Látás romlás 10 éves gyereknél. (beszélgetés)
Egyetértek, ezeket én is tanácsolnám. Plusz egy, ami nagyon fontos és hatásos: SZEMTORNA!
Van egy pici kis füzet: Tökéletes látás szemüveg nélkül Henry Benjamintól. Ezt nagyon ajánlom. Néhány egyszerű gyakorlat, ami sokat segít, napi szinten maximum 20 perc az egész.
Nekem ovis korom óta van szemüvegem, most is elég rossz a látásom (20-30%-os a doki szerint, én ennél azért sokkal jobbnak érzem), viszont amikor csináltam a gyakorlatokat, akkor sokat javult, nem is hordtam szemüveget. Csak ugye miután már évtizedekig hordtam szemüveget, állandóan kéne csinálni a gyakorlatokat és az ember lusta, meg nincs ideje, stb.
Nem kell amúgy kétségbeesni, 25 év alatt rengeteget ingadoztak a dioptriák nálam is, egy év alatt akár egy dioptriát javult, illetve olyan is volt, hogy ugyanannyit romlott. Most 30 vagyok és kb. 6 éve nem változik. (Ez egyébként lelkiállapottól is függ, olvastam, hogy stresszhatásra az egészséges, amúgy szemüvegre nem szoruló ember is mutathat akár 1 dioptriás látásromlást, ami nyugalomban rögtön visszaáll.)
Én is javaslom, hogy ne hordjuk állandóan a szemüveget, mert valóban a szemizmok teljesen "bekötnek" az állandó, fix pontba nézéstől.
Egyetértek veled, de egy kicsit megtoldom. Régen attól is függött a szemüveg hordása, hogy hol élt az adott gyerek. Én egy nagyon picike faluban nőttem fel, és ott gyerekcipőben járt a látásvizsgálat. Többen mentünk be a védőnői rendelőbe, és mire rámkerült a sor, nagyon jól tudtam fejből a két oszlopot a táblán. Fel nem merült senkiben, hogy emlékezetből mondom az alsó sorokat, pedig a vnal fölöttit is alig láttam. Nem voltam egyedül, ráadásul szégyelltük volna a szemüveget, megtanultunk titkolózni, színészkedni. 17-en voltunk az osztályba, egy szemüveges volt, komoly szemtengelyferdüléssel. Ő sem hordta a szemüvegét, műtétről meg abban az időben nem nagyon beszéltek.
Szerintem egy városban más lehetett a helyzet, nem tudom. Csak a saját tapasztalatomat. De ennek a nagyfokú általános romlásnak nagy szerepe lehet a civilizációnak, ebben igazad van. Bár a lányom szemét nem a civilizációs ártalmak rongálták, ő három éves kora óta szemüveges, és iszonyú szerencsénk, hogy nagyon szereti!
Még annyit, hogy nekem is voltak stagnálók évek, aztán újra romlott... igaz a húszas éveimben már kétévente max. negyed dioptriákat, de nem állt meg a romlás, sem nekem, sem a férjemnek!!!
Tény, mindketten napi nyolc órát minimum!!! számítógép előtt ülünk, vagy még többet.
Én sokat olvastam, olvasok még mindig, a férjem nem szeret olvasni - sokáig arra fogták a szemem romlását - mivel mindkettőnknek egyformán romlik, romlott a szemünk, ez ugye nem lehet megfelelő indok.
Gyerekként nem ültem a tévé előtt, nem volt számítógép, igaz sokat tanultam. Ahogy a férjem is. Én inkább ezzel látom az összefüggést, főleg amit az előző hozzászólásomban is írtam, ahogy haladtam előre a tanulmányaimban, egyre több szemüveges vett körül.
nekem nyolc eves korom ota van szemuvegem, negyed evente kellett uj keretet venni olyan utembe romlott.. most beallt -2,75re -1,75re. kb 10 eve van uyganaz a lencsem..
a rovid latas gyerekkorban iylen, viszont miutan beall stagnalni fog, ésahogy elottem irtak, az idovel javulni is
Én harmadikban még tökéletesen láttam, negyedik év végére szinte semmit, másfélessel kezdtem az ötödiket, negyedikben nőttem egy év alatt közel tíz cm-t.
Férjemnek is hatodikban lett szemüvege, szintén egyes-másfelessel kezdett.
Most mindkettőnknek 4,5-5-ös a szeme, és sajnos romlik még mindig!!! nem is biztatnak azzal minket, hogy megáll, esetleg az öregkori rövidlátás, ami negyvenéves kor körül jelentkezik, az fogja kikompenzálni, ha nem - és ez a valószínűbb - bifokális szemüvegre lesz szükségünk.
Ez van.
Általánosban ketten voltunk szemüvegesek, elit középiskolában végeztem, ott már az arány több mint ötven százalék volt, az egyetemen pedig kb. 75%, de ez csak tipp, mert sokan kontaktlencsét hordtak, vagy épp már műtéten is túlestek.
Civilizáció. Negyven éve alig voltak optikák, most normális üzlet, de hallásszalonok is gomba mód szaporodnak, most ez "furcsa", de tíz év múlva egy hallókészülék pont olyan elfogadott lesz, mint egy szemüveg (sajnos) - ez is civilizációs ártalom, és egyre fiatalabbakat érint.
Az én fiam is így járt......
2 éve szemüveges, most -1,75 és -2,75.
Sajna nekünk is azt mondta a dokinéni, hogy folyamatosan romlani fog, de majd valamikor kamasz korában megáll és 18-20 éves kora körül meg lehet műttetni. Addig fél évente kontrol!
Szerencsére nem zavarja, büszkén hordja.
Szia. Adj vitaminokat, vannak kifejezetten szemerősítő összetételek, sok sárgarépát (vajas vagy zsíros kenyérre kell reszelni), és nagyon fontos a nagyon jó megvilágítás a tanulásnál. No és minél kevesebb számítógépezés, tévézés. Vannak jó gyakorlatok is a neten, keress rá.
Nekem az a tapasztalatom, hogy 4,5-5 dioptriánál megáll a romlás.
Illetve (ezért majd meg fognak kövezni engem, de leírom), ha nem muszáj, ne hordja a gyerek a szemüveget, mert elkényelmesedik a szeme.
Lányomnál is 10 évesen kezdődött, 1,5-össel. Most 17 éves, 5-ösnél tartunk. De megállt, kb. 1,5 éves korában végülis.
Nekünk is azt mondta több doki is, hogy ez sajnos teljesen normális, simán "belefér".
Amúgy lányoméknál a gimiben (tizedikes), de 10 éves koruktól járnak együtt, mert nyolcosztályos, szóval 32 gyerekből 28 (!) szemüveges.
(Azért borzasztó arány, az én időmben 1-2 szemüveges volt az osztályban.)
Nem tudsz mást, félévente (vagy negyedévente) viszed kontrollra, nem jó, de próbálj megnyugodni. (Legyen mindig tartalék szemüvege is.) Kitartás!
További ajánlott fórumok:
- Egyedül elalvás illetve öltözködésre való tippeket, segítségeket várok 2 éves gyereknél
- 2 éves gyereknél ez normális reakció?
- Olvasó szeműveg. Látás romlás?
- Látás romlása
- Milyen tapasztalataitok vannak a látás romlásával kapcsolatban a terhesség ideje alatt?
- Hogyan állítható meg a látásromlás folyamata fiatal korban?