Kismedencei MRI vizsgálat hogyan zajlik? (tudásbázis)
Én sem vagyok se vagyok egyik se. Kifejezetten a hangok idegesítettek. Próbáltam mozdulatlan maradni, de néha azért voltak akaratlan idegrángásaim vagy nem tudom pontosan mi.
A koponyánál meg a hasinál nem, ez csak a kismedence mri-nél volt így, ott viszont a vége felé már akkorákat rándult a lábam, hogy amit a hasam táján rámraktak páncélt, szerintem el is csúszott egy kicsit.
Én meg majd megőrültem. Voltam előtte pár évvel koponya mri-n. Az tényleg kb. 15-20 perc volt és ott úgy volt, hogy voltak az idegesítő hangok között szünetek, amikor csak a gép suhogó hangját hallottam. Na az tök elviselhető volt nekem is, de valami okból kifolyólag a kismedencei vizsgálatnál folyamatosan megállás nélkül nyomták ezeket a sípoló, kalapáló hangokat. Csak a ritmusuk változott. Nehezen viseltem. Aztán nem sokkal utána hasi mri-re mentem (eredetileg erre lett volna szükség, csak elírták a beutalót), azt megint jobban viseltem. Az is kb. 40 perc volt, de ott irányított légzés van. A fülesben folyamatosan adták az instrukciót, hogy mikor vegyek levegőt, tartsam bent, fújjam ki. Az tök jól elterelte a figyelmem, de ott is voltak szünetek az idegesítő hangok között. Ott egy kényelmetlenség volt, hogy a fejem fölé kellett tenni a karjaim és a végére nagyon elzsibbadtak.
Szóval nem vészes az mri vizsgálat, de nekem pont a kismedencei volt a legrosszabb. Ettől függetlenül ha szükséges lenne, minden ellenkezés nélkül megcsináltatnám.
Nem lesz kint a feje sem. Fülvédőt adnak, nekem nem adtak pánik gombot, de szoktak adni egyébként. Valóban minden fémeset le kell venni, ha a nadrággombja fém, akkor a nadrágot is levetetik. Megmozdulni valóban nem szabad és raknak még rá valami mágneses "páncélt".
A vizsgálat utolsó pár perce előtt adják be a kontrasztanyagot, akkor leállítják a gépet, kicsit kitolják, aztán vissza, de akkor már tényleg nincs sok hátra.
Nekem 40 perc volt, én a bezártságot nem viselem rosszul, de a hangoktól a végére már olyan ideges lettem, hogy a feszültségtől az összes izmom bemerevedett. :) De engem már kb. 3-4. perctől kezdve zavart.
Sokan szokták írni, hogy könnyebb, ha becsukják a szemüket, nálam ez pont fordítva volt. Becsukott szemmel kezdtem és rendesen rosszul voltam. Aztán kinyitottam a szemem, csak a fehér csövet láttam magam fölött meg világos volt a vizsgálóban. Aztán felfedeztem egy karcolást a csövön és azt bámultam meredten végig. Nekem ettől eviselhetőbb volt.
Egyébként nem kellemes vizsgálat, de ki lehet, ki kell bírni.
Semmi különös, csak erős zakatolás, de adnak füldugót, fülvédőt, úgy csak távoli zajnak hallatszik.
Csukd be a szemed, ne nézd a gép "plafonját" és gondolj valami szépre közben.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan zajlik egy nőgyógyászati vizsgálat?
- Tudja valaki hogyan zajlik az allergiavizsgálat csecsemőknél, ill. Budapesten tudnátok ajánlani orvost, aki ezzel foglalkozik?
- Alvásdiagnosztikai laborban hogyan zajlik a vizsgálat?
- Hogyan zajlik a terheléses vércukor és inzulin vizsgálat? Mikorra van meg az eredménye?
- A kismedencei MR vizsgálatnál kell inni kontrasztanyagot?
- Hogyan zajlik a kismedencei MRI vizsgálat?