Hol olvasható a Magyar Közlönyben megjelent, ogy. által elfogadott deviza hiteleseket segítő törvény, mikortól hatályos? (tudásbázis kérdés)
Hátha valaki még jár erre. Én elolvastam a módosító törvényt és az eredetit is, de nem világos nekem, hogy az előtörlesztési díjak mérséklése csak a 2010 márciusától felvett hitelekre vonatkozik, vagy az azt megelőzően felvett hitelekre is?
Köszi.
Miért ne?
Tegyük fel, hogy elmész egy munkahelyre dolgozni. Megállapodtok határozott idejű szerződéssel, hogy 1 millió lesz a havi fizetésed.
Idő közben a főnök úgy gondolja, hogy neki nagyobb nyereség kell, a nyersanyag-árak is emelkedtek, a szállítás is...tehát a fizetésedet lecsökkenti, hogy neki ne legyen kára?
Jogos volt szerinted?
Ez bonyolultabb, de ahhoz minden betűjét el kell olvasnod a szerződésednek is és ennek a törvénynek is. Ha volna egy ügyvéded, aki segít, talán könnyebb lenne, de te is el tudod olvasni.
Sajnos hogy erre válaszoljunk, ismerni kellene a szerződésed szövegét, a felmondási szerződés teljes szövegét...amikben sok-sok jogszabályra hivatkoznak.
Ha van energiád és időd, akkor az összes hivatkozott jogszabályt keresd meg, olvasd át és lehet, hogy tudsz még valamit csinálni.
Köszi.
Viszont ha már felmondott szerződésről van szó a bank részéről, visszamenőleg nem vonatkozik persze, hogy 90 napon túl nem számítható fel semmiféle díj, kamat, hasonlók. Csak a hatályba lépéstől vett 90 nap után...de ezzel mit kezdjen, akinek a bank felmondta a szerződését, mert nem tudta fizetni a részleteket, annyira megemelkedett???
:( Erre mondják, hogy "nesze semmi, fogd meg jól".
Akkor lett volna számunkra kedvező, ha a szerződés kötéskor életben volt deviza árfolyamon és ennek kis mértékű változásával számolnának most ... és ezt visszamenőleges hatállyal írták volna alá.
De ez (mint minden, amiről törvényt hoznak) nem a mi érdekeinket szolgálja.
Ez arra jó, hogy egy közép árfolyamot állapít meg a bank magának (?) és azon számol, vagy a hivatalos MNB közzétett árfolyamán. Vagyis nem emelhet akármennyit. De ettől még nem lesz kevesebb a havi törlesztőm, csak nem kell félnem, hogy esetleg 30 %-kal emel egyik hónapról a másikra.
Ott van a végén, hogy mi a lakáscélú hitel:
„5.1. Lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerzõdés: ingatlanra alapított jelzálogjog – ideértve az önálló zálogjogként alapított
jelzálogjogot is – fedezete mellett megkötött olyan hitel- illetõleg kölcsönszerzõdés, amelyben a felek által okiratban
rögzített hitelcél lakóingatlan vásárlása, építése, bõvítése, korszerûsítése vagy felújítása.
5.2. Lakáscélú pénzügyi lízingszerzõdés: olyan pénzügyi lízingszerzõdés, amelyben a felek által okiratban rögzített cél
lakóingatlan tulajdonjogának harmadik személy eladótól történõ, lízingbevevõ általi megszerzése."
Köszi
Neked lakáscélú?
köszi, meglett, a 165. szám, 10.28-i
ez most csak lakáscélúra vonatkozik???
akinek jelzáloghitele van, és szintén a lakása a tét, azokra nem?
A jogszabály végén van a hatálybaléptetés. Jogszabályok hiteles forrása: www.magyarkozlony.hu
Pdf formátumban jelenik meg.
"Aláírta a devizahitelesek védelme érdekében hétfőn elfogadott törvénymódosítást Schmitt Pál köztársasági elnök. A jogszabály a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg."
Hír Tv honlap
Biztos én vagyok ügyetlen, sajnos érint a téma, hogy pontosan mi szerepel benne.
No meg hát, hogy mikortól lép hatályba, ha a kt. elnök kihirdette, akkortól? Mert ugye ez megtörtént.
További ajánlott fórumok:
- Miért kell segítenünk azoknak a deviza hiteleseknek, akik teljesen feleslegesen vettek fel hitelt?
- Svájci frank hitelesek, hogy bírjátok?
- Más házasságában is alá-fölé rendeltségi viszony van? Ez normális, elfogadott dolog? Érdemes lázadozni?
- Mennyire elfogadott, hogy a 4 éves gyerek még mindig az anyjával alszik?
- Miért elfogadott tény, hogy az óvodában a gyerekek folyton betegek?Nem lehetne ellene tenni?
- OTP hitelesek