Leég a wokban az étel. Mit csinálok rosszul? (tudásbázis)
protip: a wokot első használat elött be kell avatni!
Először maradéktalanul távolítsuk el a gyárilag felvitt, rozsdásodást gátló szert. Ezt a legkönnyebben szappanos fémszivaccsal végezhetjük el. Ezután a megtisztított, szárazra törölt edény belsejét kenjük ki növényi olajjal, majd tegyük alacsony hőfokra melegedni 10-15 percig. Ekkor vegyük le az edényt a tűzhelyről és papírral töröljük ki az olajat. Ezt az eljárást (olajozás, melegítés, törlés) ismételjük meg ötször-hatszor, addig, amíg a papír tiszta nem lesz, és a wok alja szép fekete. Amennyiben a wok eddíg is fekete volt (pl öntöttvas) ott érzésre kell menni és minden esetben figyelni kell, hogy ez a "patina" nagyjábol mindenütt kialakiljon.
Az itt leírtak persze a teflonos wok-ra nem vonatkoznak.
Igen, gyorsan. Azért nem feltétlenül egy perc alatt, mert függ attól is, hogy éppen mi az alapanyag. De lényeg, hogy nincs agyon olajozva és szét főzve vagy túl sütve.
Nekem mindig a csili és a szójaszósz jut a wokról az eszembe, meg a cukorborsó, aminek a hüvelyét sütik meg (nálunk nem nagyon lehet kapni).
...és gyorsan, nem?
szinte egy percig sincsenek benne a zöldségek, azért vágják olyan vékonyra, hogy sittysutyy kész és ropogós marad
Személy szerint nekem Metro-s wokom van. Olcsó volt, de nagyon szeretem. Eddig még nem sikerült semmit belekozmálnom. Ha főzni kell a kaját mindig sok vezet teszek alá, befedem és néha megkeverem. Nem igazán szoktam mellette ácsorogni. Sütéskor fontos a sok olaj, hogy amit sütsz úszkálhasson benne.
Mókicának:
Van teflonos wokom is, mikor kaptam megvizsgáltam az alját :) szerintem ha nem indukciós a tűzhelyed minden további nélkül használhatod.
Valaki ismeri a Teflon Wok.ot?
Itt kint az USA-ban nem a gázsütő,hanem a villanytűzhely a jellemző. Viszon azon elég nehéz lenne sima Wok-al főzni.
Gondoltam benevezek egy teflonosra hátha azt tudom használni villanytűzhelyen. Szerintetek ?
Vagy felejtsem el? Mindenképp gáztűzhelyere van szükségem??
Ha "tradicionális" wok-od van (öntöttvas), akkor azt nem kell használat után kisikálni, kimosni, csak egyszerűen egy ronggyal kitörölni. néhány használat után képződik egyfajta zsiradékréteg az edény falán, az megakadályozza hogy leégjen az étel benne.
Modernebb wok változatnál használni kell valamilyen zsiradékot.
persze mindkét változatnál figyelni kell hogyan sülnek a dolgok, a sültebbeket ki kell tolni a wok szélére, a kevésbé sülteket az aljára (ehhez kell egy kis gyakorlat, de ha megnézitek a kínai v thai büfékben a bácsikat akik sütnek ott, fantasztikus, hogy milyen ügyesek!:)))
További ajánlott fórumok:
- Mit csinálok rosszul? Vagy tényleg megbuktam, mint anya?!
- Segítsetek Helga lányom hisztijét megszüntetnem!Én már mindent bevetettem!Mit csinálok rosszul?
- Süteménykrízis...valamit rosszul csinálok
- Mit csinálok rosszul?
- Vajon mit csinálok rosszul? Kire hallgassak? Akik tapasztaltak, és akiben bízom, vagy a gyermekorvosban?
- Mindenkinek ilyen nehéz az eleje vagy én csinálok rosszul valamit?