Kenyérsütés (beszélgetés)
Sziasztok!
Itt még nem jártam nálatok, de érdekes dolgokat tanulhat az ember! :)
Szeretnék egy kis segítséget kérni, ha szabad!
Nekem is van kenyérsütőm, 2 keverős, de az istenért nem sikerül normális kenyeret sütnöm! Hol nem kel meg, hol kőkemény.... Szóval katasztrófa! Egyszer sikerült isteni finomat sütni, amikor kipróbáltam egy új receptet! Na azóta sem! :(
A recept, amit használok ebből áll:
3,5 dl víz vagy tej
1,5 tk só
1 tk ecet (20%)
2 ek olaj
60 dkg liszt általában vegyesen használom, de több a fehér
1 tk cukor
1 dkg élesztő
magvak
Ezeket szoktam bele tenni, médiumra állítom színileg.
Szerintetek mi lehet a gond?
Esetleg, ha tudnátok ajánlani egy másik jó kis receptet, annak nagyon örülnék!
Köszi!
Sziasztok!
Jelentem kétnaponta sütöttem kenyeret és egyre jobb lett :), összevariáltam a tőletek kapott recepteket; nagyon szép és finom kenyérke sikeredett :)
Köszi mindenkinek mégegyszer!
Szép napot!
Sziasztok!
Idáig késlekedtem receptem leírásával, mert rég sütöttem már kenyeret, és mindenképpen ki akartam próbálni a hétvégén megsütni a saját gépemben, hogy teljesen pontos adatokat tudjak írni.
AFK márkájú gépem van, melyen az alábbi beállításokat adom meg, mielőtt bepakolnám a hozzávalókat:
• • 5-ös program (Mely a leírás szerint édes kenyérfajták sütéséhez való, de én azért ezt ütöm be, mert ezzel a programmal ropogós lesz a kenyér héja. A teljes elkészítési idő: 2 óra 55 perc, ebből kb. 1 óra a dagasztás, a további 2 órában pedig keleszt és süt a gépem).
• • Kenyér nagysága (Loaf Size): 2.0 Lb = 1 kg-os kenyér.
• • Barnulás (Color): Dark = sötét (ami az én gépemnél nem is annyira sötét... kellemes zsemle-színűek a kenyereim).
Miután kész vagyok a beállításokkal, az alábbi sorrendben dobálom bele a sütőformába a hozzávalókat:
• 2 csapott kávés kanál só
• 2 csapott evőkanál kristálycukor
• 2 evőkanál zsír (olajjal is jó, de szerintem nem az igazi)
• 1 kis kupa kefir
• 3 dl langyos víz
• 60 dkg szoba-hőmérsékletű liszt (nekem sokszor nem jött össze a speiz-ban tartott hideg liszttel a kenyerem... mígnem egyszer olvastam valahol, hogy fontos, hogy a lisztünk ne legyen hideg)
• a liszt tetejére 1 fél élesztő szétmorzsolva
Ez az alap receptem. Édesebb kenyérnél (gyümölcskenyérnél vagy kalácsnál) kevesebb sót és több cukrot használok, illetve tovább ízesítem vanília cukorral, aromákkal. A gépem dagasztás közben 10 sípolással jelzi, hogy mikor szórhatok a kenyerembe magvakat, vagy pl. gyümölcskenyérbe aszalt gyümölcsöt...
Ami még fontos: fehér kenyérnél, kalácsnál BL55-ös kódú búzalisztet használok, amit esetleg rétesliszttel keverek. A teljes kiőrlésű lisztekkel eddig csak tömörebb kenyeret tudtam sütni.
A végeredmény egyébként nálam mindig egy szép, duci, de laza szerkezetű kenyér. :-)
Mindenkinek jó sütögetést!
Fehér kenyér recept:
2,5 dl langyos víz
1 dl langyos tej
folyadékot alulra tenni,majd a száraz anyagokat összekeverve rátenni
50 dkg finomliszt
11 g szárított élesztő
1 mk.cukor
2 mk. só
2 dkg langyos
3 órás programon sütni.
Nekem ez a recept vált be.
Bizti sikerülni fog,és finom is lesz, nem lehet elrontani, csak ha az élesztő nem friss vagy túl sok, azzal! Arra figyelj, hogy a víz is pontosan legyen kimérve inkább több legyen mint kevesebb. Ha úgy látod, hogy túl kemény a tészta és nehezen dagasztja a gép akkor kell bele még víz. Ha meg túlvizezett, ragacsos akkor kicsike lisztet lehet még hozzászórógatni, hogy ne tapadjon az keverőedény falára a tészta!
Jó étvágyat! :)
Köszi,
A párom szerezte, vadi új, csak éppen nincs hozzá semmi, se használati útmutató, se pohárkák, se kanalak. :(
Gondolta ügyes vagyok majd csak megoldom valahogy. REmélem a segítségetekkel már menni fog :)
Ja és 2 púpozott teáskanál búzacsíra, ez nagyon fontos! Én meg lefelejtettem:)
A liszteket egyszerűbb kimérni:)
Na, akkor kipróbálom kevesebb élesztővel, aztán remélem, holnap jó hírekkel szolgálhatok :)
Köszönöm mindenkinek a segítőkészséget, aranyosak vagytok! :)
Szép napot mindenkinek!
Nekem már régi gépem van, remélem a sütő tartálya akkora mint a tiédnek:) :)Mert ha nem akkor fura kenyeret fogsz sütni a mennyiségek miatt:) :) Furi, hogy nem adtak kanalat és poharat neked hozzá:)
A pohár pont 3 dl (előbb kimértem)
A kanál nagy része annyi mint kb. két teáskanál
A kicsi része kb. mint egy mokkáskanál
Tehát 4 teáskanál cukor kell akkor a receptedbe és kb. 2 mokkáskanál só. :)
Jó sütögetést! :)
Még valamit elfelejtettem. A diót:) Az is nagyon finom a tésztában és akkor is ha rásül a tetejére:)
Vagy pld. lehet bele sült hagymát is, főtt burgonyát stb. Na de ilyen receptek lehet sokat találni. Ez csak az alaprecept amit az előbb küldtem, sok variáció van:)
Köszi,
Nincs kanalam és poharam hozzá :(
Mivel tudom ezeket helyettesíteni, hány gramossak ezek, nem tudod véletlenül?
Én csak élesztővel próbáltam, a porral és a simával is, hol egy egészet beletettem, hol csak a felét, de nem értem miért nem az igazi. próbáltam csak tejjel, csak vízzel, vegyesen, de hát.... Kezdem azt érezni, hogy béna vagyok ehhez az egészhez, pedig olyan egyszerűnek tűnik.
Küldenél nekem egy neked már bevált receptet, este kipróbálnám azt is, hátha összejön.
Itt találsz egy receptkönyvet. Igaz, hogy ezek sütőben készítendő kenyerek receptjei, de ugyanúgy összedobálhatod a hozzávalókat gépbe is:
Szia!
Én is így voltam az elején amikor megkaptam a gépet. Majd kaptam az egyik rokonomtól egy receptet és ezzel sikerül:) Na meg már ki is tapasztaltam:)
Hozzávalók: ( pohár és a kanál az kell hozzá, amit a sütőgéphez adtak)
1 + 1/4 pohár langyos víz
2 nagy kanál olaj
3 pohár azonos fajta liszt
1 pohár másfajta liszt
2 nagy kanál cukor
2-3 kanál kicsi só
1 nagy kanál búzacsíra
1/4 KOCKA élesztő (NEM POR)!!!
A fentieket sorban kell tenni a sütőgép edényébe! Az fontos, hogy a folyadék legyen benne először. A lisztből mi a sokmagvasat szeretjük, ebből szoktam 3 pohárral és rozsliszt vagy másfajtából az 1 poharat. A kenyérlisztekbe már van porélesztő, emiatt fontos, hogy kocka élesztőből 1/4-nél ne tegyünk bele többet, mert akkor "túlkel" a kenyér és összeesik. Az nagyon fontos, hogy friss legyen az élesztő, amit rámorzsolok a liszt tetejére. A gépet én az alapprogramon hagyom, ami 3 óra. Szoktam segíteni a fakanállal a keverésnél, hogy ne ragadjon fel a tészta az edény oldalára. Szoktam hozzá tökmagot, lenmagot, napraforgót is hozzátenni, amikor sípol a gép:) Amikor már befejezte a keverést még a tészta tetejére is szórok pld. napraforgót és akkor nagyon finoman rásül.
Amikor megsül, rácson hűtöm a kenyeret és addig nem vágom fel, amíg ki nem hűl legalább langyosra:)
Remélem sikerülni fog Neked is ezzel a recepttel!! :)
Aztán majd írj beszámolót ám! Finom illatokat és ízeket kívánok Nektek:)
...vagy rányitottad az ajtót :-)
Nekem legalábbis olyankor szokott beesni a közepe, amikor türelmetlen vagyok. :-)
Szia!
Nekem is hasonló gondjaim voltak, míg egyik rokonom ajánlotta, hogy próbáljam meg az állománynövelőt (ami végül is nem más, mint előre elkészített kovász)... Azzal sokáig működött a dolog, de elfogyott, és úgy gondoltam, nem veszek többet, inkább kikísérletezem...
Most élesztőt használok (mégiscsak természetesebb alapanyag, mint az állománynövelő; és nem utolsó sorban olcsóbb is)... Egy 60 dkg-os kenyérhez fél élesztő, vagy fél zacskó élesztő kell.
Sziasztok!
Valaki tudna nekem segíteni?
Kaptam kenyérsütőgépet (AFK BM 2.1), kipróbáltam több receptet, de nem lesz szép a kenyerem (beesik a közepe állalndóan, va hogy nem sül meg rendesen), Már sok mindent kipróbáltam, variálok a mennyiséggel, de nem akar összejönni. Mit tegyek szerintetek?
(a párom aranyos, mindig megeszi :-), és szerinte az íze jó, de én tudom, hogy ez így nem az igazi)
Köszi előre is az ötleteket!