Kutyakiképzéssel kapcsolatban lenne pár kérdésem tudnátok nekem válaszolni? (tudásbázis kérdés)
Igen, gyakorolni kell! :) Olvasd el, amit priviben küldtem, benne van a válasz...
Röviden: a sikeres, bombabiztos behíváshoz az kell, hogy mindig érdekesebb legyél a kutya számára, mint bármi más... A kapu mellett örjöngés abban a pillanatban nagyon fonos tevénység, annyira, hogy le se szar... Bocsánat... (Az én kutyám számára a döglött halban fetrengés volt sokáig az ellenfelem... az mindig jobb volt, mint a jutalomfalat...)Játékkal, jutalomfalattal hívd, és ha jön, akkor nagyon legyél boldog, és ezt éreztesd vele.... meg fogja tanulni... és ha nagyon elkeserednél, gondolj arra, hogy most van a pubertáskorban, lesz ö még nyugodtabb kutya, addig csak ki kell tartanod és nagyon határozottnak kell lenned vele szemben.
Még a gyerekekröl.... Aztán megpisiltetem a kutyuimat... :)
A kutya ösztönösen falkában él, körülötte mindenkinek megvan a falkabeli helye, a gazdi az alfa, a kutya van legalul, ez egy hosszú téma, nem is vagyok alkalmas hosszan fejtegetni, illetve van más elmélet is, de mindegy, a lényeg a következö: a kuty ösztönösen menne feljebb mindig a ranglétrán, ilyenkor viselkedik dominánsan. Egy 12 éven aluli gyerek FIZIKAILAG alkalmatlan arra, hogy a kutya felett álljon rangban, ezért soha nem lehet egyedül, felügyelet nélkül a kutyával. (Tudom, nem minden kutya ilyen, az enyémek sem, de ez a föszabály.) Szóval, ha egy gyerek a kutyával szemben úgy viselkedik, mintha rangban felette állna, (a fele fölé nyúl vagy kitartóan a szemébe néz - farkasszemet néz stb.) akkor az a kutya, amelyik nem fogadja el a gyereket alfának, oda fog kapni.
Hibás a gazdi, aki egyedül hagy gyereket a kutyával, hibás a felnött, aki a gyereket hagyja a kutya felé nyúlkálni, de nem hibás a gyerek, mert honnan tudhatná, illetve nem hibás a kutya, mert így van kódolva. Magyarul: kapura táblát tenni, hogy harap a kutyám, és innentöl kezdve bárki, aki bejön, viszi a balhét.
És még egy dolog: attól, hogy tegnap játszottak, ma meg odakap a kutya, attól az eb még nem hamis, csak valaki valamit nem jól csinál, és ez a valaki a legutolsó esetben a kutya. (Van kivétel, hála neked idegbeteg kutyákat eredményezö túltenyésztés, de még mindig elenyészö...)
a rokonok az ö számára lehetnek "falkán kívül állók", ergo idegenek....
szerintem csak akkor zárd be, ha nem bízol benne.... ha biztos vagy benne, hogy vezényszóra a lábad mellett marad, akkor szerintem nem kell bezárni, hanem meg kell dícsérni, amikor veled marad és nem kap senki után... gyakorolnod kéne.... :) valami vagány, a kutya számára ismeretlen ismeröseiddel... akik kezet fognak veled, amíg a kutya melletted ül pórázon, hogy vissza tudd fogni, ha menne, és ha marad, akkor nagyon-nagyon megdícséred...nem fog egyik napról a másikra menni, de megéri, szerintem
Tegyük fel, hogy a mostani viselkedése a dominanciára való hajlamából adódik. Most kamaszodik, próbálgatja a határait, ezért dominánsan próbál viselkedni, védi a területét (ami nem baj, csak az eszközei elfogadhatatlanok), nem hagyja magát megsimogatni, gondolom, föleg a fején nem hagyja... Szerintem elsö lépésként próbáld ezt a dominanciát elfojtani, legyél Te a fönök!
De lehet, hogy mástól van... Ez az örzö-védös elmélet jó, de mi a megoldás? Azt nem mondták a suliban?
hát kutyasuliba azt mondják hogy erejét mutatja azért ilyen... de pl. utcán megyünk és nem érdekli a többi kutya...
most derült ki hogy be kell vinni kórházba az oltási könyvet különben elviszik a kutyát 2 hétre megfigyelésre és beszélni kell állatorvossal remélem rosszabb következménye nem lesz:s
További ajánlott fórumok:
- Repülő úttal kapcsolatos kérdésemre válaszolnátok?
- 16. heti AFP vizsgálattal kapcsolatos kérdésemre válaszolnátok?
- Felmondással kapcsolatos kérdésemre válaszolnátok? Sürgős!
- Cipő garanciájával kapcsolatos kérdésemre válaszolnátok?
- Mávval, utazással kapcsolatos kérdésemre válaszolnátok?
- Huggies pelus méretével kapcsolatos kérdésemre válaszolnátok?