Mit rontok el a kenyérsütésnél? (beszélgetés)
Lassan egy éve sütöm otthon a kenyeret, legtöbbször azt, amit Te is írsz, a dagasztás nélkülit, mert ezt lehet reggel öt perc alatt összekeverni és délután, este, bármikor befejezni.
Nagyon sokáig küzdöttem, mire olyan állaga lett, amit már szeretünk, nem szalonnás, nem sületlen már szinte soha, és mai napig is különböző minden egyes kenyér, függően, hogy épp milyen lisztek kerülnek bele.
Én mondjuk a gyökérkenyér formát csinálom, mert az nagyon egyszerű, és ha lágy a tészta, akkor is működik, gyors tekerés, sütő bekapcsolás magas 210-220 hőfokra, és forró sütőbe megy máris, nincs már további kelesztés. Amikor pihentettem, csak szétfolyt, szétterült..
Segít, ha pont úgy sikerül összekeverni, hogy keményebb már induláskor, nem annyira nokedliszerű, nekem pl a 60 dkg liszt+ 5 dl folyadék arány vált be, egyetlen lapos kiskanál élesztővel és 2 kiskanál sóval. A liszt változó, 1 harmad teljes, 2 harmad más. Vagy sima fehér, tönköly, pizza, kenyér, bármivel működik! Az én férjem nem eszi a magosat, így azt nem szoktam belerakni, de ha szereti valaki, rögtön még a kelesztés előtt érdemes, jól eloszlik akkor.
A sütőt te tapasztalod ki, a víz nekem nem hiányzott, volt,hogy raktam, volt, hogy nem. A szalonnás belső talán inkább azt jelenti, sületlen, a gyökérkenyérnél pl két darab lesz ebből a mennyiségből, ezt sütöm: 20-25 perc magas hőfokon, 35-40 perc utána még alacsonyabban, 170 fok körül, amivel már nem szoktam mellélőni.
De kb egy év tapasztalatából mondom, hogy kétszer nincs egyforma, csak max hasonló! Viszont nem összehasonlítható semmivel.
Ha két-három nap után is még marad, akkor a megmaradt végeket, egy-két szeleteket mélyhűtőbe rakom, és melegszendvicsnek vagy pirítósnak felhasználom.
Túl lágy a tészta szerintem.Rendszeresen sütök cipókat, tepsin szoktam a
bucikat sütni, egyszerre többet ,akkor lett olyan,amit te írsz,amikor lágyabb volt a tészta.
Ma a dagasztás nálküli kenyeret sütöttem.
Régi kislábasban, nagyjából a leírásszerint, amit hoztam tegnap.
Kis adag lisztből, arányos mennyiségekkel.
Szép magas lett, de talán kisebb hőfokon kellett volna. Szépen felemelkedett, de utána túl kemény lett a kérge, és a tésztája kicsit mintha "szalonnás" lenne. De aránylag lukacsos.
Majd még kitapasztalom. Még új a sütő.
Kis lapos konzervdoboz vizet is tettem a sütő aljába.
Amit kér, megsütöm. Minden alapanyagot ő vesz meg, ha car vagy azzal nem vagyok hajlandó dolgozni van itthon másik kicserélem . A fent említett dió. Engem az se zavar ha dejót hoz.
Nem kérek érte pénzt így nincs elszámolás.
Köszi, kellemes Adventi időszakot neked is és itt mindenkinek!
Sütésről volt szó nem vacsiról! 😁
Csak bérsütést vállalok, azt is úgy hogy alapanyagot kérem! 😂
Akkor nem elég ha Ghost megcsinálja és nem kell enekd külön. Úgyis bérsütit is csinál. Csináljon karácsonyi bér-vacsit.
Különben szerintem nem jók az adagok.
Próbáld így: Fél kg liszt 300ml vizbe 2 - 2,5 dkg. élesztő só cukor 15 dkg. zsírnál nem több, vagy 20 dkg. margarin.
A kenyérnél is fél kiló liszthez 2,5 dk.élesztő kell,és 3 dl. víz, só, ha megdagasztottad, liszttel épp hogy megszórni a tetejét és letakarni törlőruhával egy órára. Majd átgyúrod és tepsibe, is teheted, nem fog elfeküdni. Sütés előtt fél óra hűtőszekrény jót tesz. Utána 200 fok és ne légkeverésbe, hogy átsüljön! Villany, vagy gáztüzhelybe alulra kell egy 2 dl. pohárba vizet tenni, nem lesz semmi baj.a ventillátornak sem!
Szerintem ez az egyik legjobb.
Tyúkhúsleves, rántott hús, fasírt, töltött csirke comb.
Csak ennyi mert bérsütésem lesz, minden időm és energiám rá fog menni.
Ha már itt tartunk.
Nektek mi lesz a karácsonyi menű?
Villanysütőbe is lehet valami vizes edényt beletenni.
Szoktam is.
Kimásoltam, ami az érdekesebb:
Dagasztás nélküli kenyér alaprecept
A dagasztás nélki kenyérnek itt az alapreceptjét adom meg – ami tulajdonképpen liszttől és ízléstől függetlenül működik. Ezt alakíthatod aztán tovább, megválasztva hogy milyen lisztet használsz, mennyire szereted sűrűn vagy lágyan a tésztát.
Az alapanyagok
Szinte minden dagasztás nélküli kenyér esetében elmondható, hogy az alábbi alapanyagokkal és arányokkal számolj:
1 kg liszt – bármilyen lehet, akár fehér kenyér fehér liszttel, akár pl. rozskenyér (részben) rozsliszttel.
5 dkg, azaz egy csomag élesztő. Nagyon figyelj a vásárlásnál, mert bizonyos élesztő márkák kisebb kiszereléssel próbálnak olcsóbbnak tűnni!
Kb. 800 ml víz – ez a legképlékenyebb hozzávaló a mennyiségek tekintetében, de ezzel az aránnyal sosem foghatsz mellé. Nagyjából a negyede tejjel is helyettesíthető.
Kb. 2 teáskanál só – lletve ízlés szerint.
A dagasztás nélküli kenyér tésztájának elkészítése
Dagasztás nélküli rozskenyér tészta
Dagasztás nélküli rozskenyér tészta kelesztés előtt
Na itt van a titok. Tulajdonképpen csak össze kell keverni a hozzávalókat, ettől lesz dagasztás nélküli.
Az élesztőt futtasd fel egy kevés langyos vízben és némi lisztben – én 1 teáskanál mézet is adok hozzá.
Öntsd a felfuttatott élesztőt a sóval összekevert liszthez, és add hozzá a maradék langyos vizet.
Keverd el az egészet, amíg a liszt és a folyadék teljesen össze nem keveredett. Ezt lehet kézzel gyúrni, vagy a robotgép dagasztófejével átdolgozni. Nagyjából 3-5 perc.
A pihentetés – amikor a kenyered először életre kel
Dagasztás nélküli rozskenyér kelesztve
Dagasztás nélküli rozskenyér kelesztés után
Egy nagy tálban hagyd a tésztát letakarva pihenni egy éjszakán át. Az sem baj, ha több, de legalább egy éjszaka kell neki.
Ilyenkor az élő élesztőgombák dolgoznak, és azok nem szeretik a hideget. Szóval nem kell külön befűtened, de azért hideg és huzatos helyen ne hagyd.
Tipp: ha nem tudsz meleg helyet csinálni a konyhádban, akkor egy bögrényi vizet tegyél be a mikróba max. fokozaton két percre. Vedd ki konyhakesztyűvel – nagyon forró -, tedd be a helyére a konyharuhával letakart kenyértésztát, és csukd rá az ajtót. Be ne kapcsold a mikrót ezután! Ideális, langyos és párás környezetet lehet így csinálni a kenyértésztának.
A dagasztás nélküli kenyér sütése
Mint a kenyértésztáknál általában, sok múlik azon, hogy hogyan sütöd a dagasztás nélküli kenyeret is. Itt leírom azt a módszert, ami tuti működik:
Melegítsd be a sütődet 250 fokra, vagyis majdnem a maximumra. Fontos, hogy a kenyér csak akkor kerüljön be a sütőbe, amikor az már teljesen átmelegedett – ez sütőtől függően 10-20 perc.
Készítsd elő az edényt amiben sütni fogod, és valamilyen tűzálló eszközt, amivel le tudod takarni. A tálat, amiben sütöd, tedd be a sütőbe, hadd forrósodjon át.
Süthetsz nagyobb kenyeret pl. jénaiban vagy egy nagyobb öntöttvas lábasban (kb. 750 g lisztből készített tésztából) – ilyenkor a jénai vagy a lábas tűzálló teteje tökéletes lesz letakarni.
Süthetsz kisebb, cipószerű kenyeret gyümölcskenyér formában (30*11 cm-es formában 250 g lisztből) – ilyenkor egy nagyobb tepsivel vagy szilikon sütőlappal tudod letakarni.
Dagasztás nélküli kenyér sütése
Dagasztás nélküli kenyér sütése
A megkelt kenyértészát öntsd erősen lisztezett felületre, és vágd annyi részbe, amekkora kenyereket szeretnél. Tudom, hogy ilyenkor nagyon ragadós, és talán ez az egyetlen nehezen kezelhető része a dagasztás nélküli kenyér sütésének. De hidd el, megéri!
Kicsit lapogasd el a tésztát, és bár kicsit nyúlós és ragadós, de mintha leveles tésztát készítenél, egyszer hajtsd háromba (jobb oldalról hajtsd fel a harmadát, bal oldalról erre rá a másik harmadát, hogy három réteg legyen), aztán az iménti hajtásra merőlegesen hajtsd félbe. (Lásd a lenti videóban 2:24-nél – ha nem értesz angolul ezt akkor is érteni fogod.)
Formázd a sütőtál méretére ha szükséges, és hempergesd jó adag lisztbe minden oldalát. Ettől egyrészt nem fog leragadni – egyáltalán nem kell sem sütőpapír, sem más a kenyér alá -, másrészt szép fehér lesz a teteje, mint a képeken.
Nyisd ki a sütőd ajtaját, és tedd a tésztát a forró sütőformába úgy, hogy az utolsó hajtás alul legyen.
Süsd először letakarva 30 percig. Vedd le a tetejét, és süsd további 15 percig fedő nélkül. Végül vedd ki a sütőből, és borítsd ki egy deszkára vagy rácsra hűlni.
Fontos! Ezek a sütési idők 250 g lisztből készült kenyértésztára vonatkoznak. Ha fél kg lisztből sütsz, akkor fedő nélkül legalább 30 percet legyen bent a kenyér, hogy átsüljön. Ezen kívül érdemes a saját sütődet is kitapasztalni. Sokkal részletesebb leírást találsz a dagasztás nélküli rozskenyér receptemben.
Ma amúgy ezt próbáltam
Fél kg liszt 400ml vizbe 1 élesztő só cukor 4 evőkanál zsír.
Szerintem ez az egyik legjobb.
Legközelebb a gombával töltöttet szeretném kipróbálni.
Mikor beteszed a sütőbe gőzt kellene produkálnod, ugyanis az húzza fel. Nekem a gáztűzhelyben van egy lapos tepsi. Abba szoktam vizet önteni, majd gyors becsukni a sütő ajtót.
Villanyba nem tudom ezt hogy oldanám meg.
MELEG jénaiban vagy tepsiben.
Hozok egy linket, épp ma olvastam. Leírja, hogyan süssük a kenyeret.