Hová tűnt az időjárás kiszámíthatósága? (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Hová tűnt az időjárás kiszámíthatósága?
Kedves Netbarátnő! Olvastam a cikkedet Valóban az időjárás ma napság nagyon szélsőséges. Igazat adok neked, viszont abban, hogy a népi meg figyelések <főleg a paraszt regulák és a juhászok megfigyelései> bizony nagyon sok igazságot tartalmaznak. Én közel 40 éve készítem és küldöm el barátaimnak és ismerőseimnek már az év elején – ajándékként – az egész évre szóló időjárás előre jelzést. Ennek pedig az alapja a HOLD fázisok, valamint a sok éves Regula gyűjteményeim, valamint mások és az általam feljegyzett valóságban megtörtént időjárás feljegyzések. Ez mutatja meg végül is, az évvégén, hogy milyen %-os volt a beteljesülés. Hosszú évek óta az enyém éves átlagban olyan 80 % fölött van.
Most már a HOXA hobbi § Otthonra kattintva” Ilcsi Mama 2011. évi időjárás előre jelzése címmel” Te is olvashatod a TÉL/TAVASZ részt. Hamarosan fent lesz a NYÁR is, (sajnos a Hoxa oldalra beküldött sok más anyag moderátori ellenőrzése igen hosszadalmas, ezért még a Nyár és az ŐSZ/TÉL még nem aktív - de elfogadott- cikk).
Hoxa „Fórumon a 40-70 év közötti nagyik, gyertek hozzánk” oldalon megtalálsz Ilcsi Mama néven. Amennyiben megírod privát levélben az E-mail címedet, nagyon szívesen elküldöm neked a Regula gyűjteményemet, hanggal és képpel is, mert látom, hogy szereted és hiszel is benne.
Szeretettel Üdvözöllek: Ilcsi Mama
Erről jut eszembe:
Két öreg paraszt a mező szélén nézelődik. Az egyik megsimogatja a vállát:
-Alighanem szél lesz, érzékeny az izületem!
-Nekem a térdem is fáj, eső is várható!
A közeli fa mögött ott áll Aigner Szilárd, és jegyzi a szavaikat...
Azért a paraszti-világ időjárásjóslatai sem voltak egyértelműek.
Miközben olvastam a cikkedben, hogy "a gazdák megállapították, hogy ha vízkeresztkor megcsordul az eresz, hamarosan vége a télnek, jó termés ígérkezik", eszembe jutott, hogy a reggel azt hallottam a rádióban, hogyha kemény fagy van ma, és derült idő, akkor rövid lesz a tél. Ami pont az ellenkezője, mint amit te írsz. Kíváncsi lettem, és utánanéztem a neten. Ezt találtam:
1."Ha Vízkeresztkor megcsillan a víz a kerékvágásban, nem lesz hosszú a tél."
2. "Ha vízkeresztkor megcsordul az eszterhély, az íziket rakjátok el, mert hosszú lesz a tél"
Nem tudom ugyan mit jelent az "ízik", de hogy ez két egymásnak ellentmondó népi időjóslás, azt látom.:)
Én mindenesetre az utóbbinak hiszek, mert ma -16 fokra ébredtem, és nagyon várom a tavaszt.:)
A hőmérséklet egyik napról a másikra 10 Celsius fokot süllyed, vagy emelkedik. Az őszi és a téli hónapokban egyes napokon szinte tavaszias időjárás volt. Gyakran lehetett hallani, hogy ez a hirtelen és nagymértékű hőmérsékletingadozás az emberi szervezet számára megterhelő, semmiképpen sem ideális.
Ugrás a teljes írásra: Hová tűnt az időjárás kiszámíthatósága?
További ajánlott fórumok:
- Hová tűnt bared?Tud valaki róla valamit?
- Nosztalgia... Régi mesék! Kedvencek.... Hova tűntek?
- Hová tűntek a férfiak?
- Beszélgessünk, ha másról nem akkor az időjárásról. Vagy irj bármit!
- Ha a neten nézed meg az időjárást, hova kattintasz legszívesebben? Melyik weblapot válaszod?
- 14 éves lányom kiszámíthatatlan mit tegyek? Elmúlik? Baj van?