Iskolai lopás - mit érdemel a bűnös? (tudásbázis)
Ez igy van.Telefon,ékszer,pénz csak sajàt felelösségre.Ceruzàt,tollat ha ellopnak,az nem olyan nagy érték,hogy bàrki foglalkozzon ezzel.
Kisebbség vagy nem kisebbség,a telefont stb,csak sajàt felelösségre vidd.Ja és màr kaphato nyakbaakasztos telefontarto is.Én kérném,hogy szünetekben az ajtot zàrjàka a tanàrok.
Kollégiumban van sajàt zàrhato szekrényed.
Nálunk nem dijjazák ha suliba a gyerek telót vissz,
Ki is jelentik, hogy felelőséget nem vállanak, ha ellopják.
A koliban, ahol dolgoztam, szinte majdnem minden héten történt egy telefonlopás. Ha megtörténik, csak akkor lehet, illetve kell is értesíteni a rendőrséget (egy gyanú, vagy hogy "tervezték" nem elegendő...sajnos).
Ők ekkor lezárják az egész iskolát, vagy helységet, és keresni kezdik (nem erőltetik meg magukat, inkább a tanárokkal kerstetik). Jegyzőkönyvet vesznek fel, ha megvan a teló, ha nincs és majd értesítenek. Nálunk egyetlen egy telefon sem került elő.
Csak tipp! Aki ellopja a telcsit, mivel nincs ideje kivinni az épületből vagy virágládába teszik (ott tényleg nem nézik), vagy ablakpárkány külső oldalára, vagy kidobják az ablakon...ezek voltak a leggyakoribbak nálunk.
Remélem, azért nem kerül sor ilyesmire.
szerintem nem a másik szülő értesít hanem a tanár vagy igazgató...esetleg a rendőr...de ők másik hatóságot is értesítenek!
értékhatár nincs lopás az lopás.
értékhatár a büntetésnél van.de ha botba 100 ft-os értékben lop akkor is hívnak rendőrt.
Szerintem minden lopásnál lehet értesíteni a rendőrséget sőt nem is ártana ha egy rendőr beszélgetne el ezekkel a bűnöző palántákkal.
Azért az egyenruhának van még visszatartó ereje ha nem is akkora mint régen.
Ja, pszichológus a közelünkben sehol nincs, pedig de jó lenne...
Arra azért kíváncsi lennék, hogy egy 11 éves által elkövetett lopásnál, milyen értékhatár fölött kell értesíteni a rendőrséget.
Vagy ez a meglopott gyerek szülei bármikor megtehetik?
szerintem el kell velük beszélgetni külön-külön.
nem biztos azért lopják el mert kell nekik-lehet bosszú miatt.mert nem szeretik azt a másik gyereket és ki akarnak cseszni vele, vagy meg akarják zsarolni kényszeríteni valamire.
valószínű hogy valami konfliktus van a lopós és a meglopott között.
én a gyerekekkel beszélném meg és az igazgatóval.
amúgy lehet rendőrt hívni,vagy iskola pszichológust ha van. és ha nincs eredmény a szülővel is.
a szülőnek van felelőssége-hisz ha ismétlődik akkor előveszik őt is...akkor is ha nincs 14 éves a gyerek.
Szerintem fel kell hívni a gyerekek figyelmét az osztályba iskolába, stb., hogy történtek lopások, így ne hozzanak be olyan dolgot, ami drága, vagy eltűnése kellemetlen lenne. Ha ezt megteszitek, akkor innentől a tanár és az iskola nem felelős. A szülőket is értesíteni kell, esetleg ellenőrzőbe beírni, hogy ők is tudjanak róla.
A kisebbségiekkel nehéz, ha van büntetés, ha nincs. Mindenképp megelőzés!!!
Nem inkább megelőzni kellene?
Ha tudsz róla, hogy ilyet terveznek, akkor esetleg beszélj a gyerekkel, akinek a telefonjára utaznak, majd esetleg azokkal, akik lopni szeretnének. Hátha megelőzhető. Szerintem egy 11 éves fiú, lány még nagyon gyerek. Ők nem bűnözni akarnak csak valami szépet, amit otthon nem kapnak meg.
Ha valaki értelmesen elmondja nekik a következményeket, biztos megértik.
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek érdemel még egy utolsó esélyt?
- Szerintetek milyen az iskolai menza?
- Az iskolai nyelvtanulás elég a középfokú nyelvvizsga letételéhez?
- 16 éves lányodat elengednéd DISCO-ba?(nem iskolai)
- A 3-17 év közötti gyerekek neme, magasság-testsúly, TTI, lábméret, iskolai belüli ill. kívüli sportolás (nem csak versenysport)
- Mit érdemel az a bűnös ....