Hagyma: könnyfakasztó zöldség kedvező hatással
A hagyma illóolajtartalma pucoláskor és felszeleteléskor távozik, ezért könnyfakasztóak az előkészületek. Amennyiben ezt el akarjuk kerülni, egy hamburgi szakács a következőt tanácsolja: szeletelés előtt a hagymát tegyük 30 percre a hűtőszekrénybe vagy 10 percre a fagyasztóba. Mások a hagymát folyó víz alá tartják vagy egyszerűen nyitott ablaknál szeletelik.
Köztudott, hogy a hagyma fogyasztása kellemetlen szagokkal jár együtt, ám egy münsteri szakács szerint ennek nem kell feltétlenül így lennie. A megoldás szerinte a hőkezelés, a főtt hagyma ugyanis nem áraszt kellemetlen szagot. Kenyérre kenve mint hagymalekvárt ajánlja. Ehhez a hagymát blansírozzuk, felkockázzuk, majd cukorral és almalével felfőzzük.
Szakértők szerint a hagyma több módon is támogatja az egészséget: javítja az étvágyat, csökkenti a vércukorszintet, gyulladásgátló hatású, vizelethajtó, bélféregűző. A magyar vöröshagyma B1 vitaminból 0,05 mg-ot, B2 vitaminból 0,03 mg-ot, C vitaminból 20 mg-ot tartalmaz. Alilszulfid (egy kéntartalmú vegyület) tartalmánál fogva baktériumölő hatású. Ha azonban sokat fogyasztunk belőle, gázokat okoz a belekben. Tartalmaz még kis mennyiségben E vitamint, kálciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, szelént, rezet és cinket is.
A vöröshagyma nyersen fogyasztva kedvezően hat a koleszterinszintre is, a zsíros ételek miatt kialakuló koleszterinszint-növekedéstől is véd.
Írta: gyopár, 2006. december 16. 20:27
Fórumozz a témáról: Hagyma: könnyfakasztó zöldség kedvező hatással fórum (eddig 9 hozzászólás)