Sós perec recept
20 perc
A Sós perec hozzávalói:
Tésztához:
1 kg liszt
1/2 l tej
2 ek. kristálycukor
5 dkg élesztő
1 ek. só
1,5 dl étolaj
Tésztára:
1 tojás
szezámmag
Meglocsolni:
2 ek. liszt
1 ek. só
annyi víz hozzá, hogy jó folyékony legyen
A Sós perec elkészítési módja:
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk a többi hozzávalóval együtt, jól összegyúrjuk és 15 percig pihentetjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd felszeleteljük kb. 20 cm hosszú, 1 cm széles rudakká. A pereceket megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a szezámmaggal. Sütőpapíron sütjük forró sütőben. Ha kezd sárgulni, akkor meglocsoljuk a liszt-só-víz keverékkel. Akkor jó, ha szép aranybarna.
A tésztát érdemes 2 részre osztani és úgy kinyújtani, mert elég sok lesz.
Célszerű derelyeszaggatóval vágni a tésztát és akkor nem kell sodorni, csak perec alakúra hajtogatni, így időt spórolhatunk.
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: 52d3e0b8a8, 2009. júl. 6. 17:43
A sós perec elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.