Kenyérsütő nélkül (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Kenyérsütő nélkül
Ma egy kicsit egyszerűsítettem a módin:
Meggyúrtam a tésztát, és a szokásos módon 4 felé osztva kisebb gombócokat gyúrtam beléjük.
Korábban ezeket nyújtottam el, és 4 felé vágva sütöttem meg a serpenyőben.
Ma a gombócot vágtam 4 felé, és azokból ismét csak 1-1 kisebb gombócot gyúrtam, majd az ujjaimmal, tenyeremmel szétlapítottam, nem nyújtottam!!! Így egy kicsit vastagabb és kerek! lepénykéket kaptam.
Miután a szokásos módon (serpenyőben beborítva) megsütöttem, falósabb lepénykéket kaptam, sokkal inkább hasonlítanak a kenyérszelethez. Szépen lehet belőlük harapni, és mintha ezáltal az íze is inkább hasonlítana a kenyérhez...
Dekára, db-ra ugyanannyi lett a 60 dkg lisztből, mint korábban. Nem kell a nyújtófa, nyújtódeszka, annyival kevesebb a mosatlan. :))
Az, hogy milyen színűre sikeredik, nálam sem mindig egyforma. Lényeg, hogy teljesen átsüljön.
Ezt a receptet élesztővel én még nem próbáltam.
Annak előtte sütöttem egy élesztős változatot, mielőtt még Guruljka ezt a receptet meg nem mutatta. De az csak hasonló volt ehhez, nem pont ugyanezek az arányok voltak. De az kissé szárazabb végeredményt adott. Ezt jobban szeretem.
Ha gondolod, próbáld ki élesztővel is, és majd mondod, hogy milyen lett.
Köszi a dicséretet, bár nem érdemlem meg, hisz az útmutatást sem tartottam be.
Kb olyan 10-15 mp-el tovább sütöttem, mint leírtad, így helyenként erősen bebarnult, nem zsemle színű lett.
Elfogyott, de majd készülök rá az előírt lisztekkel, de most nem volt idehaza.
Sőt az élesztős válfaját is kipróbálom majd.
Néztem a fotót. Tökéletes! Az első 2-3 sütés alkalmával én is csak fél adagot sütöttem, utána lettem bátrabb, és dupláztam meg a mennyiségeket. Így már elegendő csak hetente foglalkoznom vele.
A liszt minőségétől is függ, mennyi vizet kíván. Én a 60 dkg liszthez előkészítem ugyan a 2 dl langyon vizet, de nálam is kb. a fele szükséges, mert a 2 dl tej majdnem elegendő.
Én is palacsinta sütőben sütöm. A hűtőben tárolom a heti adagot, evés előtt bedugom a mikróba, de nagyon-nagyon hangsúlyozom: max. 2-3 fordulat, nem szabad tovább melegíteni, mert rögtön elkezd tovább sülni, és kemény, száraz bodag lesz. Legalábbis a tk. lisztből gyúrt.
Kedves egészségetekre. Köszi, hogy írtál. Várom a további visszajelzésedet is.
A képeim elején ott van az adatlapomon.
Bocsi, de nekem máshogyan nem megy!
Hát megsütöttem az első kenyeremet az útmutatás alapján. Az alapot vettek (30 dkg liszt) vettem alapul. Sztem a víz mennyiségét megfeleztem, mert túl lágy lett a tészta.
Palacsinta sütőben készült, de természetesen közepes lángon.
20 dkg finom liszt, 10 dkg rozsliszt a kiindulás.
Talán az oldalamra tudok feltenni képet!
Azt nem tudom megmondani milyen lenne holnap, mert arra már elfogyasztjuk.:-)
Jelenleg ehető kategória.
Örülök, hogy sikerült, és hogy neked is tetszik a módszer, és tetszik a recept is!
Annak is örülök, hogy (most már látom, tapasztalom) nem írtam le hiába. Egyre több helyről kapok visszajelzést, hogy kipróbálták és a módszer nekik is bevált.
Az biztos, hogy az általunk sütött kenyér még nyáron sem fog pár nap alatt bezöldülni, tönkre menni. Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek! :))
Napsugár8!
Megsütöttem, serpenyőben, igyekeztem úgy, ahogy írtad, fél adaggal kezdtem.
Meglepően gyorsan kész lett, finom, nekem tetszik.
Köszönöm a receptet.
Legközelebb lehet teszek bele magokat is.
Egyrészt. Másrészt még én is úgy tanultam sütni-főzni, hogy nem volt konyhai mérlegünk. Csak szemre, és állagra raktuk össze a hozzávalókat. Édesanyám mindig azt mutatta: nézd! Ilyennek kell lennie, akkor lesz jó. :))
Amikor valaki régebben azt kérdezte a GYIK-en, hogy palacsintánál 2 db. tojáshoz hány dkg lisztet tegyen? Visszakérdeztem, hogy hány dekások a tojások? :))) Fel volt háborodva.
Szerintem amit a net-en találtam liszt-sikér arányt, az a fehér liszthez szükséges.
A tk. liszt egész biztosan többet kíván. A 60 dkg liszthez egész biztos kb. a 8 dkg sikér.
De egyelőre már korábban bespájzoltam fehér lisztből, van itthon 2 kg, azt már csak elhasználom, majd januárban szétnézek sikér ügyben. De köszi a segítséget. :))
Rákerestem a sikérre.
Azt írja: 25 dkg liszt esetén 15 gramm sikér, ami = 1 evőkanál.
Én a pm. alul miatt sütöm teljes kiőrlésűből. Néztem a kiflijeidet, nagyon guszták.
Megtennéd, hogy a receptet leírod ide? Köszönöm!
Amikor hirtelen rámjött kb. 25-26 kg, és eldöntöttem, hogy abbahagyom a sütkérezést. Mert vagy kidobom, vagy felzabálom, hogy ne menjen tönkre... ennek már jó 10 éve. Azóta be sem kapcsoltam a sütőmet. Eddig minden mást meg tudtam oldani a felső lángokon.
Most, hogy a gazdasági kényszer miatt inkább sütök magamnak kenyeret, hát megoldom ezt is felső lángon. :))
Azt hiszem, rosszul emlékeztem. Nem hűtős kenyér recept volt, hanem hűtős lángos, amit begyúrás után, sütés nélkül, olajozott fóliába csomagolva tárolhatunk a hűtőben.
Recept kismillió. Esetleg egy próbát megérne kenyér-tésztával is. Talán.
Én se szeretek sütni, de zsemlét muszáj, sütikét nagyon ritkán, gesztenyepürét csi nálok sokat, azt meg nem kell sütni. :)
Megkeresem a zsemlédet.
Én szoktam venni hajdinát, de olyat aminek nincs íze. Nem pirított. Az vacak. Én csiráztatom, aszalóban megszárítom, és nyersen használom pl. fehérjeszeletbe, nyers tortában, energiaszeletben. Íztelen teljesen, a roppanóssága miatt szeretjük. Na meg sok hasznos tápanyag van benne.
11 évig kísérleteztem. Linket nem hozok, de keress rá. Mindenmentes zsemle rekordidő alatt. Hajdina ebben is van, de nem vészes, egy részét zabliszttel helyettesíteni lehet. 6, esetleg 7 kicsi jön ki egy adagból.
Egyébként én magát a sütögetést utálom, átalánydíjas a gáz, még azt sem mondhatom, hogy emiatt fogom vissza magam. Nem szeretek sütkérezni, na 🙂