Főoldal » Írások » Szépség & Egészség témák » Ezt (t)edd, ha megfáztál, vagy levert az influenza

Ezt (t)edd, ha megfáztál, vagy levert az influenza


Az már biztos, hogy nem mindegy, mit eszünk. Ettől függ az egészségünk, életminőségünk és szerintem a várható élettartamunk is. Kihathat arra is, hogy a téli időszakban milyen betegségek vernek le a lábunkról akár több napra, hétre is. A mostani, influenzával sújtott időszakban, különösen oda kell figyelni a bevitt táplálékra. Ha pedig már elkaptuk, vannak ételek, amik gyorsabban segíthetnek talpra állni.
Ezt (t)edd, ha megfáztál, vagy levert az influenza

A megfázás és a súlyosabb influenzavírus között az egyik fő különbség az, hogy a megfázás tünetei (torokfájás, orrfolyás, köhögés és tüsszögés, fejfájás és fáradtság) fokozatosan érkeznek, eközben az influenza hirtelen csap le ránk magas lázzal, izomfájdalommal.

Miután a tünetek elkezdődtek, már nincs mód a megbetegedés elkerülésére, de a megfelelő ételek fogyasztásával elérhető, hogy gyorsabban jobban érezzük magunkat.


Ha vacakul vagy, akkor különösen csábító lehet, hogy a kedvenc ételeidet fogyaszd, hogy segítsenek kicsit jobb kedvre derülni. De ha ezek például magas zsírtartalmúak, akkor épp hogy akadályozod a gyógyulásod, hiszen lassítják az immunrendszer válaszát a fertőzésre, ami megnehezíti a szervezeted betegség elleni küzdelmét. Ha beteg vagy, akkor kifejezetten szükséged van a kiegyensúlyozott, egészséges étrend által biztosított tápanyagokra.


Itt van például a fokhagyma, a népi gyógyászat gyakorta alkalmazza, de a modern kutatások is igazolták hatását. Egy 2001-es tanulmány 146 önkéntest tesztelt 12 héten át, akiknek fele napi fokhagyma-kiegészítést kapott, a másik fele placebót. A fokhagymás csoport 24 megfázást szenvedett el, de sokkal gyorsabban felgyógyultak, míg a placebo-csoportban 65 megfázás jelentkezett és tovább nyomták az ágyat is. Úgy gondolják, hogy a nyers fokhagyma a leghatékonyabb a megelőzésre, de kapszulák formájában is szedhető.


Ha gyerekkoromban beteg lettem, a nagymamám mindig beállított egy jó adag húslevessel. „Vérré válik benned.” - mondogatta mosolyogva. Leggyakrabban tyúkból, csirkéből főzzük, de valójában minden leves segít a lábadozás során. Felmelegíti a testet, biztosítja a folyadékbevitelt és a gőz, amit az evés közben belélegzel, segíti a légutak tisztulását is. Érdemes kerülni a tejszínnel dúsított leveseket, mivel ezek zsírosabbak, ami, mint tudjuk, meggátolja az immunrendszert. A legjobb, ha minél többféle zöldség van benne (nem agyonfőzve), hogy a szervezet még több tápanyagot kapjon.


A csípős ételek is segíthetnek. A kémiai anyagot, amely chili paprikának erőt ad, kapszaicinnek hívják, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatással bír, az egész testben felpezsdíti a vérkeringést. Ha megfázáskor csípőset eszel, hamar kidugul az orrod és egy időre enyhül a torokfájásod is.


A torokfájás a leginkább problémás tünet, de mézzel és a citrommal enyhíthető. Nem feltétlenül fogja felgyorsítani a gyógyulást, de sokkal kevésbé lesz kellemetlen az érzés a torkodban. Az ilyenkor alkalmazott szopogatós tabletták nagyobb része tele van cukorral, ezek helyett érdemes a mézes, citromos, gyömbéres teát választani, amely tele van természetes összetevőkkel és ivás közben egy jó adag gőzzel tisztítja a légutakat.


A megfelelő táplálkozás mellett a pihenés az egyik legjobb módja annak, hogy segítsd a szervezetednek. Mivel a fáradtság is egy tünet, ha a megszokott, pörgős elfoglaltságaidhoz betegen is ragaszkodj, akkor csak elnyújtod a gyógyulásod. Pihenj és fogyassz sok folyadékot, hogy megfelelően hidratált maradj a sok orrfújás és izzadás ellenére is.




Írta: hpetra22, 2018. február 16. 09:08
Fórumozz a témáról: Ezt (t)edd, ha megfáztál, vagy levert az influenza fórum (eddig 8 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook