Kisfiam fejlődése (beszélgetés)
Igen, járásban egy kicsit késő az 1,5 fél év. Azt figyeltem meg, hogy a járás általában úgy 12-13 hónaposan megy, a beszéd, olyan 2 évesen, és a szobatisztaság ezután.
Bár már nincs aki meséljen rólam, de én nagyon lusta voltam és későn kezdtem el járni, utána is állandóan cipeltettem magam:DDDD
Én nem vettem észre, hogy a bébikomp rosszat tett volna a gyerekemnek. Ő teljesen átlagosan fejlődött. A bébikompot arra használtuk, hogy legyenek korlátai a pakolásnál, nem ért el mindent;).
Én is előbb beszéltem mint jártam, a szobatisztaság a járással együtt jött. 1,5 éves koromra totál megbízhatóan, éjjel-nappal szobatiszta lettem, jártam és teljesen érthetően, egyszerű mondatokban kommunikáltam.
Anyám örült mint majom a farkának, azt hitte zseni lett a gyerek, de nem.
Nálam észre nem vett csipőficam volt, csak úgy kinőttem. Azt mondták valószínűleg ezért kezdtem el kortársaimhoz képest későn járni... szerintem már akkor is az eszem volt helyén, akkoriban panel 5-en laktunk.... ki a répa akar oda felmászni ha vitetheti is a seggét.
A lányom előbb lett szobatiszta mint hogy rendesen járni tudjon, ezt oda tudom be, hogy szerintem undorodott a "kosztól". A keze se volt koszos sosem. Visított ha ragacsos, koszos lett a keze. Egyfolytában kezet mosni jártunk, majd járt egyedül. Ebben hasonlítunk. Ő utána tanult meg stabilan járni (ebben az akkor felkapott bébikomp is ludas volt), a beszéddel ehhez képest el volt maradva (a kortársaihoz képest nem), de az is tuti a mi, szülők bűne volt. Ő sem lett zseni.
Én tudom, hogy nem mindent vesznek észre és mi szülők sem tudjuk mindig normálisan felmérni a saját gyerekünk képességét, de ha nem szóltak, akkor nagy baj nem lehet.
Biztos ami biztos alapon vidd el orvoshoz, hogy megnyugodjatok!
Én se hinném el, de ott voltam velük, így láttam, hallottam, hogy mire képesek, így nem csak elhiszem, hanem tudom is.
De, ha ezt valaki csak mesélte/mesélné nekem, csak mosolyognék, hogy elfogult vagy:DDD
Globusnak: a néhánynál kicsit több szó volt, de még azért nem úgy, ahogy már egy ideje beszélő gyerek beszél. Azaz tudtak kommunikálni egész jól, gondolom, ezért lettek szobatiszták is. Nem babahalandzsa volt, mert amit tudtak, azt tudatosan használták.
Hát, akkor ez a két gyerek tényleg zseni.
Nem azért, mert a suliban kezdetektől kitűnők voltak. Sok ilyen gyerek van, ez önmagában nem jelenti azt, hogy valaki zseni.
De hogy 8 hónaposan beszéljen egy gyerek, és rögtön utána szobatiszta is legyen, engem ez lepett meg. És bocs, de most is hihetetlennek tartom.
Bölcsiben jeleztek valamit, hogy gond van?
Miért az itteni laikusoktól vársz választ?
Szólj a gyerekorvosnak, ő majd megmondja (remélhetőleg), hogy milyen további vizsgálatokra van szükség.
Kettő is volt ilyen. Testvérek.
Előbb tudtak menni, mint beszélni. Ők később is zsenik voltak, azaz a sulikban a kezdetektől kitűnőek voltak az utolsó záróvizsgáig. Mindig külön kaptak bizit emiatt, mármint önkormányzatnál és nem a közös évzárón.
Sokáig azt gondoltam, hogy a szobatisztaság a beszédhez köthető, de ismertem olyan kisgyereket, aki beszélt, de nem akart pelus nélkül lenni.
Beutalóval gyermek pszichiátriára kell vinni. Beutalót a gyerekorvos ad, kérjed ! Pl. Vadaskert Gyermek pszichiátriai intézet Bp. Van honlapjuk. Elég sok a várakozási idő, de ők a legjobbak. Esetleg megyei kórházak hasonló osztályai jöhetnek szóba. Itt tudják diagnosztizálni pl az autizmust. Ez egy hosszú több alkalmas folyamat, úgy hogy mielőbb kezdjetek hozzá.
A dg, függvényében már sok célirányos, ingyenes fejlesztésre jogosult.
Amit tehetsz, beszélj vele sokat, szépen magyarul. Ne úgy hogy "bicó"
Na, ez meglep: "A családunkban volt olyan gyerek, aki 8 hónaposan elkezdett beszélni és rögtön utána szobatiszta lett."
Ilyet még életemben nem hallottam.
Ezt itt nem fogjuk tudni megmondani!
Ha úgy érzed, hogy eleget foglalkoztok vele és nem azért nem kommunikál, mert zárkózott, akkor vidd kivizsgálásra. Hogy hová azt nem tudom.
Nálunk van most két pici. Az egyik 22 hónapos, a másik 15 hónapos.
Mindkettő nagyon okos, de a 15 hónapos sokkal kommunikatívsbb. Sok mindent mond is (papa, mama, köszi, kérek, desszert, labda, stb.) a nagyobbik is mond néhány szót (nem, da=igen, daru, apa). Mindkettő tud bólogatni, fejet rázni, és mindkettő tud mutogatással válaszolni, pl. hol van a szemed? És szinte mindenre, de mondatokban beszélni még egyik sem tud.
Ja, a nagyobbik a lány, a kisebb fiú.
A családunkban volt olyan gyerek, aki 8 hónaposan elkezdett beszélni és rögtön utána szobatiszta lett.
De volt olyan is, aki csak 3 évesen kezdett beszélni, de szobatiszta volt, mert megtudta mutatni, hogy pisilnie/kakilnia kell. A mostani két kicsi, ha megkérdezzük, hogy cseréljünk e pelust, vagy bólogat, vagy azt mondja, hogy nem. Általában jó a válaszuk.
Szerintem a szobatisztaság akkor jön el, ha már tud beszélni a gyerek vagy tud úgy kommunikálni, hogy megértsük.
Az, hogy a bilit a nem használja, nem jelent semmit. Próbáld meg a wc-t gyereküléssel. Az én fiam csak wc-t használt pl.
Az én véleményem az előzőekben leírtak alapján, hogy belefér, amit írsz, bár én biztos vinném orvoshoz, ha 3 évesen még nem beszélne mondatokban. Az érthetőség az egy más kérdés, mert ilyen kicsi korban még vannak beszédhibák (selypítés, pöszeség, raccsolás, stb).
Szerintem vidd el szakemberhez a fórumok helyett, itt senki nem fog tudni igazán érdemben segíteni.
"Ontsetek belem lelket .." Kérlek, ne várd, hogy itt bárki lelket öntsön beléd, ne várj senkitől biztatást, hogy nincs semmi gond, mert hamis útra terelhet a biztatás. Ahogy Charlize javasolta, vidd szakemberhez. De írtad, a TSMT tornán már mondták neked, hogy vidd tovább kivizsgáltatni a fiadat. Fogadd meg a tanácsot, ne itt keress megoldást. A fiadnak szakember kell.
Nem rosszindulat vezérel, azt elhiheted. Csak képtelen vagyok nyájasan, nyálasan nyilatkozni.
Az én gyönyörű kisfiam lassan betölti 3évet nem rég kezdett el szavakat mondani valamikor szebben valamikor nehezebben mondja ki a szavakat ezt nem is mondanám gondnak. De nem akar raulni a bilire ha nincs rajta ruházat egyszerűen oda megy a bilihez és allva belepisil ugyan ez állva belekakil tudom hogyan lehetséges ez 🤣 de sikerül neki épp ha rá akarnám ültetni nem engedi. Ha van rajta ruha bepisil ,bekakil. Volt fulevel probléma de egy szuper hír hogy már nem szok begyulladni a fulecskeje. Neurologusnal is voltunk ott is minden rendben, a nyelve nincs letapadva. Kene aggódnom azért hogy nem kerdezoskodik hogy miez ? Pl..
Vagy ha kérdezem tőle hogy hívnak nem válaszol, ízlett az ebed vagy finom volt erre sem ad választ. Amiket kerdezek tőle semmire nem ad ..esetleg azt hogy "nem" azt jól elsajatitotta már. Tud köszönni mikor milyen kedve van ha utasitast adok számára megcsinalja pl. Gyere velem negmossuk a kezed . Dobd ki a szemetesbe, küldj puszit, hozd ide a cipőt vidd vissza a helyére, hozd a biciklit megyunk meglatogassuk xy-t. Szeret huncutkodni szeret bolcsibe járni..jártunk tsmt ott azt közölte a hölgy hogy nem működik együtt és javasolja hogy vigyük tovább kivizsgaltatni autizmusra ?! Ontsetek belem lelket ..meg most szokasava vált hogy bicozik és a-a a-a ezt egymas után mondja de sok új szava van már kezebe van valami és megmondja h alma, vagy paradicsom , apának mondta hogy körte ramutatott hogy azt ker apja meg hogy: almát kérsz? Kisfiam hogy : nem ..körte ..valakihez megyunk és vannak ott kis gyerekek akiket ismer és szeret olelessel üdvözli puszival..gondolhatjatok hogy nem tudja mit jelent az hogy hogy hívnak? Mi a neved pedig vannak unokatesok lanybaratok fiúk osszesnek tudja a nevet kicsit kell segíteni is de tudja ..
További ajánlott fórumok:
- Mennyire befolyásolja egy gyerek fejlődését, ha egy szobában éli mindennapjait?
- Kóros evési kényszer, vagy unatkozik?vagy ennyi kell a fejlődéséhez?
- A babátok fejlődésénél használtok Percentilis görbét?
- Olyan játékokat, társasjátékokat keresek, melyekkel egy 4-5 éves gyermek pszichés fejlődését lehet segíteni
- A csecsemő sensomotoros fejlődése 1 éves korig
- Anyukák, kismamák! Ti mely könyveket ajánlanátok a várandóssággal kapcsolatban? (infók, táplálkozás, baba fejlődése, szülés, stb.)