Konyhakertet szeretnék (beszélgetés)
Ha már rekesz megoldásban gondolkodsz, én letenném a rekeszeket a földre. A garázs tetőn a szigetelésnek tökéletesnek kell lenni az állandó locsolást, meg mászkálást a kátránypapíros szigetelés nem bíja a végtelenségig.
Gondolom nincs eresz a garázs tetejénél. Ha nincs, akkor a szél által kihordott, meg az erősebb eső ill. a locsolás által kicsapott föld szépen folyik majd le a garázs oldalán, fekete csíkokat hagyva maga után.
A rekeszek aljába kavics kell kb. 4-8 cm a növények méretétől függően, a tetetjére meg nem szőtt geotextília, és arra jöhet a föld. Így nem mosődik bele a kavicsrétegbe a föld. Szépen fel tud párolgoni. A rekeszt nem kell kilukasztani, ha ésszel locsol az ember nem rohad be az egész.
A homokos talajt is elfogadják a növények!
Csak a homokos talajban kevés a tápanyag.
Ezért azt trágyázni kell. Így már nyugodtan termeszthetsz rajta.
Ha trágyázni fogod, semmi baj nem történhet. Trágyában a műtrágyát ajánlanám, mert nekem egyszer a természetes trágyától tele lett lótetűvel a kert.
Ezek azok amik nálam is megteremtek: cukkini,paradicsom,tök,bab ,borsó,hagyma csicsóka, uborka, szőlő, krumpli, alma
Ajánlanám: [link]
Ha a ládáknál maradsz, béleld ki FEHÉR mü.a. fóliával, az alját is, de alul lyukasztgasd ki pár helyen.
Azért hangsúlyoztam a fehéret, mert a sötét szín elnyeli a napsugarakat és a kis mennyiségű föld nagyon átforrósodik.
Az ablakokba, teraszokra is ezért érdemes fehér virágládát, kaspót tenni.
Ha tanácsolhatok, akkor inkább a kertetek földjét próbáljad termővé változtatni, a garázstetőt inkább napozóterasznak használd.
A ládában való termesztésnek sok-sok buktatója van.
A szabadföldi termesztés sokkal jobb eredményeket és ezért több sikerélményt okoz.
ó :( értelek, akkor talán tényleg jobb a ládás megoldás. de elég mélyet válassz a gyökérzöldségeknek. a többinek nem kell sok. meg az öntözés is gyakoribb kell legyen mert így akkor talajvizet nem tud felvenni. :S
van pro és kontra de a kis kaspós zöldségeim pl jól nőttek. az eprem is első évben termett. van esélyed nem kevés :)
Ha napos a hely, csak akkor ültessetek oda, különben nem növekszik rendesen. Én paradicsomot szoktam, s a kerítéshez remekül hozzá lehet kötözni.
A bab is jó - futóbab-, vagy a lóbab.
Szervusztok!
Én hosszú évekig kertészkedtem, habár városi lakó voltam, s könyvekből szereztem tapasztalatot, majd a gyakorlatban.
Egy-két fontos dolgot megemlítek, hátha tudok segíteni.
Tehát a legfontosabb a fény, aztán a jó termőföld.
Diófa köré soha ne ültess, mert a dió olyan anyagokat juttat a földbe, ami a növekedést gátolja.
A termőföld, vagy virágföld elég költséges, de ha a kertben összetákoltatsz a pároddal egy komposzt készítőt, nagyon hasznos.
Én magam megvettem a tárolót /müa./ a Baumaxban.
Ha spórolni szeretnél, magot vegyél s azt már lassan az ablak között vagy másutt megnevelheted.
Én még a kerítés mellett ha volt egy méter kis helyem lugasparadicsomot is ültettem, késő őszig termett. Te a tetőn támaszték mellett /gúla/ sikeresen nevelheted.
A tetőn való nevelés talán több locsolást igényel majd, mert a hő igen intenzíven melegítheti a földet. Erre kíváncsi leszek...
Teraszon is lehet nagy cserepekben egy-két tövet nevelgetni. Az elmúlt évben egész nyáron a saját paradicsom termésünket fogyasztottuk.
Uborka palántát pedig egy kiselejtezett vörösréz üstben neveltem. Egy méteres karókat felül összekötöztem és a karokra felfuttattam az ubit.
Sok sikert Néked.
Mi már gyerekkorom óta "kertészkedünk" a szüleimmel, szóval néhány tippet tudok adni neked:
- ha ládában szeretnél termeszteni, az alját vagy lyukaszd ki, vagy tegyél bele egy réteg kavicsot, hogy ne legyen pangó víz benne (kirohadnak a növények)
- paradicsomot és paprikát, valamint padlizsánt sokkal egyszerűbb palántázni, magról nem könnyű szép, erős növényeket nevelni
- néhány növény, ami mindig sikertörténet: borsó, bab, cukkini, tökfélék, eper, cékla...
- a salátafélék nagyon gyorsan nőnek, és ha nem szeded ki az egész növényt, akkor akár egész nyáron lehet róla vagdosni a friss levélkéket
- ha magról ültetsz, akkor érdemes előtte egy kicsit beáztatni őket, hamarabb megindul a csírázás
ez nem rossz ötlet de a földben lehet jobban járnál. nálunk is van olyan rész ahol csak a paszulykaró terem meg de vannak tápok amik nem maradnak benne a termésben csak a növény fejlődését serkentik. utánakérdezzek? mert a szabad föld mégiscsak más mint a láda nem? :)
mondjuk kaspóban nekem is van eper meg petrezselyem. egész késő őszig kitartott. :)
Ha magokat vettél, akkor is palántákat célszerű kitenned, tehát lassan el kell kezdened tejfölös pohárban a palánta nevelést. Legalábbis a növények zömében. Ez persze nem vonatkozik a gyökérzöldségekre.
Ezzel sok időt megspórolsz.
( A tejfölös poharakat ne felejtsd el alul kilyukasztani, mert különben megrohadnak a magok!)
A magok zacskóján rajta van a használati utasítás palántázás esetére is.
Komplett tanácsot nem tudok adni, én is tavaly kezdtem kertészkedni - a gyerekkori élmények nem számítanak:)
Az biztos, hogy a mag olcsóbb, mint a palánta, én idén lehetőség szerint csak magokkal fogok nekiállni, már vettem sokat.
Ami tavaly sikeres volt, az a hónapos retek, és az uborka.
Egyébként sikerült megszottyadt datolyaparadicsomot kikeltetni a kertben, sajnos kicsit későn, így nem termett bőven, de szerintem lassan veszek és megfogom a magját, ahogy pl, a kaliforniai és a kápia ill. TV paprikának is megfogtam. Vettem nagy szemű babot is - szerintem ez az a gyerekkori kedvenc futóbabom - nem vetőmagként vettem, hanem főznivalóként, azt nem tudom, hogy kicsírázik-e, de ha igen, akkor töredék áron volt, mint a vetőmag:)
Vett magból idén saláta, sárgarépa és petrezselyem is kipróbálásra kerül.
Sziasztok!
NAgyon kezdő vagyok és segítséget szeretnék. Családi házban lakunk ,de nagyon nagyon rossz minőségű a földünk ,viszont van egy 40nm-es garázstetőnk ahová konyhakertet szeretnék csinálni. A lényeg hogy minél kevesebből kijöjjön,amunka mennyisége nem számít. Arra gondoltam hogy nagy műanyag rekeszeket töltök meg termőfölddel és azokba ültetem el a palántákat! Mi erről avélemény?? Továbbá érdekelne hogy mikor milyen zöldséget ültethetek el,érdemesebb e palántát venni mint magot,és hogy milyen zöldségeket érdemes egymás mellé ültetni és milyet tilos? Szóval egy komplett tanácsadást szeretnék itt szervezni. 4 Gyermekem van és úgy gondoltam időm éppen lenne arra hogy a saját konyhánk zöldségeit megetermeljük.Várom a tanácsokat.Csak lebeszélni ne akarjatok mert elszánt vagyok!
További ajánlott fórumok:
- Otthoncsinosító kreatív ötleteket kérek, vidám, meleg fészket szeretnék
- Nem szeretem az olivabogyót, de beszélgetni szeretnék
- 100 kiló vagyok, szeretnék lefogyni, segítsetek!
- Mit ültetsz/ültetnél a konyhakertedbe?
- Milyen konyhakerti növényeket tudnátok ajánlani olyan helyre való ültetéshez, amit csak néhány hetente tudnék látogatni és gondozni?
- Ha van kis konyhakertetek, hozzáfogtatok már a teendőkhöz?