Hogyan számoljunk kalóriát, akár főzés közben is
Hogy is van az a matek?
Készételeknél általában a termék 100 grammjára, azaz 10 dekára vonatkozó értékeket tüntetik fel a címkén, de a legritkább esetben fordul elő, hogy maga a termék pontosan ekkora súlyú.
De nem kell megijedni, elő kell kapni a számológépet is nagyon egyszerűen átszámolhatjuk.
Előttünk van egy natúr joghurt (én mondjuk nem fogyasztok ilyet, de példának jó :)).
A címke szerint 100 grammban 74 kalória van, ám ez a kis doboz 180 grammnyi joghurtot tartalmaz. Hogyan számolunk?
100 gramm = 74 kalória
180 grammra vonatkozóan úgy tudjuk kiszámolni, hogy a 74-es értéket 1,8-cal szorozzuk meg, hiszen a súly ennyiszerese a 100 grammnak.
Tehát 180 gramm kalóriaértéke = 74 * 1,8 = 133,2
Ha a termék pl.
- 200 gramm, akkor *2
- 450 gramm, akkor *4,5
ha kevesebb a súlya, pl. csak 70 gramm, akkor *0,7
És így tovább...
Ezek a számítási módok használhatók a zsírra, fehérjére, szénhidrátra ugyanígy.
Saját készítésű ételek esetében már kicsit bonyolódik a dolog. Ugyanis számtalan hozzávalót használunk fel.
Elsőként: mérjük le az edény súlyát, amiben az ételt készítjük! Ez később fontos lesz.
A főzés közben minden hozzávalóra a fenti módszerrel ki kell számolni a pontos kalóriaértéket és mellé írni a pontos súlyát. Ezeket a végén össze kell adni. Így megkapjuk a teljes ételmennyiség nyers összetevőire vonatkozó súlyt és kalóriaértéket.
Például zöldséglevest főzünk. Összeadjuk az összes zsiradék, zöldség és a víz súlyát, valamit a kalóriát. Így megtudjuk, hogy az elkészült ételünkben mennyi lesz a kalória összesen.
De ritka, hogy egy egész fazéknyi ételt egyedül fogyasszunk el egy ültő helyünkben, ezért fontos lesz kiszámolni, hogy amennyit éppen szedünk belőle, az körülbelül mennyit jelent kalóriában. Ehhez kell a nyers súly mellett a készétel súlya is. Ezért jó, hogy lemértük az edényt, amiben készítettük. Most az edénnyel együtt mérjük le az egészet! Vonjuk ki belőle az edény súlyát, így megkapjuk a kész étel súlyát.
Két fontos adatunk van tehát most.
Összes kalória = legyen K
Kész étel súlya = legyen S
Kell még az az adat, hogy mennyit fogyasztunk el belőle. Tegyük fel, hogy kb. 250 grammnyi levest szedünk magunk elé. Ezt jelöljük E-vel, mert ezt esszük meg. :)
Egy aránypárt kell alkalmaznunk.
Az össz súlyról (S) tudjuk, hogy pontosan (K) kalória. Mennyi lesz az (E) súlyú étel kalóriatartalma?
Lehet, hogy dereng az iskolából ez:
S -> K
E -> ???
-------------
Képlet: (E * K) / S
Azt kell még figyelembe venni, hogy a készételek általában nem homogének, tehát a fenti számítás akkor lenne pontos csak, ha a merülő turmix segítségével krémlevest csinálnánk az egészből. :)
Ha például egy tepsiben valami rakott dolgot készítek, akkor nem mindig számolok így. Szemre elosztom a tepsi tartalmát pl. 6 részre, a végkalória értéket is elosztom hatfelé, így már könnyű vele számolni. Ez akkor jó, ha nem kell nagyon pontosan számolnunk, elég körülbelülre.
Látjátok, nem ördöngösség a kalóriaszámolás, aki veszi a fáradtságot, hamar rutint szerez benne. A vérprofik már szinte ránézésre megmondják ételekről, hogy körülbelül mi mennyi. :) Én is szeretnék majd erre a szintre eljutni, de még egyelőre a számológéppel kell bíbelődnöm.
Ui: A számolást megkönnyíti, ha van otthon digitális konyhamérleg, amit könnyen le lehet nullázni.
Írta: hpetra22, 2019. január 14. 10:25
Fórumozz a témáról: Hogyan számoljunk kalóriát, akár főzés közben is fórum (eddig 7 hozzászólás)