Konyhabútor mögé a plexi vagy a csempe az olcsóbb? Melyik éri meg jobban? (tudásbázis kérdés)
Valóban nem olcsó, én is ezért csak gondolkodom rajta és számolok :D
De takarítani viszont könnyű, kopni sem kopik.
Az üveget drágállom. Mivel nem vagyunk most éppen eleresztve anyagilag, minél olcsóbb megoldás kellene. A csempét ingyen felrakja az építtető, a plexit nem, ott lenne külön munkadíj.
Tisztításra konkrétan arra gondoltam, hogy míg a csempén nem feltűnő 1-1 vízfolt vagy egy kis kajafolt, ami főzés közben kifröccsent, addig a plexit minden héten takaríthatom. Ilyenünk még nem volt, de sima egyszínű (szürke) hátlapunk igen, az bútorlapból volt, de heti törölgetés mellett is mindig foltos volt.
A csempénél ott a pluszmunka. Fel kell ragasztani, ki kell fugázni. Idő és munkaköltség. Ezt is bele kell számolni.
Én is pont ennél a résznél tartok, ez előtt a döntés előtt állok.
Az én problémám, hogy nem találtam még meg a megfelelő panelt... valahogy amit eddig láttam, egyik sem tetszik.
Én is kíváncsian várom a tapasztalatokat, ötleteket.
A Zalakerámia Amazonas nevű csempéjére gondoltam. Függőlegesen 3 sor kell belőle, egy világos bézs menne alulra, majd egy sötétbarna mozaikos középre és megint bézs világos felülre. Ez kb. 60 cm, ez a konyhabútor mögötti burkolandó rész.
Így nézne ki, mint a konyhás képen (a bútor is hasonló lesz, mint ez):
Csempét javaslom. Ugyan azt is kell törölgetni, de nem lesz karcos és veszti el a fényét, mint a plexi.
Ha egyszínű csempét választasz, azt dekor ragasztásokkal feldobhatod, illetve időnként a fugát is átszínezheted.
Szerintem a jól megválasztott csempe az otthonosság érzetét is keltheti, jól fogod érezni magad a konyhában, míg a plexi egy irodaház közösségi konyhájára emlékeztet. Hideg, személytelen.
Nemrég új építésű lakást vettünk. Sokat vacillálunk a konyhabútor dolgon, nem tudjuk, hogy plexi vagy csempe menjen-e mögé a falra. Úgy láton neten, hogy a plexi elég drága, a csempéből viszont nem kellene sok, csak 2 m2, az kijönne olyan 10 ezer Ft-ból mozaikkal együtt. Kétlem, hogy ennyiért találnánk plexit.
Viszont úgy látom, a plexi modernebb megoldás, és mivel egyben lesz a konyha a nappalival, kicsit kevésbé lesz "konyhás" az egész helyiség a plexivel. Csempéből találtunk nagyon szépet, ami harmonizálna a bútorral, de olyan "konyhás" lesz tőle az egész nappali. Ezenkívül a plexit szerintem nehezebb takarítani, minden egyszerre meglátszik rajta (vízcseppek, főzés nyomai), nem szeretném minden héten azt törölgetni.
Ti melyiket választanátok?