Vajon mit csinálok rosszul? Kire hallgassak? Akik tapasztaltak, és akiben bízom, vagy a gyermekorvosban? (tudásbázis)
Felejtsd el a mérleget és a mellszívót! Nem tudom, miért jó az orvosoknak és a védőnőknek, hogy halálra stresszelik az idétlen számaikkal a tapasztalatlan kismamákat. Az első gyerkőcnél én is fejtem, mértem, helyes kis táblázatot vezettem arról, mikor melyik ciciből mennyit szopizott. Pedig nálunk nem volt se császár, se tápszer. A másodiknál csak időnként rágtam le tövig a körmömet, amikor egy-két napig folyamatosan a cicimen lógott és úgy éreztem, hogy alig van tejem. Szerencsére ez mindig hétvégére esett és mire hétfőn rohantam volna a dokihoz, helyreállt a mennyiség. A harmadiknál már csak a mellem feszüléséből tippeltem meg, hogy éppen melyik oldal következik...
Szóval, igaza van Mandula71-nek: szoptatni, amikor csak kéri. Egy mohó babaszájnál nincs jobb tejserkentő. És mennyivel kellemesebb szopizás közben bóbiskolni egy kicsikét, mint egy mellszívóval vacakolni...
Segítség! Új módszert vetettem be: Reggel megetetem jobb ciciből, majd lefejem, a balhoz nem nyúlok. Következő ébredéskor megetetem bal ciciből, majd lefejem, jobbhoz nem nyúlok. Így megeszik a baba 80-at is ciciből, viszont nem fejődik semmi. Fejem, nyomom, mellszívózom, és kb. 5 gramm ha lejön. Eröltetem, de már véraláfutásos a mellem. Így viszont 80-at megeszik ciciből. . . de utána miért nem tudok fejni?
Így minden szopikor evett 80-at, de minimum 60-at ciciből. Mit csináljak?
Szerintem csak a babára hallgass!!!
Ha ő jól érzi magát,akkor nincs semmi baj.Te ismered a legjobban mivel te vagy az anyukája.
Ha baj van akkor azt az ösztöneid úgyis megsúgják.
A te gyerekednél úgysem úgy működnek a dolgok mint pl.a szomszéd gyereknél,az unokatesónál,ismerős gyerekénél.stb.
Egyik pillanatról a másikra nem is, ezen kár aggódnod:) Pár nap (1-2-3) kell , hogy az agy továbbítsa a testednek, hogy több tejre van szükség.
A 40 grammot mennyi idő alatt szopizta ki?
Igazából a mérlegelés is egy "felesleges" idegesítő tényező szerintem. Nem kell minden alkalommal méregetned, elég hetente egyszer. Ha nagyon aggódós típus vagy, akkor mondjuk 3 naponta (például mindig fürdés előtt, meztelenül). Saját magadat stresszeled azzal, hogy lesed a mérleget naponta ötször.
A fejésről az a véleményem, hogy csak akkor kell, ha annyira telítve vannak, hogy feszüléssel, fájdalommal jár. Akkor is csak annyit fejjél le, hogy a kellemetlen érzés megszűnjön, nem kell kiüríteni.
Továbbra is azt mondom, hogy a gyakori (akár fél óránkénti!) szopizásnál jobb tejserkentő nincs:) Ha szopizott, leveszed a ciciről, aztán ha fél óra múlva nyekereg, akkor újra szopi. Pár napot kellene így végigcsinálnod, hidd el, érdemes. Ha a 90% pótlás-10% szopi arányát meg tudtad fordítani nem egészet két hét alatt, ez is menni fog! Ügyes vagy, tejed is van, egy ici-picit türelmesebbnek kell lenni:)
Hagyd a babára. ha szépen fejlődik, nem sír, nem nyűgös, akkor nincs semmi gond.
Én a második gyerekkel voltam hasonló helyzetben. 4150grammal született, csak szopizott, volt tejem, de nem kérte. Naponta 4x evett három hetesen!!!
Mértem, de csak arra volt jó, hogy idegesítsem magamat. A tapasztalt általam nagyon nagyra becsült doktor nénink is azt javasolt, hogy legalább mégegyszer keltsem fel és egyen 5x. Megpróbáltuk, mértem, ugyanannyit evett, mint addig. Így hagytuk. Valószínűleg minden cseppjét hasznosította a tejemnek.
Most múlt 3 éves, nagykópé, de nem túl jó evő.
Sziasztok, döntés még nincs, de ma reggel nem, de délelőtt 10-10 perc alatt kiszopizott 110-120 grammot, majd lefejtem 80-at, és várom, hogy felébredjen. :) Most meglátjuk, hogy mennyit tud kiszívni mennyi idő alatt, nagyon szeretném ha sikerülne. Kicsit félek, hogy nem-e tettem rosszat, hogy lefejtem a maradékot, de remélem nem.
Most úgy eszik: az első kaja fél 1-1 fele van éjjel, aztán alszik 7-8-ig, utána 11-12 fele, aztán 4-5 között, aztán fürdés után, kb. 8-9 felé.
100-125 az adagja, így azt hiszem megvan a megfelelő mennyiség is neki.
Szia!
Én sem ébreszteném, felkel és jelzi, ha éhes. Szépen be fog állni egy ritmus az étkezésben.
A tej miatt se aggódj. Az első hetekben én is pótoltam szopi után még tápszerrel, de azóta nagyon sok tejem van, még sok is. És még azt hittem, hogy kevés van!
A kórházban egyébként erőltették a tápszerezést, állandóan nyomni kellett a gyerekekbe. Az utolsó napokban nem erőltettem a kisfiamba, inkább bemondtam, hogy pl 30 ml-t kapott, csak hagyjanak békén.
Kitartást Neked!
Mekkora mákod van vele! Örülj! A gyerek úgy eszik ahogy szüksége van rá. Tojik a könyvekre, és a gyerekorvosra.
Az én első fiam volt ilyen :) Ha nem néztem, hogy letelt az öt óra, nem szólt. Ilyen most is, ha nem kérdezem, hogy éhes-e, nem eszik, pedig serdül, és ha eszik, megeszik egy lovat is :)
Tehát akkor nem egészen 2 hét alatt hízott 30 dkg-ot. Ez teljesen normális.
Nem tudom, hogy mennyire megoldható, de esetleg kipróbálhatnád, hogy egy-két napig semmi mást nem csinálsz, csak a babával foglalkozol. Elfelejted a cumisüveget, meg a pótlásokat, ha kell, akkor félóránként cicire teszed a picit. Tudom, fárasztó, de hidd el, megéri. Szerintem már annyiféle tanácsot kaptál, hogy ettől vagy teljesen bizonytalan. Magadban el kellene dönteni, hogy mit szeretnél, ehhez képest kiválasztani egy embert, aki ehhez a segítséget megadja, az összes többi véleménnyel pedig nem foglalkozni:)
Ne aggódj! Szerintem nincs ott gond.
Sokszor a tapasztaltakra érdemes hallgatni, nem pedig azokra, akik könyvből mondják, hogy mit kellene tenni.
Ne az egy-egy alkalmat nézd! Számít a baba súlya, meg az is, hogy hányszor eszik egy nap. Testsúlykilogrammonként 100-150 gramm/ nap az adag. Ha sok lenne, akkor kijönne belőle:)
Mennyit hízott a pici a születése óta? Illetve gondolom a születési súlyából veszített az első pár napban, így onnan számold a gyarapodást. Heti 10-35 dkg normális:)
Arra már nem emlékszem,hogy az én gyermekeim mennyit szoptaik ilyen idős korban.:(
De nem lehet, hogy azért bírja ki evés nélkül ennyi ideig, mert ennyit eszik?
A rács nyugtatja meg. :P
A naplómban van egy kép ahol a rácsot szopizza. Ha éhes azt csinálja. :)
Szia!
Szerintem hagyd aludni. Ha éhes, akkor úgy is jelez.
Figyeld a súlyát, ha folyamatosan hízik, akkor nincs semmi gond.
Az én fiam 1 hetes kora óta átalussza az éjszakát. Sosem ébresztettem.
További ajánlott fórumok:
- Mit csinálok rosszul? Vagy tényleg megbuktam, mint anya?!
- Segítsetek Helga lányom hisztijét megszüntetnem!Én már mindent bevetettem!Mit csinálok rosszul?
- Süteménykrízis...valamit rosszul csinálok
- Mit csinálok rosszul?
- Mindenkinek ilyen nehéz az eleje vagy én csinálok rosszul valamit?
- Most vettünk mosogatógépet, de az edények piszkosak maradnak benne. Mit csinálok rosszul?