Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Különleges mézes szelet recept

Különleges mézes szelet recept

A Különleges mézes szelet hozzávalói:
A mézes töltelékhez
3.5 dl tej
1 db vanília
1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
2 ek méz
2 ek cukor
20 dkg vaj
A pralinéhoz
10 dkg dió (vagy mogyoró)
5 dkg cukor
5 dkg méz
A mézes piskótához
6 db tojás
12 dkg cukor
5 dkg méz
12 dkg finomliszt
1 csipet só
Az összeállításhoz
5 dkg méz
0.5 dl víz (forró)
15 dkg málnalekvár
1 citromból nyert citromhéj (reszelt)


A Különleges mézes szelet elkészítési módja:
A töltelékhez a tejet, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a pudingport mérsékelt tűzön (folyamatosan kevergetve) sűrűre főzzük. Még melegen rugós fejű kézi habverővel hozzádolgozzuk a cukrot, a mézet és a felkockázott vajat. A tölteléket kihűtjük, és hideg helyen vagy hűtőben sűrűre dermesztjük. A pralinéhoz a mogyorót vagy diót, a mézet és a cukrot egy 24 cm átmérőjű teflonserpenyőbe tesszük, és addig tartjuk mérsékelt tűzön (ne kevergessük!), amíg a cukor és a méz meg nem karamellizálódik a mogyoró körül (kb. 10 perc). Közben terítsünk sütőpapírt egy fémtálcára vagy nagy tepsire, és minél vékonyabb rétegben kenjük szét rajta a karamelles mogyorót. Hagyjuk megdermedni. A piskótához előmelegítjük a sütőt, és sütőpapírt terítünk egy vékony peremű gáztepsibe. A tojásokat, a cukrot és a mézet robotgéppel 6-8 perc alatt felhabosítjuk. Fakanállal óvatos mozdulatokkal hozzáforgatjuk a sóval elkevert lisztet, és egyenletes rétegben az előkészített tepsibe öntjük. 18-20 perc alatt sül meg, majd rácsra téve kihűtjük. Az összeállításhoz a mézet és a forró vizet összekeverjük locsolószirupnak. A málnalekvárt a citrom reszelt héjával kicsit összelangyosítjuk, hogy folyós legyen. A kihűlt mézes-pudingos tölteléket rugós fejű kézi habverővel átkeverjük. A pralinét darálóban durvára őröljük. A kihűlt piskótát meglocsoljuk a mézes sziruppal (ha nagyon áztatná, elég lehet a szirup fele is!), és 3 db 13x30 cm-es téglalapra vágjuk. Az egyiket megkenjük a málnalekvár felével és rákenjük a mézes-pudingos töltelék1/3-át. Ezután ráhelyezünk egy másik piskótalapot, megkenjük a maradék lekvárral és a mézes töltelék 1/3-ával. Majd rátesszük az utolsó lapot, és a sütemény tetejét-oldalait bekenjük a maradék mézes töltelékkel. A süteményt megszórjuk az őrölt pralinéval. Tálalásig 1 napig hűtőben tartjuk. sütési hőfok: 175°C sütési mód: alul-felül sütés tepsi mérete: 40x30x3 cm


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A különleges mézes szelet elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook