Kinek kell fizetni? (beszélgetés)
Jaja. Mondjuk svédországban élnek már vagy 30-40 éve, és hozzászoktak, hogy betartsák a törvényeket.
És még a közös is fizetik? Írok róluk egy könyvet :D
az én bérbeadóim fizetnek is. :)
A törvény szerint a bérbeadók adót is fizetnek a bérbeadásból származó jövedelmük után :)
Elméletileg, az ő ajtaja,tehát őt terheli a megcsináltatás költsége.Európai módon így megy...
11 évig laktunk albérletben nem is egyben , de minden számlát mi fizettünk , még a közös költséget is ! Az hogy van benne felújítási alap meg ez meg az oké ..de ez egy csekken szerepel ! 11 év alatt nálunk is tönkre mert pár dolog , de mivel mi éltünk ott , mi használtuk így ha kicseréltük magunkon ..magunknak csináltuk . Az már egy későbbi dolog, hogy ha elköltözünk az albérletből mi lesz az addig kicserélt esetleg felújított dolgokkal. Ha az ember hosszú távra kivesz egy lakást nyilván minimálisan , de azért szépítgeti ..minden számlát ami a lakással kapcsolatos el kell tenni és kiköltözéskor az utolsó bérleti díjból a jófej főbérlő leszámolja . Nálunk és sok ismerősnél ez így működött / működik !
Nem fogok egy záron összeveszni a főbélővel,ne értsetek félre!Én csak tudni akartam,hogy mi az,ami engem terhel!Apró dolgokkal én sem szaladgálok hozzá!
Oké, akkor helyesbítek:) A nagy többség így csinálja:)
én pl nem fizetek semmi közös költséget...
Mindenki így csinálja. Amíg egyetemista voltam és albérletben laktam, velem is kifizettették.
pedig az a te költséged... törvény szerint.
Ha semmi konkrétat nem írtál bele, miről szól a szerződés?
A közös költségnek azok a részeit fizeti a bérlő, ami a lakók közösen felmerülő költségeit fedezi, kivéve a felújítási alap. Tehát, a lépcsőház takarítása, kertgondozás, stb.
Átvettél egy lakást egy működő zárral, ez a költség most téged terhel.
Na jó, én is abban gondolkodtam h nem peres eljárásról beszélünk:) Amúgy én is főbérlő vagyok, és nálunk a közös költséget is a bérlő fizeti. Én azért adom ki a lakást, h nekem ne legyen vele költségem.
Szia!
Én is főbérlő vagyok.Nálunk ugy működik ez a dolog ha valami tönkremegy én javítattom meg,most pl.a konvektort én javítattam meg.de ha valami apróság szorúl cserére akkor az albérlőnk csinálja meg pl.folyt a zuhanyzóba a csap kicserélte a tömítést...
Ha nincs beleírva, akkor is az lenne az irányadó peres esetben, de azért egy zár miatt csak nem mennek bíróságra :)
Normál esetben bele szokták írni a szerződésbe h az itt nem rendezett kérdésekben a Ptk. rendelkezései az irányadóak. Itt gondolom ez nem történt meg...
Én nem értem, amit te írtál szerződést, azt a főbérlő is aláírta? Egyáltalán mit írtál bele?
Ha amúgy sem korrekt, akkor keress másikat!
Nekiállhatsz carakodni a közösköltség osztogatásán, de én a tulaj helyében megmondanám, rendben, viszont tárgyaljuk újra a bérleti díjat. Ha kötnéd az ebet a karóhoz, akkor szerződést bontanék, mert aki ilyen carrágó, hogy egy zárat nem cserél ki maga, és pluszban utólag találja ki, hogy nem hajlandó annyit fizetni, amiben megegyeztünk, az valószínűleg jól lelakná a lakást, mert úgysem az övé.
Én nem akarok semmi olyat a főbérlőre hárítani,ami nem őt terheli,csak kíváncsi voltam a véleményekre!Egyébként eléggé nem korrekt a főbérlő,mint ez az 1 hónap alatt kiderült,és ezért is vagyok kíváncsi a véleményetekre!
igen én is pont ezért nem akartam akaratosokodni,végül is mi használjuk tovább!
ez a polgári törvénykönyv az a lényeg ők mit írtak alá a bérleti szerződésben!!!
Kövezzetek meg, de pár ezer forintos javításokkal én nem szoktam a főbérlőhöz szaladni (én is cseréltettem már zárat, a zuhanyrózsa eddig minden albérletben játszott, sőt a villamos vezetéket is javíttattam már). A jó kapcsolat - legyen az bármilyen jellegű - alapja, a kölcsönös jófejség. Engem az összes főbérlőm imádott eddig, igaz, sosem késtem a fizetéssel sem, és ők is mind átlagon felül korrektek voltam velem minden téren.
Beköltözéskor nem tették szóvá, nem lett leírva... Úgyhogy a bérlőt terheli!
Ááááá,ugyanez történt velünk is augusztusban! 3.-án költöztünk be már nyitáskor alig lehetett bejutni 12.én el is romlott,kint maradtunk!
Megcsináltattuk felesben! Pedig tudom az egészet neki keleltt volna állnia,de 1200Ft-ról beszéltünk...
A közös kölcséget nálunk ő fizette!
Amikor oda költöztél, akkor már szorult - vagyis a beköltözéskor átvetted, használható volt.
Amennyiben nem kérted, hogy cserélje ki, onnantól a te költséged!
Olyan lakást kellett volna átvenned, amiben minden használható. Amennyiben bármi meghibásodik, és az az átvételkor jól működött - onnantól a te számládat terheli!
Polgári törvénykönyv:
"427. § (1) A dolog fenntartásával járó kisebb kiadásokat a bérlő, a többi kiadást, valamint a dologgal kapcsolatos közterheket a bérbeadó viseli.
(2) A bérlő köteles a bérbeadót értesíteni, ha a bérbeadót terhelő munkálatok szükségessége merül fel, és köteles megengedni, hogy a bérbeadó azokat elvégezze, továbbá a károk elhárításához szükséges intézkedéseket megtegye. Az értesítés elmulasztásából eredő károkért a bérlő felelős.
(3) A bérlő a dologra fordított szükséges kiadásainak megtérítését követelheti; egyéb költségeinek megtérítésére a megbízás nélküli ügyvitel szabályai szerint tarthat igényt."
Ez van a törvényben. Ha már előtte rossz volt a zár, akkor azt a bérbeadónak kell fizetni!
Sem a zárat, sem a közös költséget nem neked kell fizetni!
A szerződésben nincs semmi ilyen leírva,mert ő nem is akart írni!Én viszont írtam egyet,de semmi konkrétat nem tettem bele!Rosszul csináltam?
További ajánlott fórumok: