A táplálékkiegészítőkről
Amikor táplálékkiegészítőkről beszélünk, először is tudnunk kell, hogy mit szeretnénk vele elérni. Milyen elhatározásból dönthetünk úgy, hogy táplálék kiegészítőhöz nyúlunk?
Mint azt tudjuk, ezek a készítmények általában a megelőzést szolgálják azzal, hogy biztosítják szervezetünk számára a működéséhez szükséges tápanyagokat, vitaminokat, nyomelemeket, enzimeket… Egyszóval vitális anyagokat. Itt el is érkeztünk egy fontos ponthoz, miszerint, ha szervezetünk ezekből az úgynevezett vitális anyagokból hiányt szenved, nem tudja maradéktalanul ellátni feladatait, immunrendszerünk meggyengül. Minden betegségnek az oka valaminek a hiányában keresendő.
Sajnos ma az élelmiszereink nem tudják megfelelő mértékben pótolni ezt a hiányt, sőt a csökkenő tápanyagtartalom mellett egyre nagyobb a méreganyag tartalom. Ezért egyre nagyobb méreteket öltenek a mára már népbetegségnek számító kórok. (Rákos megbetegedések, allergia, asztma, csontritkulás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák, migrén…)
Az egyik ilyen szempont tehát, hogy a készítmény megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza a szükséges vitális anyagokat. Ez azért fontos, mert ha az összetevők megfelelő arányban találhatóak meg, azok segítik egymás felszívódását.
Ebből következik a másik: a terméknek, ahhoz hogy eredményt érjen el, értelemszerűen fel kell szívódnia, hogy a lehető legjobb arányban felhasználható legyen a szervezet számára.
Fontos a kombináció!
Ha ez a feltétel nincs meg, hiába fektettünk pénzt annak megvásárlásába.
Követelmény a szerrel szemben a méregtelenítés, lúgosítás. Úgy gondolom, hogy ezekről nem szabad megfeledkezni akkor, amikor kutatásokkal bizonyított tény, hogy élelmiszereinkben ezrével hemzsegnek a méreganyagok. Mostanában a szakemberek nem győzik hangsúlyozni ezeknek a fontosságát.
Fontos az is, hogy csak természetes alapú anyagokat használjunk,mert a szintetikus, testidegen vitaminokat a szervezetünk nem képes felhasználni.
Amit csak kevesen tudnak, hogy a legtöbb ilyen szert már az előállítás során "tönkreteszik".
Pl.: a tabletta formájúakat 60 °C-on préselik. 40°C-on pedig már a fontos tápanyagok nagy része elpusztul. A kapszulákban pedig ott a hordozó anyag, amelyet szintén nem tudunk hasznosítani, sőt...
Azt gondolom, hogy az ár mindenképpen megfontolandó a kiválasztás szempontjából. Azonban, azt is meg kell néznünk, hogy a fentiekben maradéktalanul teljesültek-e a feltételek, amelyeket előzőleg támasztottunk. Ha esetleg túlságosan az árat helyezzük előtérbe, az valamelyik feltétel rovására mehet, ami olyan további termék(ek) vásárlásához vezethet, amely kiegészíti ezt.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy az „olcsóbb” nem biztos, hogy olcsóbb!
Azt hiszem, hogy ezzel a termékek körét sikerült jelentősen leszűkíteni, és remélem, hogy neked is tudtam segíteni a választásban.
Írta: motyo86, 2009. március 27. 11:03
Fórumozz a témáról: A táplálékkiegészítőkről fórum (eddig 32 hozzászólás)