Időskori jogosítvány (beszélgetés)
Szerencse, hogy nem áll hatalmadban ezt elintézni.
Nem lehet fűnyíróelv szerűen hozni szabályokat, mert az emberek nem egyformák. Sok 20-40 évestől elvenném a jogosítványt, olyan könnyelműek.
Ugyanakkor a 70-80 évesek pedig fokozott körültekintéssel kompenzálnak.
Persze ez alól is van kivétel, pont a 82 éves szomszédom. Ismerem az érrendszeri betegségeit; tudom, hogy amikor egy ismerősét szállította kórházba kontrollra, annyira rosszul lett, hogy infúzióra kötötték! A hülyéje meg pár óra múlva saját felelősségére hazavezette az autót!
És a háziorvosa most adta meg neki újabb 2 évre(!) a jogosítványt. Rebesgetik, hogy valami boríték is szerepet játszhatott. Na, a bajok itt kezdődnek. :(
Betiltanám! Nem olyan jó már a reflexük!
Olyan 68 év után nem adnék senkinek sem vagy csak nagyon alapos felülvizsgálattal.
Sajnálom kedves Ciluska :(
Nem állítottam, hogy a fiatalabbak között nincs aki "veszélyesen" vezet, de ha valakinek a családtagja tudja azt, hogy mennyire bizonytalan az
idős rokon, akkor az Ő és a köz védelmében
-szerintem- meg kell beszélni azt az orvossal!!
Ha az orvos mondja, hogy ne szóljanak bele a rokonok, akkor egyedül a dokié a felelősség!!!
Engem sajnos már elgázoltak egyszer.
Én 40 éves voltam, a vezető hasonló korú.
Nem hiszem, hogy van olyan fix kor, ami fölött már nem jó, ha vezetnek az emberek, de nagyon sok idős vezető veszélyesen vezet. Nem venném el a jogsit, de 65 felett rendkívüli PÀV-ra küldenék mindenkut. Akinek van vmi kezelésre szoruló betegsége, pl. magas vérnyomás, cukorbaj stb. őket is.
Hiába megfontoltak, ha nem látnak, nem tudnak figyelni...
Igen, de az még a kisebbik baj, ha tömegközlekednek, de ha tompán beülnek kocsiba, mások életével is játszanak. Vagyis jobban. Nemrég egy 86 éves nénike lépett ki egy faluban este sötétben, nem zebránál valaki kocsija elé, persze már késő volt. A néni meghalt és hiába esélye sem volt kikerülni a vezetőnek, egy életre ott marad benne ez a tragédia...
Amúgy ennél rosszabb csak, amikor biciklivel közlekednek, meg amikor 2-en 3-an megállnak a zebra közepén trécselni, aztán se előre, se hátra.
És hány olyan van, hogy ilyen kisöregek nem ismerik (fel) a közlekedési táblákat, vagy, hogy autópályán szemben mennek a forgalommal... Szóval szerintem nem kell 80 felett volán mögé ülni.
Kedves Ciluska, a fiatalság hevében mindenhová gyorsan akar érni az ember :))
De mi lenne, ha -Ne adj Isten- téged gázolna
el egy rossz reflexekkel bíró, idős vezető??
Igen, sajnos a kor előrehaladtával romlik:
a látás,
a hallás,
a reflexek,
az emlékezet,
és ez mind-mind balesetveszélyes, nemcsak a mellette
ülőre, de önmagára és a vétlen közlekedőkre is!!
Nem vitatkozni akarok, de mi van azokkal akik nem
tudnak "tömegközlekedni", de jogosítványuk/autójuk sincs??
Az hogy ki - hogyan vezet, az nemcsak a kortól függ.
Az idősek általában megfontoltabbak, lassabbak.
Nekem 40 éve van jogosítványom.
Fiatalabb koromban több koccanásos balesetem volt, idősebb koromban egy sem...
Egyébként én szinte mindenki mellett (utasként) egy kicsit félek.
Én másképp itélem meg az adott forgalmi szituációt.
Azért nem veszik el senkitől a jogosítványt, mert idős!
Sok idős ember nem tud már "tömegközlekedni" = nem tud felszállni a buszra, vonatra.
Egyetelen lehetősége marad, az autó.
Én meg lehet, hogy csúnyán válaszolok, ha megkérdem:
Miért a falusiak élete kevesebbet ér??
De természetesen nem akarok goromba lenni, csak
a válasz: Nincs olyan jogosítvány!
Nincs rá semmi biztosíték, de, ha egy bizonytalan
vezetőnek nem adja meg a jogosítványt, azzal
-esetleg- életeket menthet, szerintem arra esküdött fel az orvos!!
Ez nem tisztességtelen, hanem elővigyázatosság!
Nálunk is ez volt. Végül nagyapa magától lemondott a vezetésről, 84 évesen, amikor volt egy nagyon kemény majdnem- baleset.
De halálfélelme volt mellette mindenkinek akkor már hosszú évek óta.
Bár mondhatnám, hogy a nagybátyám mellett- kb. most 55 éves- már 30 éve halálfélelmem van, és nem tudom, ki vehetné le a jogsiját.. De jó lenne, ha megtennék.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell a jogosítvány meghosszabítását intézni? És kb. mennyibe kerül?
- Mennyibe kerül ma egy jogosítvány megszerzése?Mindennel együtt orvosi és stb.?
- Neked mennyi idő volt, míg az okmányiroda kipostázta a jogosítványt? (legyen szó akár megújításról, vagy első jogsiról)
- Hány évesen szerezzen jogosítványt egy fiatal?
- Alap német nyelvtudással, jogosítvány és szakma nélkül, semmi esélyem mielőbb kijutni Ausztriába dolgozni?
- Gyerekem 17 éves elmúlt, megszerezte a jogosítványt, egyedül vezethet?