Ismerjük meg a B-vitamin családot! III. rész
Folytatódik a sorozat.
Ebben a cikkben bővebben olvashatunk a B7 vitaminról (H vitamin, másnéven biotin), a B8-vitaminról (kolin) és a B9-vitaminról (inozitol).
Hogy szervezetünknek miért is van szüksége rájuk, hogy hiányuk milyen tünetekkel jár, hogy hogyan kezelhetjük a vitaminhiány okozta gondokat, és hogy mily módon növelhetjük a különböző B vitaminok napi bevitelét.
B7 vitamin (H vitamin, másnéven biotin): molekulája ként tartalmaz.
Szerepet játszik a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok lebontásában, nélkülözhetetlen a bőr, az idegek és a szőrzet épségét biztosító zsírsavak előállításához, segít az ekcéma és a bőrgyulladás gyógyításában, enyhíti a cukorbetegség tüneteit, ill. az izomfájdalmakat.
Megtalálható: a mogyoróban, a mandulában, a sertésmájban, a dióban, a szezámmagban, a túróban, a karfiolban.
De a szervezetben az egészséges bélflóra is elegendő mennyiségben termeli.
Felszívódást segíti a B-vitamin-csoport többi tagja, a magnézium és a mangán, felszívódását gátolja a nyers tojásfehérjében található ún. avidin, és a rendszeres alkoholfogyasztás.
Napi adag: fél évesnél fiatalabbaknak 0,3 mg, 7-12 hónap között 0,6 mg, 1-3 év között 1.6 mg, 4-6 év között 1.1 mg, 7-10 év 1.4 mg, 11- 14 év között a nőknél 1.4 mg, a férfiaknál 1.7 mg, 15 -18 év között a nőknél 1.5 mg, a férfiaknál 2 mg, 19 év felett a nőknél 1.6 mg, a férfiaknál 2 mg, várandósság alatt 1.9mg, szoptatás alatt 1.8 mg, stressz és alkoholfogyasztás esetén 2.2 mg.
Hiányában bőr és az ajkak gyulladásos megbetegedése lép fel, illetve megfigyelhető a szőrzet kihullása és a nemi vágy csökkenése is.
Túladagolás vízben oldódó vitamin lévén lehetetlen.
B8-vitamin (kolin): az inozitollal együtt elősegíti a zsírok és a koleszterin felhasználását a szervezetben. Közvetlenül bejut az agysejtekbe, ahol egy, az emlékezést segítő vegyület képződik belőle.
Segít a koleszterin szintézis szabályozásában, a májban a toxikus anyagok és a gyógyszerek méregtelenítésében, megkönnyíti az idegimpulzusok haladását és javítja az emlékezőképességet is.
Megtalálható: a lecitinben, a májban, a tojássárgájában, a sörélesztőben, a búzacsírában.
Felszívódását gátolja az alkohol és a szulfa-gyógyszerek.
Napi ajánlott mennyiségét nehéz meghatározni, mert szervezetünk részben előállítja.
Hiányában fellép a máj cirrhosisa és zsíros elfajulása, az artériák megkeményedése és Alzheimer-kór.
Túladagolás miatti káros hatása nem ismert.
B9-vitamin (inozitol): a lecitin egyik fő alkotórésze. A glükózból termelődik, és a központi idegrendszer (gerincvelő, agyvelő) egyes részein tárolódik. Nagyszerű ellenszere az érelmeszesedésnek. Részt vesz a zsíranyagcserében. Az egyes agyterületek (pl. a közti agy) működését befolyásolhatja.
Hasonlít a vírusra, mert a vérben sodródva "halott" anyagként viselkedik, de amikor megérkezik az idegsejtbe, hirtelen életre kel.
Megtalálható: a húsokban, a tejben, a gabonában, a szójában, a csokoládéban (szójalecitin), az olajos magvakban, a gyümölcsökben, a dióban.
Felszívódását elősegíti a többi B-vitamin, felszívódását gátolja az aszpirin, az antibiotikumok, és a fogamzásgátló tabletták szedése, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás.
Napi adagját illetően nem rendelkezünk pontos ajánlásokkal, lévén a szervezet is képes bizonyos mennyiségben előállítani. Igénye viszont szinte bizonyos, hogy függ a stressz mértékétől. Vizsgálatok szerint napi 4-8 gramm között változik a napi adag.
Hiányában ekcéma, hajhullás, keringési zavar, alvás- és szempanasz, székrekedés lép fel.
Túladagolása: jelenleg még nem ismert.
Folyt. köv. a B10, a B12, és a B13, a B15 és a B17 vitaminokról.
Írta: tinendo, 2009. május 18. 10:03
Fórumozz a témáról: Ismerjük meg a B-vitamin családot! III. rész fórum (eddig 1 hozzászólás)