Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Ki tudja, hogyan kell késziteni a ribizli dzsemet? fórum

Ki tudja, hogyan kell késziteni a ribizli dzsemet? (tudásbázis)


2009. jún. 7. 20:50
Mindenkinek, Nagyon Köszönöm!
7. Julika531 (válaszként erre: 3. - D4a2436008)
2009. jún. 7. 20:48
Judit köszönöm szépen! Julika
2009. jún. 6. 21:29
Én ma főztem cseresznyelekvárt dzsemfixel. Nagyon jó lett. A tasakon minden rajta van, a főzési idő kb 5 perc.
2009. jún. 6. 21:09

A jól megmosott ribizlit én nem csumázom le, felteszem főzni mikor már jó folyékony lett átpaszirozom, mert nem szeretem a sok magot,

fel forralom és

ahány kiló volt a ribizli annyiszor 60 dkg cukrot öntök rá azzal 15 percig főzőm és szalycilt teszek bele és üvegekbe töltöm jól lecsavazozom lernibe beteszek egy tepsit nem gyujtom be sorba rakom az üvegeket és másnapig bent hagyom és ugy rakom a polca. Bár mikor felbonthatom nem romlik meg.

2009. jún. 6. 21:00

A megmosott ribizlit gondosan kiválogatva szemezzük le a száráról. Helyezzünk a húsdarálóba egy 6 milliméteres lyukakkal ellátott tárcsát, és a megtisztított gyümölcsöt hajtsuk át rajta. Amennyiben ennél kisebb lyukátmérõjû tárcsát használunk, akkor a darálót a ribizlimag eltömi, és gyakran kell tisztítani. Ezután a szétzúzott gyümölcsöt szitán törjük át. Az áttörés legcélszerûbb módja, hogy a gyümölcspépet nagyméretû fakanállal addig kevergetjük, amíg félszáraz lesz. (Erre a célra egyébként már gyártanak tölcsér alakú, hajtókaros célkészüléket is.) A sûrû rostos levet tegyük félre, a visszamaradt masszára pedig öntsünk annyi vizet, hogy ellepje, majd jól keverjük össze, és hagyjuk egy ideig ázni. Utána a kiázott pépet újra törjük át a szitán egy másik edénybe. Az így nyert gyümölcslevet ivóléként fogyasszuk. Ha túl savanyúnak találjuk, keverjünk bele egy kis mézet. A visszamaradt masszát egy elõzõleg megtisztított 5 literes befõttesüvegbe töltve öntsük fel bõ vízzel, és kézzel szétnyomkodva lazítsuk fel. Várjuk meg, amíg a ribizli magja leül az aljára, a héja pedig felemelkedik. Ekkor óvatosan öntsük le a héját egy szûrõkanálba mindaddig, amíg a maggal kevert részhez érünk. Ezután újra öntsünk vizet a pépre, és az elõbbiek szerint a maradék héját is szûrjük le róla.



A leszûrt héjból nyomkodjuk ki a vizet, és adjuk az elõször leszûrt rostos léhez, majd egy ismert ûrtartalmú zománcozott lábasban sûrítsük be. Ezt a mûveletet a Meggydzsemnél leírt módon min. 25 percig végezzük. Nem szükséges olyan sokáig fõzni a pépet, ha az önteteknél leírtak szerint kevés zselésítõ anyagot keverünk bele. Az édesítéshez literenként 40 dg mézet használjunk. Aki nyersen is kedveli a ribizlit, az csak 30 dg mézet tegyen bele, mert így jobban megõrzi a gyümölcs eredeti savas ízét. A legfinomabb dzsem az apró szemû, intenzív ízhatású ribizlifajtákból készíthetõ. Ha nagyon apró a ribizli, akkor a darálásnál 5 milliméteres lyukakkal ellátott tárcsát használjunk. A kuriózumok kedvelõi fehér ribizlibõl is készíthetnek dzsemet. Sajnos egyelõre csak kiskertekben találkozhatunk ezzel a fajtával, pedig bõvebb termést ad, mint a piros változata. Arra azonban számítsunk, hogy az íze nem olyan markáns, mint a piros változatoké.



A ribizli sokak által kedvelt változata a feketeribiszke. Sajnos, a feketeribiszke vastag héja az áztatás során nem úszik fel a víz felszínére, ezért ebbõl a vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdag gyümölcsbõl csak öntetet készíthetünk a Málnadzsem után leírt módon. A besûrített rostos levet literenként 30 dg mézzel édesítsük. Más gyümölcsökkel ellentétben a feketeribiszke nagy elõnye, hogy hatóanyagait a hõkezelés során sem veszíti el, és a helytelen táplálkozásból eredõ mérgeken kívül eltávolítja a szervezetbõl a fémsókat valamint a sugárzó izotópokat is.


[link]


[link]

2009. jún. 6. 20:54
Felteszed, a megmosott ribizli szemeket, es fozod, ameddig, a levet majdnem elfotte, csak akkor teszed bele az edesitoszert. Uvegekbe teszed, kis natriumbenzoatot, a tetejer, lekotod, es parnak koze teszed /dunsztolod/
2009. jún. 6. 20:53

[link]

itt szerintem megtalálod.Jó a lap

2009. jún. 6. 20:50
KItudja, hogyan kell késziteni a ribizli dzsemet?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook