Korán bezárult kutacs-volt valakinek ilyen? (beszélgetés)
Az enyémnek dudor van elöl-hátul és ovális a fejecskéje.
Ha gond lenne, biztos mondaná vki.:)
Sziasztok.
Nekem is ez a gondom, de az én kisfiam csak egy hónapos.
Azt mondta a doki, h veleszületett elcsontosodás-ez van nálunk. :(
Valszeg műteni kell...
A kutacs az a koponyanyílás, mely részen a csontok még nem forrtak össze teljesen.
Az újszülöttnek két kutacs található a koponyáján, melynek megvan a maga funkciója, és több dolog indikátora is lehet.
Mindkét kutacs alapvető funkciója, hogy a baba fejének rugalmasságát biztosítsa a születés során. Rugalmasság nélkül igen nehezen lenne képes a baba beilleszkedni a szülőcsatornába, ha egyáltalán képes lenne rá.
A kutacsok másik fő funkciója, hogy az első másfél évben, a baba agyának roppant gyors méretváltozását a koponya képes legyen követni.
A baba tarkóján lévő kutacs hozzávetőlegesen egy cm széles, és háromszög alakú. Ez a nyílás forr össze hamarabb, általában a baba három hónapos korára eltűnik, bár ez is, mint oly sok más, egyénenként változó.
A baba fejtetőjén található kutacs viszonylag nagyméretű, öt cm széles, rombusz alakú. Ennek beforrása hosszabb időt vesz igénybe, összezáródása olykor a baba másfél éves koráig tarthat.
A fejtetőn található kutacs elváltozásai egészségügyi probléma indikátorai lehetnek. Amikor a kutacs tetején található bőr besüpped, az majdnem minden esetben kiszáradás jele. Ilyenkor azonnal folyadékpótlást kell végezni, majd ezután a gyerekorvost értesíteni.
A kidudorodó bőr a kutacs tetején általában akkor jön létre, ha a baba erősen sír. Amennyiben a kidudorodás állandó, az túl nagy nyomásra utal, mely azonnali orvosi segítséget követel.
A kismamának nem kell rémülten minden órában a baba kutacsát vizsgálgatnia, bár nem árt, ha tudja ezeket az indikátorokat. A gyakran látogató védőnő általában ezt megteszi a kismama helyett, és ha rendellenességet észlel, azonnal megadja a megfelelő instrukciókat.
mennyire korán?
Engem ezzel pánikoltattak be (a védőnők) mikor 4 hónapos volt a kislányom...
1 éves korára záródott be teljesen
de ha hamar be is záródik csinálnak rtg-t hogy a koponya varratok hogy állnak és ha azok is elcsontosodnak
akkor van lehetőség műtétre attól egészségesen fejlödhet a baba
de valszin csak riogatás mint nállunk
További ajánlott fórumok:
- Milyen korán keltél ma?
- Közmondások, szólások, hasonlatok. Pl: Ki korán kel, aranyat lel. A tisztaság fél egészség. Bagoly mondja verébnek, hogy nagy fejü
- Terhesség korai tünetek!? Kinek jelentkeztek nagyon korán?
- Ha te a barátom / ismerősöm lennél és meghivnálak a lagzimba ami koránt sem szokásos, mit szólnál az alábbiakhoz...?
- Hogyan szánjam rá magam, hogy időben lefeküdjek aludni? Soha nem alszom ki magam, főleg, ha korán kell kelni reggel, már rosszul vagyok...
- Milyen készítmény lehet hatásos annak, aki korán kel és sokat utazik, hogy beérjen az óráira?