Intolerancia (beszélgetés)
Puffadásos panaszok esetén az étrend rosttartalmát is érdemes megvizsgálni. Ha, az étrend rosttartalma magas, az ajánlott 30 – 40 g / nap mennyiséget jócskán meghaladja, és nem párosul hozzá megfelelő folyadék bevitel, ez okozhat puffadásos panaszokat. Az étkezés üteme is vizsgálandó. A lassú ütemű, alapos rágás segíti az emésztési folyamatokat. A gyors, kapkodó ütemű étkezés során, a levegőnyelés következménye lehet puffadás. De, még olyan körülmény is, mint az étkezés során elfoglalt ülő helyzet is befolyásolja az emésztési folyamatokat. A túl magas rost tartalmú étrend 40g/nap felett gátolja a felszívódási folyamatot.
(By dietetikus)
Oldékonysági okok miatt, a glutén tartalmú gabonákból a gliadint előzetesen kivonják. A gliadin alkoholban oldékony, a többi fehérje tartalom vízoldékony. Az érzékenységet okozó
fehérjék elkülönítése miatt, a tesztben szereplő glutén tartalmú gabonákból tehát, ezt a típusú fehérjét előzetesen kivonják. Ezek az élelmiszerek már csak más fehérje tartalmukkal szerepelnek a tesztben. A gliadin különállóan kerül vizsgálatra. A FOOD Teszt nem vizsgál cöliákiát.
A búza emelkedett értéke esetén, kifejezetten a búza egyéb fehérje tartalmára (alfa amiláz inhibitor,tripszin inhibitor) mutat érzékenységet. Ezekkel a fehérjékkel gluténmentes diéta során is
lehet találkozni.
Glutén intoleranciára transzglutamináz (tTG) értéket vizsgálnak, de itt is van olyan variáció, ami miatt fals értéket kaphatunk...
Én megcsináltattam, utána szakemberrel átnézettem az eredményt. Erre azért volt szükség, mert sok dolog csak keresztallergia (érzékenység) volt.
Nem eszem azóta azokat a termékeket, amikre érzékeny vagyok, és sokkal-sokkal jobb.
Kipróbálhatod azt is, hogy amikre gyanakszol, egyesével 1-1 hétre kihagyod.
Így megtalálhatod, mi okoz gondot.
További ajánlott fórumok:
- Hogy zajlik egy laktóz intolerancia vizsgálat vérvétellel?
- 5 hónapos babának lehet laktóz intoleranciája? Szoptatok, és sokan azt mondják, ha azt akarom, hogy ne fájjon a hasa, váltsak tápszerre.
- Búza/rozsfehérje intolerancia vs. lisztérzékenység
- Laktóz intolerancia
- Fruktóz intolerancia, avagy gyümölcscukor felszívódási zavar. Ki mit tud róla? Van e köze a cukorbetegséghez?
- Laktulóz intolerancia esetén miket nem lehet enni?