Kötelező megkezdeni az iskolát, ha a kisfiam jövő augusztusban betölti a 6. életévét? (tudásbázis kérdés)
Köszönöm a részletes tájékoztatást. Nem mintha nem tudnám, hogy miről beszélek.
Neked viszont érdemes lenne elolvasni a vonatkozó jogszabályt, mielőtt nagy mellénnyel félrevezeted a többieket.
Tényleg tévedsz, valójában azon kívül, hogy 3 hónapot toltak a tankötelezettség határán (május 31-ről aug. 31-re) semmi változás nem történt.
AZ óvoda simán, vizsgálat nélkül tarthatja még egy évet az oviban a gyerekét a szülővel való egyeztetés szerint.
Ennyi.
(az más tészta, hogy mindenhol azt dübörgik: el KELL menni iskolába, nincs mese....rosszul értelmezik a törvényt, illetve csak az erre vonatkozó mondat elejét idézik mindig: a gyermek abban az évben taköteles, amelyikben aug.31-ig a 6. évét betölti, LEGKÉSŐBB A KÖVETKEZŐ ÉVBEN... na ezt a nagybetűset rendszerint elfelejtik idézni a törvényből!!!!
ezért a mosoly :)
de úgyis megmagyarázza, hogy nem így van :P
tessék :
A tankötelezettség kezdete
A 45.§ (5) bekezdés alapján a tankötelezettség iskolába járással teljesíthető. Főszabály
szerint ez hatévesen történik, a törvény azonban ettől eltérő megoldásokat is lehetővé
tesz.
A 45.§ (2) és (4) bekezdése 2013. január 1-jén lép hatályba. *l{sd 95.§ (2)+ A
főszabálytól eltérő lehetőségeket a két bekezdés együttes értelmezésével adhatók meg pontosan. A (4) bekezdés a) pontja szerint alapesetben az óvoda vezetője dönt a tankötelezettség kezdetéről. Így tehát ha a gyermek betölti a 6. életévét, a vezetőnek döntenie kell, hogy iskolba menjen-e vagy a (2) bekezdés első mondatának
értelmében még egy évig óvodában maradjon. Amennyiben utóbbi lehetőség mellett dönt, majd egy év letelte után még mindig úgy véli, hogy a gyermek nem érett az iskolára, már a szakértői bizottság véleményét kell kérnie. A szakértői bizottság javaslata tehát annak esetében szükséges, akit csak nyolcévesen kívánnak iskolába
küldeni.
A közoktatási tv azt mondja, az óvodavezető döntése, hogy hat évesen megkezdi-e az iskolát. HA szeretnéd, van nefmi állásfoglalás a kérdésről, mutatom.
Hat évesen a gyereket sehova nem kell elvinni, az óvoda döntése értelmében minden hivatalos papír nélkül további egy évet maradhat. Az óvoda meg nyilván úgyis egyeztet a szülővel.
7 évesen sem kötelező iskolába menni, de akkor már kell hozzá az iskolaéretlenséget igazoló szakvélemény.
Akkor leírom még egyszer!
Ezt nekem már az ovivezetőnk is megerősítette,hogy ha nem szeretném 6 évesen iskolapadba ültetni a gyerekemet,maradhat még 1 évet oviban!Ni komment tovább,mert nálunk ez megoldható!Most is több gyerek marad,az a lényeg,hogy 7 évesen már nem lehetnek ovisok...,mivel mi nyáriak vagyunk még jó is :)
Kicsit sajnos el vagy varázsolva. :) Sajnos egyre rosszabb a "gyerekanyag" ráadásul nem olyan rég változtattak a határokon is.
Bizony nem egy olyan elsőssel találkoztam, aki nemhogy az evőeszközt, de a ceruzát nem tudta rendesen fogni.
Írtad valahol, hogy a tanítónak az a dolga hogy.
Akkor egy kicsit játsszunk el a gondolattal.
Van az osztályban 30 gyerek. A 30 közül 15nek semmi baja. Kettő hiperaktív, azaz felugrál, kiabál órán, egy autisztikus, aki nem bírja a kiabálást. 3 gyereknek van a fonéma hallással gondja, nem tudja a gép és a kép közti különbséget meghallani. Két gyerek balkezes, egyiknek diszfunkciós zavarai vannak. Sajnos az egyik gyerek a bal fülére siket, egy pedig nem tud begogadni szinte semmit, mert épp válnak a szülei. Van minimum három gyerek, akinek a szem-kéz koordinációja gyengécske, és minimum egy olyan is, aki percenként 20x leejti a ceruzáját.
A módszer, amivel a tanító tanít, nem húzható rá minden gyetekre. Egy módszer egy tankönyvcsomag.
Rohamléptekkel haladni, hiszen a világ összedől, ha fél év alatt nem tanul meg valaki olvasni, írni.
A tanítónak szept. közepére illik leadni a tanmenetet, október elejére pedig az egyéni foglalkoztatási terveket. De mi van akkor ha nem elég 2 magyar óra az a betűre? Nem csak magát a betűt kell megtanítani, hanem a tartalmát is. Mássalhangzóknál a zöngés-zöngétlent differenciálni, ne adj Isten ezt gyakorolni is.
Bármikor megnéznék bárkit, aki nagy mellénnyel dübörgi, hogy mi egy tanító dolga...
Erre ne vegyél mérget, hiszen az iskola megkezdése nem környékfüggő, hanem jogszabály és közoktatási törvény függő. A jelen állás szerint, (ami szerintem egy agybaj) minden olyan gyereknek meg kell kezdenie az iskolát, aki szept 1-ig betöltötte a 6. életévét. Vicc komolyan mondom.
Kivétel van... pl. ha az iskolaérettségi vizsgálaton nem felel meg, vagy a tanulási képességeket vizsgáló bizottság úgy nem dönt.
Sajnos többrétű az iskolaérettségi vizsgálat is, nem egyedül az óvónő dönt.
Régebben a "határeset" gyerekeknél kérhette a szülő a plusz 1 évet, ma már le vannak a szülők és sajnos a gyerekek is sajnálva.
Tegnap volt a híradóban erről szó.én ezen felbuzdulva,ma rákérdeztem az oviban mi a helyzet.
Azt mondták,a környékünkön,aki betölti a 6 évet,elküldik suliba,,de a mi ovink egyedül olyan,ha én azt mondom nem szeretném menjen 6 évesen,akkor nem megy!Vagyis én megnyugodtam,mert jövőre nem megyünk még suliba így!
Nálatok mi a helyzet?
Beszélj az óvónővel, mert ha ezt a véleméynt viszed a beíratkozáshoz, akkor már nincs visszaút!
Ha azt beszéltétek meg, hgy marad egy évet, akkor húzzák azt alá!
Nem mondod!
Egy gyerekemmel már végig csináltam,a másiknál sem fogom másképp!
Tudom mi a jogszabály!Tudom,hogy engedik....bár a nagyobbiknál nem kellett beiratkozni a suliba,csak áprilisban mikor szeptemberben ment elsőbe!
Kérdezz rá. Azt tudom, hogy ha a gyerek volt iskolaérettségi vizsgálaton és a Nevelési Tanácsadó további 1 év óvodai nevelést írt elő, akkor be kell írtani, hogy regisztrálva legyen, de ráírják az 1 év hosszabbítást.
Ha csak az óvoda+szülő megállapodása a további 1 év ovi, akkor elképzelhető, hogy az ovi leadja a saját hatáskörében visszatartott gyerekek névsorát, s nem kell beíratás.
Inkább kérdezz rá! (felénk be kell íratkozni)
Igen, be kell íratnod az iskolába, de ez csak formaság, azért van, hogy regisztrálva legyen, mint tanköteles, és ne "tűnjön el" a jegyző szeme elől, s ne kapjatok felszólítást.
A beíratáshoz viszed az óvodai véleményt, odaírják, hogy marad még oviban és kész.
Mi még nem kaptunk,mert 5 évesek leszünk:)Én jeleztem az oviban,hogy nem szeretném ha menne suliba 6 évesen,azt mondták rendben!Szakvéleményt fognak csinálni és ha iskola érett,de a szülő úgy dönt,maradjon oviba,nem kötekednek.Jogszabály ide,jogszabály oda,a szülő jobban ismeri a gyermeket,mint bárki más..
Nekem a nagyobbik februári,ö 7,5 évesen ment suliba...szerintem ez igy lenne rendjén.