Krémes fókabébik recept
A Krémes fókabébik hozzávalói:A töltelékhez:
1 tasak Dr. Oetker Prémium Puding Bourbon vaníliás
4 dl tej
4 dkg porcukor
1 kisebb alma (kb. 15 dkg)
A tésztához:
2 dl tej
5 dkg lágy vaj vagy sütőmargarin
40 dkg búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
7,5 dkg porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 csipet só
1 tojás (közepes méretű)
Valamint:
16 szem mazsola (8 fóka lesz)
1 evőkanál pirított mandula
1 tojás sárgája (közepes méretű)
1 evôkanál tej
néhány szál spagetti
A Krémes fókabébik elkészítési módja:
Elôkészítés: a pudingot a tasakon lévô használati utasítás szerint, de csak 4 dl tej és 4 dkg porcukor hozzáadásával elkészítjük. Az elkészült, még forró puding felületét fóliával lefedjük. A tepsit kibéleljük sütôpapírral, majd félreteszszük. A sütôt elômelegítjük. Elkészítés: a tejet egy fôzôedényben felmelegítjük, és felolvasztjuk benne a vajat. A lisztet egy keverôedénybe szitáljuk, és összekeverjük az instant élesztôvel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, a langyos tejben felolvasztott vajat, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) elôször alacsonyabb, majd magasabb fokozaton kb. 5 perc alatt jól összedolgozzuk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan megnô. A töltelékhez az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és kis darabokra szeleteljük. Az almadarabokat a pudinghoz keverjük. A tésztát enyhén lisztezett munkalapon még egyszer átgyúrjuk, majd hengerré formázzuk, és elfelezzük. Mindkét tészta darabból egy 30 x 30 cm-es formát nyújtunk, majd egyenként 4 kisebb négyzetre osztjuk. A puding felét egyenletesen elosztjuk a négyzetek közepén, majd a tésztát a két szemben lévô sarkánál fogva egymásra hajtjuk úgy, hogy a tölteléket elfedje. A tésztát kezünkkel picit megnyomjuk és a tésztavarrattal lefelé a tepsibe helyezzük. A négyszögekbôl kialakítjuk a fóka formáját: a tészta egyik végét picit laposabbra formázzuk, a másik végébôl pedig uszonyokat alakítunk ki. A tojás sárgáját összekeverjük a tejjel, és megkenjük vele a fókák felületét. 16 mazsolaszemet helyezünk a fókák szeméhez, a tört mandulát pedig a fókák orrához. 10 percig meleg helyen hagyjuk a fókákat kelni, majd a tepsit a sütô középsô részébe toljuk, és a süteményt megsütjük. Alsó és felsô fûtés: kb. 180 °C (elômelegítve) Légkeveréses: kb. 160 °C (elômelegítve) Gáz: 2-3. fokozat (elômelegítve) Sütési idô: kb. 25 perc A fókákat sütôrácson hagyjuk kihûlni, majd néhány rövid szál spagettit szúrjunk a bajszuk helyére.
Ha nincs mandulád a mogyoró is megfelel a díszítéshez.
Kicsit babra munka, de megéri, mert nagyon finom és a gyerekek szeretik! Zsúrokon garantált a siker! :)
Ha érdekel a 'végeredmény' a kreatív naplómban megtalálod (62. bejegyzés).
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: 52d3e0b8a8, 2009. aug. 15. 23:57
A krémes fókabébik elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.