Hogyan számoljuk ki a megfelelő radiátor és kazán teljesítményt központi fűtésnél? (tudásbázis)
Köszönöm a tanácsokat, sikerült kiokoskodnunk, igaz segítséggel, hová mekkora radiátor kell, és mekkora teljesítményű legyen a kazán.
Esetleg ha tudtok jó kazántípusokat, megköszönném.
A gázkazánomat már vagy 10 éve kidobtam!
Azóta fával fűtök.Lébényi kazánom van50000-es de elég lenne a 30000 is.Nem bántam meg hogy a nagyobbat vettem,ami nem azt jelenti hogy több fa fogy a mérete miatt.Netán többlet igény esetén gond nélkül tudja biztosítani az igényt.A több radiátornál ezt nem tudod biztosítani!
A kazán túlméretezésétől azért óva intenék. Főleg gázkazán esetén. Ha kiszámoltuk a szükséges teljesítményt akkor inkább a hozzá közel eső kisebbet válasszuk, különben túl sokat fog ki-be kapcsolgatni a kazán, ez által roszabb hatásfokkal üzemel. A nagy kazánnak a veszteségei is nagyobbak.
A névleges (leadott) teljesítmény meghatározásánál nem számít a tüzelőanyag.
A radiátorokat viszont érdemes túlméretezni, és így alacsonyabb vízhőfokkal fűteni, ha kondenzációs gázkazánt választunk.
Az sem mindegy hogy mivel szeretnél fűteni.
Gáz,fa, vagy vegyes?
Az sem baj ha a kazánod kicsivel nagyobb teljesítményű.
Nekem a fűtés szerelő számolta ki annó.
A boltban is megtudják neked mondani hogy az adott légköbméterre milyen kazán és menyi radiátor szükséges!
További ajánlott fórumok:
- Betegszabadság, saját jogú táppénz, passzív táppénz (2008-as jogszabályoknak megfelelően)
- A megfelelő folyadékfogyasztás...egy kicsit másként.
- Szeretnél Tenerifén élni? Magyar kolónia létrehozásához megfelelő anyagiakkal rendelkező, megbízható társakat, és barátokat keresünk.
- Mennyire vagy képes uralkodni magadon, és kivárni a megfelelő pillanatot?
- Szerintetek megfelelő viselkedés ez egy 14 éves fiúnak?
- Megfelelő teljesitményű gázkonvektor kevesebbet fogyaszt mint ha kisebb teljesitményű van egy adott helyiségben?