyereket egy órán át, had aludjon az anyuka, (kibírhatnának még akár többet is igazán), de nem, nekik csak a szájuk jár.....hát, addig tényleg marad a homeopátia, meg esetleg az orbáncfű tea, az depiellenes fito(növényi)öszrtogént tartalmaz. Szóval, ha esetleg nagyon kezd elmenni a tejed, akkor hagyd abba...:-)de nem hiszem, hogy ilyesmi történne. És ha dühös vagy -mert miért ne lennél - püfüld meg a kispárnát. Én a múltkor majdnem eltrötem a kezem, akkorát csaptam az asztalra. de elpárolgott a dühöm, és a gyerek életben maradt...
Szia!
Szerintem ami a barátnődnél van,nem a szülés utáni depresszió..
Nekem is volt,amikor a kisfiam 8 hónapos volt. De ugyanúgy gondoskodtam róla,csak a hangulatom volt borongós-vidám-szomorú-jó, felváltva. De eszembe sem jutott,hogy kiugorjak az ablakon. Szerintem most jó helyen van a pszichiátrián. De amint kiengedik légy ott mellette és támogasd! Remélem, hogy rendbejön! Meg kell értetni vele, hogy a kisbabájának szüksége van rá.
nekem a homeoppátia vált be!
pulsatilla pratensis 15ch-t szedem.Napi 1x5 golyócska a nyelv alá. Elötte és utána fél óráig sem enni sem inni sem cigizni!!!!!
Ja és csak 530 ft!
Üdv!
Egyenlőre annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy teljesen más a szülés utáni depresszió (amiben sajnos én is benne vagyok), és teljesen más mikor az ember más okból depis. Voltam abban a helyzetben is és valóban sokat segített, hogy 'látástól mikulásig' dolgoztam és elfoglaltam magam. De ez teljesen más. Próbálok túllenni ezen is, de nem megy-egyenlőre. Főleg, hogy azokat a dolgokat nem bírom csinálni amiket mindenki ír, hogy segítenek (a párom egész nap dolgozik, fáradtan hazaér nem az én lelki világomra a legkíváncsibb; anyósom, édesanyám és a barátnők is távol vannak tőlem, nincs kinek lepasszolni a babát egy órácskára, hogy magammal törődjek)
Mindegy... előbb-utóbb ezen is túl leszek és csak mosolygok majd az egészen :-)
nekem elni sdem volt idom annyira lefoglaltam magam harmas ikrekkel, sztem itt nem ebbol kell kiindulni, sztem sokan a megvaltozott helyzet miatt, felelosseg miatt is eshetnek panikba, depresszioba, mert egy baba erkezesekor is megvaltozik minden, es az uj elethelyte, hormonok nagymertekben befolyasoljak a helyzetet
en pl folyton azt kepzeltem hogy leesem veluk a lepcson, es szetreped a fejuk es bajuk lesz, gozom nincs pl nalam mi valtotta ki de voltak tavaly olyan hetenk hogy ugy ereztem meg egy hetet nem birok kia faradtsag es kialavatlansag miatt
További ajánlott fórumok:
- Szülés utáni depresszió 2014
- Szülés utáni depresszió
- Nincs időm szülés utáni depresszióra
- Adsz-e gyermekednek valamilyen multivitamin készítményt, a téli betegségek elkerülése érdekében? Ha igen, milyet?
- Szülés utáni depressziót gyógyszerek nélkül hogyan győzzem le?
- Mit lehet tenni a nőgyógyászati műtétek után kialakuló kismedencei összenövések elkerülése érdekében?