Karácsonyi diós linzerke recept
A Karácsonyi diós linzerke hozzávalói:* 30 dkg. margarin
* 40 dkg. finomliszt
* csipet só
* 10 dkg. darált dió
* fél mokkáskanál őrölt fahéj
* 15 dkg. porcukor
* 1 tojás sárga.
Töltéshez:
* 35 dkg. sárgabarack lekvár
A tetejére:
* maréknyi dió, vagy natúr /sótlan/ mogyoró
A kenéshez:
* 1 db. tojás
A Karácsonyi diós linzerke elkészítési módja:
A tésztához a lisztet a dióval, a sóval és a fahéjjal összeforgatjuk, a margarint rárakjuk. Eleinte csak morzsolgatjuk, majd ha már nincs benne nagy darabokban a margarin, a porcukorral és a tojássárgájával összegyúrjuk. Puha, ragacsos lesz a tészta, ami azért elválik a tál falától. Letakarva 1-2 órára betesszük a hűtőszekrénybe. Ezután meglisztezett gyúrólapon kb. 4 mm vastagra ellapítjuk (tenyerünkkel nyomkodva a legkönnyebb), majd egy cakkos szélű, kb. 5 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk. A tésztakorongok felét középen is kiszúrjuk egy 1,5 – 2 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval. A leeső tésztát újra összegyúrjuk, és kiszaggatjuk, így semennyi sem vész kárba. A teli tésztát sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C), 13-15 percig sütjük. A lyukas közepű tésztát egy másik sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, felvert tojással megkenjük, a tetejüket durvára vágott dióval vagy mogyoróval meghintjük, egy kicsit a tésztába is nyomkodjuk. Ugyanúgy sütjük, mint az előző tésztát. Ha kihűltek, a teli tésztákat kb. 1-1 kiskanál lekvárral megkenjük, és a lyukas közepűekre ráillesztjük-ráragasztjuk.
Kategória: Karácsonyi receptek
A receptet beküldte: 2e94d4a45e, 2010. dec. 19. 12:08
A karácsonyi diós linzerke elkészítési módja és hozzávalói.