Kiskorú gyermeked, hogy köszön a közelebbi és távolabbi ismerősöknek? (tudásbázis)
szerintem ez túl van spirázva. köszönni kell, és szerintem nincs azzal gond, ha egy kicsi mindenkinek sziát mond. kedves és közvetlen, mint a gyerekek önmaguk. (már amelyik...)ha majd megnő, akkor fogja látni a különbséget, hogy kit nem lehet 'lesziázni', de egy 3 éves gyerek minek tenne már különbséget...?? az öregség és a kor nem érdem, hanem állapot. sose érettem, hogy a korban mit kell tisztelni, azért senki nem tesz semmit, hogy megöregszik, jön az magától.
szóval szerintem a lényeg az, hogy köszönjön, hogy mit mond, az halál lényegtelen. ettől még lehet a gyerek baromi udvarias kicsinek is.
Természetesen egy bizonyos kor fölött más téma.
Én utálom, amikor az engem ismerő felnőtt a számomra ismeretlen kis oviskorúnak mondja:
Köszönj a néninek!!!
Általában maguktól az ilyen gyerekek nem köszönnek, s a kedves anyuka csak egy falat épített a gyerek és köztem.
Ha megismer és megszeret, magától is fog köszönni!
Manapság azoknak is tisztelettudóan köszönnek, akit bunkónak tartanak, vagy akit utálnak.
Mi annak idején jeleztünk a gyerekeimmel egymásnak: Ha kicsit megszorítottam a kezét, miközben sétáltunk, s én valakinek köszöntem, neki is kellett. De ez inkább játék volt.
Én a csólolomozásra nem nagyon szeretném rászoktatni, egyedül itt a lépcsőházban az idős néniket csókolomozom. Szokott sziát köszönni, akinek én is, meg Jónapot kívánok!, Viszontlátásra!, Viszlát! Minden jót!.
De még csak 3 éves lesz októberben. Viszont tud szépen kérni, megköszönni, mondani, hogy Szívesen!, Egészségedre! Ha olyanja van... :)))
Miért olyan fontos ez?
Vannak az életben sokkal fontosabb dolgok is!
nálunk a szia megy és a jó napot és viszlát.
csókolomot sosem köszönnek.
valószinű azért ,mert mi sem köszönünk csókolommal.
Ez a köszönősdi akkora baromság!
Vannak emberek, akik családi kötelékkel kötődnek hozzánk.
Mégis köszönni kell nekik, illedelmesen... A gyerekek ennél sokkal érzékenyebbek.
Akiket szeretnek, azoknak önként köszönnek.
Ha viszont abba a korba kerül, hogy már azt sem tudja, mit mondjon... Ki kell segíteni.
Pl mondj sziat, s ha megengeded, én is tegezlek...
Sziasztok! Az,hogy milyen formákat szokik meg és tanul meg a gyerekekünk nagyban rajtunk múlik. Nálunk mivel tőlem azt látja, hogy ha bemegyünk valahová köszönünk ő is köszön ( Én a napszaknak megfelelően szoktam idegen helyen és távoztomban viszlátot, vagy telefonban viszont hallást köszönök.) Ismerősöknek ő is sziát köszön, mert anya is. Most tanuljuk hogy néniknek bácsiknak lehet csókolomot kösszönni.
Szóval, hogy illendőségre neveljük az rajtunk múlik. Ha mis mindekninek egyformán köszönünk és nem magyarázzuk el neki, hogy az óvónéninek lehet sziát köszönni, de mondjuk a felső szinten lakó 80 éves néninek már nem. Akkor ez úgy marad.
Én úgy mondtam anno kisfiamnak, hogy gyerekeknek szia, felnőtteknek csókolom. Ha így köszönt, akkor megdicsértem! Sokáig séta közben köszsönés után megkérdezte, hogy "Anya, ugy ügyes voltam," Én pedig nagyon megdicsértem.
Ma már nincs ilyen gond. Felnőtteknek csókolomot köszön, de ha mondják neki, akkor sziát
Szerintem attól is függ, hogy milyen a viszony...
PL: Az egyik szomszédnak sziát köszön (kb. 70 éves), a másiknak csókolom, pedig egyidősek. Ez kialakul. Van, hogy az ismerős szól, hogy nyugodtan tegezz....
További ajánlott fórumok:
- Most megy ötödikbe a gyermeked? Beszélgessünk!
- Hogy hívják a gyermekedet/gyermekeidet?
- Milyen nevet fogsz adni/adtál a gyermekednek?
- Melyik az a könyv, ami nélkül nem gyermekkor a gyermekkor? Mi az, amit szerinted mindenképpen el kell olvasnia gyermekednek?
- Rokonok, ismerősök nehezítik a helyzetem
- Mi volt az első szó amit gyermeked, esetleg te babaként illetve ismerősök babái mondtak és milyen idős korban?!