Ketchup befőzés recept
Zsírszegény
A Ketchup befőzés hozzávalói:
12 kg paradicsom
1 kg paprika (jobb a piros, szebb lesz a színe)
1 kg alma
1 kg hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
4-5 szál zeller
1 nagy csokor petrezselyemzöld
20 dkg cukor
1 dcl ecet
1,5 evőkanál só
2 kiskanál mustármag
2 kiskanál szekfűbors
2 kiskanál szekfűszeg
2 kiskanál őrölt feketebors
5-6 babérlevél
A Ketchup befőzés elkészítési módja:
A paradicsomot, paprikát, almát (héjastól), hagymát (félbevágva), fokhagymát, zellert, petrezselyemzöldet felteszem főni, ha megpuhult, átpaszírozom. Merülő mixerrel simára keverem. Újra felteszem főni, hozzáadom az ízesítőszereket, a darabos fűszereket kis zsákban belelógatom, az ecetet a végén öntöm bele. Főzöm még 2-3 órát, hogy sűrűsödjön, ha jónak látom, üvegekbe merem, szárazdunsztba teszem 24 órára.
3 év alatt kísérleteztem ki ezt több receptből, a családnak ez ízlik legjobban, kb. 1 évre elég ez az adag (6-an esszük). Lehet még hozzátenni egyéb fűszereket is ízlés szerint, vagy több cukrot, ecetet. 10 éve így teszem el.
Tegnap csináltam, elfelejtettem ecetet hozzáönteni, így is jó lett, legalább egészséges.
Kategória: Saláták, öntetek receptjei
A receptet beküldte: Leoborta, 2008. aug. 13. 14:37
A ketchup befőzés elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.